- Gündem
- 23.05.2025 14:51
Ege Bölgesi Sanayi Odası, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği ile birlikte sanayicilere “Reel Sektörün Finansmana Erişiminde Sermaye Piyasası Kurumlarının ve Araçlarının Rolü” isimli semineri düzenledi
NİLGÜN TAZE
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) finansman gereksinimi olan ve sermaye piyasalarından finansman sağlamayı planlayan firmalara borçlanma aracı ihraçları, şirket satın alma ve birleşme işlemleri, kur-faiz-borsa beklentileri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla seminer düzenledi. EBSO Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminere EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, İş Yatırım Menkul Değerler Kurumsal Finansman Müdürü Kaan Kırtay, Garanti Yatırım Menkul Kıymetler Kurumsal Finansman Müdürü Metin Özhan, Gedik Yatırım Menkul Değerler Kurumsal Finansman Müdürü Eylem Çiftçi, İş Yatırım Menkul Değerler Uluslararası Piyasalar Hisse ve Türev Bölüm Müdürü Şant Manukyan ile Gedik Yatırım Menkul Değerler Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, ekonomik açıdan oldukça zor bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, “Yılbaşından bu yana TL’nin Dolar ve Euro karşısında yüzde 60’ı aşan aşağı yönlü değişimi, ortaya çıkan enflasyonist baskı ve TCMB’nin faiz artırımları, iş dünyasının finansmana erişim olanaklarını oldukça kısıtlamış durumda. Geleceğe yönelik risk ve belirsizliklerin de büyük ölçüde arttığı bu dönemde, ekonomideki en küçük birimden en büyük fabrikaya kadar, hepimizin işlerimizi sürdürmemiz zorlaştı. Küresel ölçekteki para sıkılaşmasını ve likiditenin gelişmekte olan ülkelerden çekildiğini dikkate aldığımızda, 2019 ve 2020 döneminin çok daha zor geçeceği net bir şekilde anlaşılıyor” dedi.
ESKİSİNDEN DAHA MALİYETLİ
Finansmana erişimin eskisinden çok daha maliyetli bir hale geldiğini açıklayan Gökçüoğlu, şu açıklamaları yaptı: “Bu durumda biz üretimi nasıl sürdüreceğiz noktasında iken, dünya teknoloji odağında hızla ilerlemeye ve yenilenmeye devam ediyor. Sanayi 4.0 kapsamında kaydedilen gelişmeler, ekonomiyi ve iş yapış şekillerini dijitalleşme ve otomasyon odağında başlı başına değiştiriyor. Ekonomide yaşadığımız sıkıntılara rağmen, teknolojik gelişmelerin gerisinde kalmak gibi bir lüksümüz bulunmuyor. Bu nedenle iş dünyamız sermaye piyasası araçlarının reel sektöre sunduğu finansman olanaklarının artırılması konusunda da her zamankinden daha fazla bir beklenti içerisinde.
DOLAR BORÇLANMASI
İş Yatırım Menkul Değerler Uluslararası Piyasalar Hisse ve Türev Bölüm Müdürü Şant Manukyan ise 2007’den sonra Türkiye’de dolar borçlanmasının arttığını belirterek, global piyasalar hakkında şu bilgileri verdi: “Yunanistan yeni yeni IMF’den kurtularak piyasaya dönmeye başlıyor. Ülkelerin borç oranları hala muazzam yüksek. İnsanlarda biraz daha kemer sıkalım diyecek hal kalmadığı için popülist hükümetler başa gelmeye başladı. Eğer İtalya’da bütçe dengeleri biraz bozulursa, borçlanma oranları biraz yükselirse borcun daha da artacağı bir patikaya girebiliriz. Bu olduğu zaman finans piyasaları hemen spekülatif saldırıya başlıyor. Şu ana kadar böyle bir saldırı olmadı çünkü arada Merkez Bankası vardı. Bu seneden sonra özellikle borç oranları yüksek olan ülkeleri çok yakından takip etmek gerekiyor.”