Sayfa Yükleniyor...
Aspartam nedir? Hangi ürünlerde aspartam bulunur? Aspartam insan sağlığına zararlı mı? Aspartam kanser yapar mı?
Aspartam nedir? Hangi ürünlerde aspartam bulunur? Aspartam insan sağlığına zararlı mı? Aspartam kanser yapar mı? gibi soruların cevapları merak ediliyor. İşte aspartam gerçeği...
Şekerin verdiği tatlılığı sağlamak amacıyla birçok gıda ürününe eklenen yapay tatlandırıcılara aspartan deniyor. Şekerden daha fazla tatlılık sağladığı ve çoğunlukla kalori içermediği için de sıklıkla diyet yapanlar tarafından tercih ediliyor veya diyabet, şeker hastaları gibi kişilere doktorlar tarafından öneriliyor. Peki aspartan sağlığımızı tehdit ediyor mu? İşte merak edilen sorunun cevabı.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ DUYURDU
Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı aspartamı muhtemel kanser yapıcı maddeler arasına aldı.
"Muhtemel" olması, aspartam ile kanser arasındaki ilişkiye dair sınırlı kanıtın bulunması. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, günlük tüketilebilecek aspartam miktarını değiştirmedi. Miktar değişikliği için daha fazla araştırma yapılması gerektiği belirtildi.
MALİYETİ DÜŞÜK
Aspartam, şeker ile aynı enerji seviyesine sahip. Bir gramı 4 kalori. Ancak şekerden 200 kat daha tatlı. Bu nedenle binlerce gıdayı tatlandırmak için şeker yerine kullanılıyor. Maliyeti düşük olduğu için sadece gıdalarda değil 600'den fazla ilaçta da aspartam bulunuyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bir kişinin günlük tüketeceği aspartam miktarı kilosu başına 40 miligramı geçmemeli. Bir kutu meşrubat 200-300 gram aspartam içeriyor. Buna göre 70 kilogram ağırlığında bir yetişkinin günde 9 ila 14 kutu meşrubatı geçmemesi gerekiyor.
ASPARTAMIN ZARARLARI NELERDİR?
Migren: Bazı kişilerde, aspartamın migren atağını tetikleyebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu etki herkes için geçerli değildir ve her bireyin migren tetikleyicileri farklı olabilir.
Fenilketonüri: Fenilketonüri (PKU) adı verilen kalıtsal bir bozukluğu olan bireylerde, aspartam içeren ürünler tüketildiğinde fenilalanin birikimi olabilir. Bu durum, beyin hasarına ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ancak, PKU'lu bireylerin aspartam içermeyen bir diyet izlemeleri önerilir ve bu durum rutin tarama testleriyle doğumda tespit edilir.
Alerjik reaksiyonlar: Nadir durumlarda, aspartam bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu reaksiyonlar genellikle cilt döküntüleri, kaşıntı, gözlerde sulanma veya solunum zorluğu gibi semptomlarla ortaya çıkar.
İnsülin tepkisi: Aspartamın, bazı kişilerde insülin tepkisini artırabileceği düşünülmektedir. HABER MERKEZİ
Haber Merkezi