Sayfa Yükleniyor...
Batı Anadolu Grubu, Aydın Sökede 500 milyon TLlik yatırım için çalışmalarını sürdürüyor
DERYA NABİT
Batı Anadolu Grubu Sökede dev bir entegre tesis yatırımı gerçekleştiriyor. Yapımı süren Batısöke çimento fabrikasının toplam maliyeti 500 milyon TLye ulaşacak.
Grubun çimento ve klinker üretim kapasitesini iki katına çıkaracak olan yeni fabrika, Türkiyenin bu alandaki toplam ihracatının yüzde 10unu tek başına karşılayacak.
KAZANIMLAR ARTACAK
Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, fabrika alanında düzenlenen toplantıda projeyi tüm özellikleriyle basına tanıttı. Ünal, Batısökenin 2018 Ocak ayında devreye girmesiyle üretimden istihdama, lojistikten enerji maliyetlerine birçok alanda önemli kazanımlar elde edeceklerine dikkat çekti.
KAPASİTE ARTIŞI YAŞANACAK
Tesislerin tamamlanmasıyla birlikte yılda 800 bin ton çimento ihracatı gerçekleştirme olanağına kavuşacaklarını belirten Feyyaz Ünal, Yeni yatırımımızla grubumuzun yıllık klinker üretim kapasitemiz 3.8 milyon tona, çimento üretim kapasitemiz ise 5.8 milyon tona ulaşacak. Böylece Batısöke ve Batıçim fabrikalarımızdan yılda 40 milyon dolara yakın ihracat yapabileceğiz.
Bununla birlikte, faaliyet gösterdiğimiz bölgenin istihdamına katkı sağlama misyonumuzu da sürdürmüş oluyoruz. Yeni yatırım Sökedeki çalışan sayımızı yaklaşık yüzde 50 oranında artıracak dedi.
İSTİHDAM ARTACAK
Başta Ege Bölgesi olmak üzere, yurtiçi ve yurtdışındaki müşterilerine en hızlı ve en kaliteli hizmeti sunmayı amaçladıklarını ifade eden Ünal, Fabrikamız tamamlandığında 4 adet paketleme tesisi, kamyon dolum ünitesi, 2 adet paletizing ünitesi ve 2 adet big bag dolum sisteminden meydana gelen dev bir tesis haline gelecek. Böylece istihdam artışı yaşanacak. Yüzde 46 oranında çalışan sayımız artacak diye konuştu.
SÜRDÜRÜLEBİLİR YATIRIM
Batısöke-Aliağa demiryolu hattının kullanılmasıyla çok önemli bir lojistik avantaj sağlayacaklarına değinen Feyyaz Ünal, fabrikanın çevreye etkileri konusunda da şunları söyledi: Bu yatırımı tümüyle sürdürülebilirlik felsefesiyle hayata geçiriyoruz, alanında en ileri teknolojileri kullanıyoruz. Bu nedenle karbon salınımının çevreye etkisi minimuma inecek. Enerji maliyetlerimiz ise klinker üretiminde yüzde 14, farinde yüzde 33 ve çimento üretiminde ise yüzde 16 oranında düşecek. Enerji tasarrufu için Türkiyedeki tüm fabrikaların benzer iyileştirmeleri yapmaları gerektiğini düşünüyoruz.
ÇİMENTO SEKTÖRÜ BÜYÜYOR
Dünyada çimento üretiminin son 10 yıl içerisinde ortalama yılda yüzde 6,5 artış hızıyla yaklaşık 2 katına çıktığına dikkat çeken Ünal, ülke sıralamasında Çinin büyük farkla lider olduğunu belirtti. Feyyaz Ünal, Dünya çimento ihracatında ilk 3 sırada İran, Türkiye ve Çin yer alırken, ithalatta ise Irak, Bangladeş ve Amerika başı çekiyor dedi.
SEKTÖR AVRUPADA İLK SIRADA
Türkiyenin, 52si entegre tesis, 18i öğütme-paketleme tesisi olmak üzere toplam 70 çimento fabrikasıyla Avrupadaki en büyük çimento üreticilerinden biri olduğunun altını çizen Ünal, sektörün toplam 100 milyon ton üretim kapasitesiyle 15 bin kişiye istihdam sağladığını ifade etti. Türkiyenin hazır beton üretiminde Avrupada ilk sırada olduğunu sözlerine ekleyen Ünal, önümüzdeki yıllarda da özel konut inşaatları, kentsel dönüşüm ve üçüncü havaalanı, nükleer santraller ve Çanakkale Köprüsü gibi büyük projeler sayesinde sektörde büyümenin devam etmesini öngördüklerini belirtti.
Yapılan toplantının ardından Batı Anadolu Grubunun da destek verdiği ve kazı çalışmalarının devam ettiği Magnesia Antik Kente bir gezi gerçekleştirildi. Basın mensuplarına antik kent ve sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi veren Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, az bilinen bu antik kentin önemine dikkat çekti.
Gümüş Dağı eteğinde Menderes Nehrinin kolu olan Gümüş Çayının kenarında yer alan Magnesia, M.Ö. 4. yüzyıl başında kurulmuştur. Yaklaşık 1,5 kilometre çapındaki bu kent, surlarla çevrilidir. 12. yüzyıla kadar varlığını sürdüren kent için ilk kazılar 1840 yılanda gerçekleşmiştir. Kent için sor kazılar 1984 yılında başlamış ve hala Prof.Dr. Orhan Bingöl tarafından devam ettirilmektedir. Kent içindeki önemli yapılar ise şu şekilde: Artemis Kutsal Tapınağı, Artemis Sunağı, Kütüphane, Genel Tuvalet (Latrina), Çerkez Musa Camii, Kutsal Kaynak, Athena Tapınağı, Roma Tapınağı, Nekropeller, Stadion. Ünal, görkemiyle dikkat çeken stadyum hakkında da bilgi vererek, alanın diğer stadyumlardan farklı olarak heykeller barındırdığını söyledi.
Haber Merkezi