- Gündem
- 07.04.2025 19:16
Ankara'da Yenikent Şantiyesi'nde incelemelerde bulunan Bakan Uraloğlu, Ankara-İstanbul süper hızlı tren hattı projemizi de gündemimize aldık. Seyahat süresini 80 dakikaya indirmeyi planlıyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sincan-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi kapsamında Yenikent Şantiyesi’nde incelemelerde bulundu. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, 600 bini aşkın nüfusa sahip Yenikent'in Başkentray Banliyö Hattı’na entegre edilerek hızlı ve konforlu toplu taşımaya kavuşacağını belirten Uraloğlu, ayrıca Kazan Soda tesislerine yapılacak bağlantı hattıyla yılda yaklaşık 4,5 milyon ton yük taşınacağını açıkladı.
Halkalı-Kapıkule, Ankara-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ve Yerköy-Kayseri hızlı tren hatları birçok projenin yapım çalışmaların sürdüğünü aktaran Bakan Uraloğlu, Kırıkkale'den Çorum'a uzanacak demir yolu hattının ihalesini yaptıklarını ve çalışmaların devam ettiğini belirtti. Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı Projesi'nin de gündemlerinde olduğunu ifade eden Uraloğlu, söz konusu hattın 344 kilometre uzunluğunda olacağını, saatte 350 kilometre hıza ulaşan trenlerle Ankara ve İstanbul arasındaki seyahat süresinin 80 dakikaya indirilmesinin planlandığını söyledi. Böylece 250 kilometre olan demir yolu işletmeciliği hızını 350 kilometreye çıkararak süper hızlı treni inşa edeceklerini söyleyen Bakan Uraloğlu, Kuzey Marmara Hızlı Tren Hattı Projesi kapsamında Dünya Bankası ile yaptıkları görüşmelerin olumlu ilerlediğini aktardı.
Proje genelinde şu anda yaklaşık yüzde 90 oranında bir fiziki ilerlemeye ulaşıldığını ifade eden Uraloğlu, "Tüm bu ilerlemeler ışığında inşallah altyapı ve üst yapı işlerimizi bu yılın üçüncü çeyreği içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Sinyalizasyon ihalesini de yine bu yıl içerisinde muhtemelen bu ay içerisinde yaparak ondaki çalışmalara da devam edeceğiz. Tüm güzergahın sinyalli ve elektrikli olarak banliyö yolcu ve yük trafiğinin açılması ise 2027 yılı başında planlıyoruz. Hiç şüphesiz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Asya ve Avrupa arasında köprü görevi gören ülkemizin coğrafi konumunun sağladığı fırsatların ekonomik ve ticari avantajlara dönüşebilmesi için demir yollarında yeni bir çağ başlattık. Demir yollarını Cumhuriyetimizin ilk yıllarında olduğu gibi yeniden bir devlet politikası haline getirdik. 2002 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demir yolu uzunluğumuzu, 2 bin 151 kilometresi yüksek hızlı tren ve hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre ekledik, 13 bin 919 kilometreye yükselttik. Bizleri bir araya getiren Sincan (OSB)-Yenikent-Kazan Soda demir yolu projemizle birlikte Halkalı-Kapıkule, Ankara-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ve Yerköy-Kayseri hızlı tren hatları gibi birçok demir yolu projesinde yapım çalışmalarına devam ediyoruz" diye konuştu.