Bayındır’ın çiçekleri Kültürpark’ta açıyor!

Kültürpark’ta kurulan üretici pazarında yerini alan ve oldukça dikkat çekici bir standa sahip olan Özgül Karakaya, senede bir kez özel olarak yetiştirilen kurutulmuş çiçeklerin yapım aşamasını anlattı


  • Oluşturulma Tarihi : 21.02.2020 07:29
  • Güncelleme Tarihi : 21.02.2020 07:29
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bayındır’ın çiçekleri Kültürpark’ta açıyor! haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Kadınlar aracılığıyla Bayındır’ın dağlarından bin bir emekle toplanan çiçekler kurutularak üretime dahil ediliyor. Senede bir kez özel olarak yetiştirilen çiçekler, şimdi Kültürpark Üretici Pazarı’nda. Bir buçuk yaşındaki bebeğini bırakıp Bayındır’dan Kültürpark’a gelen ve kurutulmuş çiçeklerini stant kurarak tüketiciyle buluşturan 26 yaşındaki girişimci Özgül Karakaya, ürünlerin yapım aşamasından ve diğer hedeflerinden bahsetti. Vatandaşın yoğun bir ilgi gösterdiğini ancak sadece bakmakla yetindiğini dile getiren Karakaya, “Çoğu insan bu çiçeklerin üretiminin nasıl yapıldığını bilmediği için biraz ön yargılı ve çekingen davranıyor. Ekilen ürünlerin hepsi zorlayıcıdır. Bu bitkilerin sulamaları, ilaçları, toplanması, uzun uğraşlar gerektiriyor. Benim söylemek istediğim lütfen araştırın ve bu çiçeklerin güzelliklerini evinizde hissedin” diye konuştu.



ÇİÇEKLER DAĞLARDAN
Çiçeklere verdiği emeği anlatan Karakaya, “Bu çiçekler Bayındır’da üretiliyor. Dağlardan özel olarak toplanıyorlar ve daha sonra kurutuluyor. Kurutulduktan sonra ise asite batırılarak 1 gün boyunca bekletiliyor ve ertesi gün kurumaları için tekrar seriliyor. Kuruduktan sonra ise büyük kazanların içerisinde odun ateşinde kaynar suyun içerisine kök boya atılarak bu şekilde boyanıyor ve yine kurumaları için asılıyor. Son kurutma işleminden sonra çiçeklerimiz son halini alıyor ve dökülme, ezilme gibi sorunlarla karşılaşılmıyor” açıklamasında bulundu.



EN DEĞERLİSİ ‘PAMUK OTU’
Mevsimine göre kurutulan çiçeklerin türünün de değiştiğini ifade eden Karakaya, yaklaşık 15 çeşit çiçeğinstantta satıldığını söyledi; keten otu, kuş otu, deniz otları, sedefler ve pamuklular gibi bazı türlerden de bahsetti. Pamuklu olanların tek tek toplandığını ve en değerli otlar arasında yer aldığını vurgulayan Karakaya, bu otların senede sadece bir kere çıktığını ve tekrar büyüme olasılığının olmadığını belirtti. Karakaya, “Bu sebeple en nadir bulunan ve değerli olanlar da pamuk otu” dedi.
BAKAN VAR, ALAN YOK
“Buradaki kazanç bizi çok fazla tatmin etmiyor” cümlelerini kullanan Karakaya, son olarak, “O kadar uğraşıp didiniyoruz, günlerimizi harcıyoruz. Ben buraya gelebilmek için 1,5 yaşındaki çocuğumu evde bırakıp geliyorum. Standımız renklerinden dolayı çok ilgi çekiyor ama insanlar sadece ‘çok güzelmiş’ deyip geçiyorlar. Çoğu insan bu çiçeklerin üretiminin nasıl yapıldığını bilmediği için biraz ön yargılı ve çekingen davranıyorlar. Ekilen ürünlerin hepsi zorlayıcıdır. Bu bitkilerin sulamaları, ilaçları, toplanması, uzun uğraşlar gerektiriyor. Benim söylemek istediğim lütfen araştırın ve bu çiçeklerin güzelliklerini evinizde hissedin” ifadelerini kullandı.