Beyaz incirden uzak durun

Aydın Tabip Odası’nın açıklamaları ile gündeme gelen kuru incirde hidrojen peroksit kullanılması ile ilgili olarak İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen de ihracatçıların ve vatandaşları uyararak aşırı beyaz olan incirden uzak durulması gerektiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 19.11.2015 09:54
  • Güncelleme Tarihi : 19.11.2015 09:54
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Beyaz incirden uzak durun

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN - ÖZEL HABER

Aydın Tabip Odası’ndan yapılan açıklamaya göre kalitesiz kuru incirlerin merdiven altı işletmelerde hidrojen peroksit kullanılarak albenili hale getirilmeye çalışıldığı açıklandı. Düşük kalitedeki ürünün beyazlatılması amacıyla ‘hidrojen peroksit’ kullanıldığı yönündeki iddia rahatsızlık yarattı.

Merdiven altı olarak nitelendirilen işletmelerde, halk arasında ‘ballı kara’ olarak bilinen kalitesi düşük incirin beyazlatılması için kimyasalın kullanıldığını savunan Aydın Tabip Odası buna karşı önlem alınması çağrısında bulundu. Tabip odası yaptığı açıklamada, hidrojen peroksidin insan sağlığına büyük zararları bulunduğunu dile getirerek başta kanser olmak üzere, kısırlık, düşük, solunum sıkıntısı, mide kanaması, konjonktivit gibi rahatsızlıklara yol açtığını açıkladı.

“HİDROJEN PEROKSİTLİ İNCİRİ ÇOK RAHAT BULURSUNUZ”

Aydın’dan gelen bu haberlerin üzerine kuru incirde hidrojen peroksit kullanımının çok uzun yıllardır devam ettiğine değinen İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, “Bütün firmalar uzun yıllar bu maddeyi kullandı. Fakat sonradan bunun zararlı olduğu anlaşıldı. Fakat hala iç piyasaya mal üreten insanlar ve bazı kendini bilmez ihracatçılar yüzünden, bunu daha fazla para kazanmak adına yapıyorlar. Bu önlenemiyor. Bunun için tedbir almak lazım. Tedbir alacak tek merci de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’dır. Bakanlık denetimlerini sıklaştırmak zorundadır. Bugün küçük pazar yerlerinde, mahalle pazarlarında ve köy pazarlarına gittiğiniz zaman hidrojen peroksitli inciri çok rahat bulursunuz. Çünkü bunları merdiven altlarında ufak dükkanlarda veya işletmelerde yapıyorlar. Anadolu’da da çok satıyorlar. Bunu önlemenin tek yolu denetimlerin artırılmasıdır. Denetim mekanizmasının iyi çalıştırılması gerekir. Sonuçta bu maddenin zararları tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.

“BEYAZ İNCİR ALMAYIN”

Vatandaşın bembeyaz incirin peşine düşmemesi gerektiğine vurgu yapan Şen, “Vatandaşlar aşırı beyaz incir gördüğü zaman ellemeyecek ve satın almayacak. Hemen akabinde Alo 174’e şikayet etmelidir. Her şeyden önce halkın bilinçlenip bunun peşine düşmesi gerekir. Rekoltenin düşüp düşmediği belli değildir. İncir ihracatında peroksit kullanımı devam ediyor. Bunu önlemenin iki yolu var. Biri iç piyasa ayağı, diğeri de ihracat ayağıdır. Piyasanın iç ayağında Tarım İl Müdürlükleri denetim yaptıracaktır. Halkta bu şekilde gördüğü inciri almayacak ve şikayet edecektir. İkinci bacakta ise ihracatçılara daha fazla denetim yapılmalıdır. Aydın ve İzmir Tarım İl Müdürlükleri denetimlerini sıklaştırmalı gerekirse limanda bile denetimlerin yapılması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

HİDROJEN PEROKSİT NEDİR?

Hidrojen peroksidin çok yaygın kullanılışı vardır. Yüzde 3'lük çözeltisi mikrop öldürücü olarak kullanılır ve buna halk arasında oksijenli su denir. Yüzde 3-6'lık çözeltisi saçları sarartmakta kullanılır. Yüzde 30'luk çözeltisine perhidrol denir ve kimya laboratuvarlarında, elektronik sanayiinde kullanılır. Yüzde 30-50 arasındaki konsantrasyonlar tekstil sanayinde pamuklu kumaşları beyazlatmak maksadıyla kullanılır. Aynı çözelti, kâğıt hamurunu, ahşap yüzeylerini vb beyazlatmak için de kullanılır. Yüzde 70'lik çözeltisi geniş miktarda organik maddeleri ve anorganik iyonları oksitlemede kullanılır. Derişik hidrojen peroksit deriyi tahriş edicidir. Yüzde 90’lık hidrojen peroksit çözeltisi patlayıcı olmamakla beraber Yüzde 75’ten yüzde 90’a kadar H2O2 ihtiva eden çözeltiler patlayabilir. Bileşik dezenfektasyon, oksitleme, antiseptik üretimi yanında roket yakıtı üretiminde de kullanılmaktadır.

HİDROJEN PEROKSİT KULLANAN SEKTÖRLER

Maden sektörü, metalurji sektörü, kozmetik sektörü ilaç sektörü, gıda paketleme sektörü, atık su arıtmada sektörü, tekstil sektörü, kağıt üretim sektörü.

Haber Merkezi