Basında mülteciler

Basın Mensupları için Göç Terminolojisi ve Mülteci Konularında Bilgi ve Farkındalık Arttırma Seminerleri’nin ilki Antalya’da yapıldı. Seminerde mülteci algısının doğru biçimlendirilmesinde basının rolü konularında bilgi verildi


  • Oluşturulma Tarihi : 23.10.2017 08:04
  • Güncelleme Tarihi : 23.10.2017 08:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Basında mülteciler haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ

Medyada mülteci algısının doğru biçimlendirilmesi ve göç yönetimi konusunda doğru terminoloji kullanımının yansıra doğru haber yapımının önemine dikkat çekmek amacıyla Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Basın Mensupları için Göç Terminolojisi ve Mülteci Konularında Bilgi ve Farkındalık Arttırma Seminerleri’nin ilki 21-22 Ekim’de Antalya’da yapıldı. İki gün süren seminere Türkiye’nin farklı illerinden yerel medya temsilcileri katıldı. Basının rolü konusunda görüşlerini dile getiren Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, “Ne kadar eğitim, kampanya yapılırsa yapılsın burada işin büyüğü basında. Siz nasıl düşünüyorsanız toplum da öyle düşünmeye başlayacak” dedi.

“HEPİMİZİN ORTAK SORUMLULUĞU”

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen “Basın Mensupları için Göç Terminolojisi ve Mülteci Konularında Bilgi ve Farkındalık Arttırma Seminerleri” kapsamında UNICEF İletişim Bölüm Başkanı Sema Hosta Çocuk ve Medya konulu sunumunda çocukların medyadan neler istediğini ve medyada çocuk konusunun nasıl ele alındığı konusunda bilgiler verdi. Basında çıkan çocuk örneklerinden de örnek veren Hosta, “Dilenci çocuktan 3 bin TL çıktı” haberini örnek vererek, O olayda asıl çocuğun kurban olduğunu ve asıl haberi yapılması gerekenin onu kimin dilendirmeye zorlamış olduğunu kaydetti. Hosta, “Bizim için çocuk çocuktur çocuğun dini yok ırkı yok, rengi yok, çocuk çocuktur. Çocuk göçmen değildir, mülteci değildir çocuk çocuktur. Çocuklara özel haklar lazım, çocuklar tamamen bağımlı varlıklar olarak hayata başlar, özellikle sömürü ve istismara son derece açıktır çocukları korumak bakımı sağlayanlar konu komşu arkadaş yakın çevre ve basın mensupları da bundan sorumludur.  Devletin ya da kişilerin eylemleri veya eylemsizlikleri çocukları en fazla etkiler. Çocuklar hepimizin ortak sorumluluğudur. Bir toplum çocuğun ihmal ettiği zaman çok büyük bedel öder. Hiçbir çocuğu ihmal edemeyiz.  Çocuklar kendilerini ilgilendiren konularda görüşlerin bildirme hakkı var. Bir devlet medyanın yerine getirdiği önemi işlevi tanımalı çocuğun özellikle kendi toplumsal ruhsal ve ahlaki refahı ile fiziksel ve zihinsel sağlığının desteklenmesini amaçlayan çeşitli ulusal ve uluslararası kaynaklardan erişimini sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

TÜRK BASININDA MÜLTECİLER

Türk basınında mültecilerle ilgili yer alan haberlerden örnekler sunan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, basının rolü üzerine açıklamalarda bulundu. Katılımcılara da söz hakkı veren Kavlak, “Bu tarz haberler yaygınlaşmaya başladı. Ne yapmalıyız, ne yapmamalıyız? Basın bundan sonra nasıl bir sorumluluk alabilir? Yurtdışında yaşayan birçok Türk vatandaşın başına da pek çok olay geldi. Almanya’da Türk evleri yakıldı, hala bu tarz olaylar devam edebiliyor. Bu sadece Türkiye ile ilgili bir durum değil. Ne kadar eğitim, kampanya yapılırsa yapılsın burada işin büyüğü basında. Siz nasıl düşünüyorsanız toplum da öyle düşünmeye başlayacak. Çoğu zaman bu gücün farkında olmayabilirsiniz. Temel insan hakları açısından durumun biraz siyasetin dışında insani boyutuyla değerlendirilmesi önemli” şeklinde konuştu.