İstanbul'da tüm işletmelere 24 saat kesintisiz kamera kaydı zorunluluğu

İstanbul Valiliği'nin başkanlığında gerçekleştirilen Gıda Güvenliği Toplantısı'nda, son dönemde yaşanan gıda zehirlenmelerini önlemek amacıyla bir dizi yeni ve sıkı önlem alındı. Buna göre; tüm gıda işletmelerinde 24 saat kesintisiz ses ve görüntü kaydı tutulması ve bu kayıtların 30 gün süreyle saklanması zorunluluğu getirildi. 

  • Oluşturulma Tarihi :
  • Güncelleme Tarihi :
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İstanbul'da tüm işletmelere 24 saat kesintisiz kamera kaydı zorunluluğu haberinin görseli

İstanbul'da Valilik tarafından gıda güvenliğini sağlamak amacıyla düzenlenen ve Vali Davut Gül'ün başkanlık ettiği toplantıda, kent genelinde gıda güvenliği denetimlerinin kapsamı genişletildi ve yeni yükümlülükler getirildi. Toplantı sonucunda alınan en dikkat çekici karar, gıda satışı ve üretimi yapan tüm işletmelerin 24 saat kesintisiz ses ve görüntü kaydı yapmak ve bu kayıtları 30 gün boyunca muhafaza etmek zorunda olması oldu. Vali Davut Gül, gıda konusunda "sıfır tolerans" ilkesini benimsediklerini belirterek, 4 vatandaşın hayatını kaybettiği son gıda zehirlenmesi olaylarının bir daha yaşanmaması için mevcut mevzuatın kesintisiz uygulanacağını vurguladı.

İSTANBUL'DA GIDA GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ GENİŞLETİLDİ

Toplantıda alınan kararlara göre;

İstanbul’da sokak satıcılarına ve işletme sahiplerine yapılan denetimler artırılacak.

Gıda satışı yapan işletmelerden istenen “satılan numunelerin 72 saat korunması” şartı titizlikle uygulanacak. 
 Gıda üretimi ve satışı yapan işletmelerde bulunması gereken soğuk zincirde aksaklıklara, yerel yönetim ve denetim ekipleri kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek. 

İl genelinde gıda denetim komisyonları kurularak 24 saat usulüne göre gıda denetimleri gerçekleştirilecek. 

İşletme sahipleri ve çalışanlar, gıda güvenliği ve hijyen eğitimlerine tabi tutulacak. Standartlara uymayan işletmelere idari yaptırım uygulanacak. 

Tüm işletmelerde 24 saat kesintisiz ses ve görüntü kaydı yapılması ve tüm kayıtların 30 gün süreyle muhafaza edilmesi zorunluluğu getirildi. 

İlaçlama hizmeti veren firmalar, denetime tabi tutularak, standartlara uymadığı tespit edilenler hakkında idari ve adli işlem başlatılacaktır.

Denetimler sırasında bozuk ya da son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin satışını yaptığı tespit edilen işletmeler hakkında idari işlemin yanı sıra savcılıklara suç duyurusunda da bulunulacaktır.

İSTANBUL VALİSİ DAVUT GÜL: GIDA KONUSUNDA SIFIR TOLERANS

Toplantıda yaptığı değerlendirmelerde Vali Gül:

“Son günlerde ilimizde meydana gelen gıda zehirlenmesi meselesini önlemek için bir aradayız. 4 vatandaşımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bir daha olmaması için bugün bu heyet toplandı. 2025 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 10 ay içerisinde 196 bin denetim yapıldı. Alanda olabildiğince denetimlerin yapıldığını görüyoruz. Personelin eğitimi, işletme sahiplerinin eğitimi ve vatandaşlarımızın duyarlılığı bu işin temelini oluşturuyor. Sadece güvenlik derken asayiş alanını kastetmiyoruz. Sağlık ve gıda güvenliği de bu alana dahil. Yapmamız gereken, mevcut mevzuatı kesintisiz uygulamak. Gerek gıda gerekse de diğer alanlarda kısacası vatandaşımızı ilgilendiren alanlarda toleransımız sıfır. Sağlıklı gıda ve konaklama alanında vatandaşlarımızın gönül rahatlığıyla yiyebileceği, içebileceği ve konaklayabileceği alanları sağlamak bizim görevimiz. Başta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olmak üzere denetimlerde emeği geçen mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

2025 GIDA DENETİM SONUÇLARI AÇIKLANDI

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 2025 yılında gerçekleştirdiği resmi kontrol sonuçları:

135.778 gıda işletmesine 196.504 denetim yapıldı.
8.199 işletmeye ceza uygulandı.
506.457.754 TL toplam ceza verildi.
79 savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
237 işletme faaliyetten menedildi.
6.745 numune alındı.ac

Kaynak : HABER MERKEZİ

Okumaya Devam Et

Aşağı kaydırmaya devam edebilir veya ilgi alanınıza göre seçim yapabilirsiniz.