Sayfa Yükleniyor...
Kurban Bayramının gelmesi ile satışlarının yükselmesini bekleyen baharatçılar, uzun tatil ve baharat ürünlerinin yurtdışından gelen çeşitlerinde kur farkı nedeniyle fiyatlarının yüksek olması ve kurban kesiminin azalması sebebi ile umduklarını bulamadı
Kurban Bayramının gelmesi ile satışlarının yükselmesini bekleyen baharatçılar, uzun tatil ve baharat ürünlerinin yurtdışından gelen çeşitlerinde kur farkı nedeniyle fiyatlarının yüksek olması ve kurban kesiminin azalması sebebi ile umduklarını bulamadı
KENAN YEŞİL ÖZEL HABER
Kurban Bayramının gelmesi ile baharat satışlarında da bir hareketlenme oldu. Etlerini değerlendirmek ve daha leziz bir hale getirmek isteyen vatandaşlar, baharat alışverişine yoğun ilgi gösterdi. Kurban Bayramı vesilesiyle aktarcı ve baharatçılarda kimyon, karabiber, kekik, kişniş, pul ve toz biber, isot gibi birçok baharat çeşidinin satışlarında hareketlenme yaşandı. Ancak baharat ürünlerinin birçok çeşidi yurtdışından Euro ve dolar üzerinden geliyor olması ve kur farkı yaşanması fiyatları etkiledi. Tüketiciler, baharatların kilogram fiyatlarının 40, 50 lira ve üzerinde olmasından dolayı 50-100 gram baharat almaya başladı. Tarihi Kemeraltı Çarşısında baharat satışı yapan Değirmen Baharatları sahibi Abdullah Gökçen, 10 günlük bayram tatilinin baharat satışlarını etkilediğini belirterek önceki senelerde baharat satışlarının bayramdan bir hafta önceden başladığını bu sene ise bayrama iki kala satışlarda bir hareketlenme olduğunu söyledi. Gökçen, Baharatçılar olarak sıkıntı yaşıyoruz; ürünler çok pahalandı, eskisi gibi değil diye konuştu.
BAHARATÇI SIKINTI YAŞIYOR
Kurban Bayramında en çok kimyon, sucuk baharatı, karabiber ve sucuk bağırsağı satıldığını ifade eden Gökçen, Baharat satışları diğer senelere göre hareketli değil. 10 günlük bayram tatilinin etkiledi. Önceki senlerde hareket bir hafta önceden başlardı, bu sene ise daha bir iki gündür hareketli. Baharatçılar olarak sıkıntı yaşıyoruz; ürünler çok pahalandı, eskisi gibi değil. Baharatların kilogram fiyatları 40, 50 lira karabiberin kilosu 60 lira oldu. İnsanlar 100 gram baharat ver dediği zaman 6 lira. 100 gram ondan 100 gram ondan ver dediği zaman ise 10-15 lira tutuyor. İnsanlar bu sefer alamıyorlar, 50 gram ver diyorlar. Mesela 2 liralık karabiber isteyenler var. Ürünler yurtdışından dolar, Euro üzerinden geliyor. Kur farkı fiyatları etkiliyor. Bu ürünler sonuçta tahıl ürünü. Mesela tarçın 15 liradan 30 liraya çıkabiliyor. Tahıl ürünü olduğu için mahsulü olmuyor. Birden bire yok olabiliyor. Bu ürünler tropikal ülkelerde yetişiyor, oralardan geliyor. Bizim ülkemizde bir tek kimyon yetişiyor. Baharattan sayarsak bizde yetişen susam, çörek otu var dedi.
KALİTESİZ MAL GELİYOR
Baharata yaşanan sıkıntılara da değinen Gökçen, Fiyatların yüksek olması nedeniyle yurtdışından kalitesiz ürünler gelmeye başladı. Fiyatlar yüksek olduğu için ithalatçılar orada en ucuz en kalitesiz malı getirmeye çalışıyor. O zaman burada insanlarımızda yenmemesi gereken baharatları tüketiyor. Biz mesela 60 liraya tarçın satıyoruz ama normalde 30 liraya bulunabiliyor. Bu konuda vatandaşlarımızı dikkatli olmaya çağırıyorum. Kaliteli mal lezzetinden anlaşılır. Karanfili ağzımıza attığımız zaman o yağının acılığı dilimizi uyuşturmuyorsa zaten belli olur, o mal kalitesizdir. İnsanlarımız alışveriş yaptığı yere çok dikkat etmeli. Çoğunluk baharatı nasıl daha ucuz satabilirimin derdine düştü. İnsanlarımız az yesinler kaliteli ürünleri tercih etsinler şeklinde konuştu.
BAHARAT LÜKS OLDU
Avrupada 1800lü yıllarda zenginlerin baharat tükettiğini belirten Gökçen, Şimdi bizde de öyle olmaya başladı. Karabiber, tarçın 60 lira olmuş, kuşüzümü 30 lira oldu. Bir iki yıl önceye kadar 12 liraya satıyorduk. Baharat artık lüks oldu. Toplamını düşündüğümüzde önceden senede insanlar 100 lira harcarken bugün senede 300-400 lira harcıyor. İlk başta göze batmıyor belki ama toplamda düşünüldüğünde senelik baharat gideri 100 liradan 300 liraya çıktı diye konuştu.
HİLE YAPILIYOR
Marketlerde satılan baharatla baharatçıda satılan baharatın bir olmayacağını dile getiren Gökçen, Mesela kimyonda çok hile yapıyorlar. Kimyonun içine biraz zerdeçal atıyorlar renk veriyor. Kimyonun aslında kendi rengi yeşildir. Kimyonu eleyip içindeki samanı, çöpü zayıf taneleri alıp öğütüyorlar içine de biraz zerdeçal karıştırıp onu kimyon diye satıyorlar. Biz ise tane kimyonu alıp öğüterek satıyoruz, rengi de yeşil oluyor. Kekik mesela içine farklı bitkiler koyuyorlar. Sağlığa zarlı değil ama kekik değil. İyi kekik hafif çeker, özgül ağırlığı daha az. Ama içine zeytin yaprağı koyarsan özgül ağırlığı artıyor. Her şeyin hilesi var ve örnek vererek bitmez ifadelerini kullandı.
KALİTE DÜŞÜK
Baharatta kalitenin giderek düştüğünü belirten Gökçen, İyi bir baharat yemeyen iyi baharatı bilmez. Bir kere iyisini yese vatandaşımız diğerine itibar etmez. 10 yıl öncesiyle bugünü kıyasladığımızda gittikçe kalite düşüyor daha ucuz fiyat için kaliteyi düşürüyorlar. Herkes bunu yapıyor, genel bir sıkıntımız bu şeklinde konuştu.
FOTO ALTI: Değirmen Baharatları sahibi Abdullah Gökçen, baharat satışlarının azaldığını söyledi
Haber Merkezi