- Gündem
- 23.05.2025 21:23
İTO meclis toplantısında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Türkiye son 5 yıldır istikrarsızlaştırılmaya çalışılıyor. Sorunların giderilmesi için sabır istiyorum. Bu süreçte biraz dişimizi sıkacağız” dedi
KENAN YEŞİL
İzmir Ticaret Odası (İTO) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla gerçekleştirildi. İş dünyasının temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Pakdemirli, çeşitli sektörlerdeki sıkıntılarla ilgili sektör temsilcilerinin dile getirdiği sorunları ve taleplerini dinledi. Bakanlık bürokratlarıyla adeta İzmir çıkartması yapan Bakan Pakdemirli, İTO’dan çok sayıda dosya ile ayrıldı. İTO’da meclis üyelerine e iş dünyasına seslenen Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin son 5 yıldır istikrarsızlaştırılmaya çalışıldığını söyledi. “Bu durumda hep birlikte çalışacağız” diyen Bakan Pakdemirli, “Bu olayların üstesinden geleceğiz ve daha uygun bir iklim oluşturacağız. Her sektörde problem var ve bunları biliyoruz. Zaman ihtiyacımız var. Biraz dişimizi sıkacağız, sabredeceğiz” dedi
EĞİTİM VE TARIM
Geleceğin sektörlerinin eğitim ve tarım olduğunu vurgulayan Pakdemirli, “2035 yılında bugün hiç kurulmamış bir şirket dünyanın en büyük şirketi olacak. Bu şirket eğitim sektöründe olacak. Trilyon dolarla ölçülecek bir şirket kuracak. İkinci en büyük şirket ise tarım sektöründe olacak. Dünyayı doyuran lider ülke olacak. O yüzden tarıma çok önem vermemiz lazım. Bu zor ev ödevini, teknoloji olmadan yapmak imkansız gibi gözüküyor. Hep 4.0 gibi kavram var. Tarımda da 4.0 mutlaka kullanmamız lazım” diye konuştu. Bakanlık olarak hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumakla görevli olduklarını kaydeden Pakdemirli, tüketiciyi enflasyona ezdirmemek için çalıştıklarını dile getirdi. Türkiye’nin buğday ile ilgili bir probleminin olmadığını ifade eden Bakan Pakdemirli, “Tarımsal girdilerden kimyevi gübrede yüzde 15’lere varan indirim sağlıyoruz. Primleri 5 kuruştan 10 kuruşa çıkardık. Sahadan gelen duyumlara göre hareket ettik. Çiftçi belki ekmeyecekti. Hemen karar aldım. Gübre fiyatını bir günde akıntıya kürek çekercesine tersine çevirmeyi başardık. Fiyatlar da zaten düşmeye başladı. Yakın zamanda buğday ile ilgili önemli bir artış bekliyoruz. Cuma günü de buğday fiyatları ile olumlu bir gelişmede açıklanacak diye biliyorum” dedi. Buğday fiyatlarındaki artışı engelleyerek ekmek fiyatlarını sabitlediklerini anlatan Bekir Pakdemirli, bakanlık olarak tüketiciyi koruyup üreticiyi ezdirmediklerini savundu.
İZMİR İÇİN SÜRPRİZLER
Önümüzdeki günler için okul gıdasıyla ilgili bir çalışmaları olduğunu belirten Bakan Bekir Pakdemirli, üreticiler için hazırladıkları projeleri anlattı. Tarım Kart Projesi ile üreticinin hemen krediyi kullanacağını ve hasadı beklemeyeceğini ifade eden Pakdemirli, İzmir projeleriyle ilgili şunları söyledi: “İzmir için sürprizlerimiz var. Kendi bakanlığımın konularında elimden geleni yaparım. Dikili ve Menderes’te organize sanayi bölgeleri için arsalar bulundu. Tarıma dayalı organize sanayi bölgeleri kuracağız. Tarım OSB yatırımcıları için yüzde 3 faizli kredi imkanı var. Karabağlar’dan taşınacak mobilyacılar için orman arazilerini, kamu yararına kullanılması şartıyla, seve seve veririz. Su ürünleri OSB için çalışıyoruz. Balıkçılıkta 2023 hedefimiz olan 1 milyar dolar ihracat hedefini yakaladık. Katma değerin tarıma dayalı sanayide olduğunu biliyoruz.”
DİŞİMİZİ SIKALIM
Döviz kurlarındaki hareketlilik ile ilgili değerlendirme yapan Pakdemirli, Suriye’de yaşanan gelişmelerin bölgeyi etkilediğini söyleyerek “Egemen güçlere karşı bizim de bölgede haklarımız var. Türkiye son 16 yılın son 5 yılında istikrarsızlaştırılmaya çalışılıyor. Dövizdeki hareketliliğe karşı güçlü durmanın zor olduğunu biliyorum. İş insanları olarak sorunlarınız var. Neler yaşadığınızı biliyorum. Ama bir miktar dişimizi sıkalım. Bu olayların üstesinden gelinecek. Ülke istikrara kavuşacak. Kendi yağımızda kavrulacağız” diye konuştu.
İZMİR’DEKİ OSB PROJELERİ
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, meclis toplantısında yaptığı konuşmada İzmir’i daha ileri taşımak için çalıştıklarını belirterek “Yıllık tarımsal üretim değeri 15 milyar TL’nin üzerinde olan, 3 büyük tarım havzasında teknolojiyi etkin kullanan, organik tarımın öncüsü ve kırsal kalkınmanın anahtarı olan kooperatifleşmede usta olan İzmir’i daha da ileri taşımalıyız. Odamız, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birliklerinin ortak hayali, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi, aynı zamanda bu kurumların güç birliğini simgeler hale geldi. Şu anda yer seçimi ve müteşebbis heyet kurma ile ilgili ön çalışmalarımızı hızla yapıyoruz. Dikili jeotermal kaynaklı seracılık, Menderes seracılık (süs bitkileri), Tire süt sığırcılığı alanında Tarım OSB kurma konusunda ön mutabakata vardık” dedi.