Sayfa Yükleniyor...
İzmir ve ilçelerinin mahallelerini tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız Muhtarın Sesi sayfamızda bugünkü durağımız İzmirin sanayi başkenti, son yıllarda yoğun göç alan Torbalının dağ köylerinden adı üstünde Dağtekkedeyiz. Köyünde 3.dönem muhtarlık yapan Halit Bardak, sevilen sayılan genç bir yönetici. İki dönemdir köyüne hizmet için çabalayan Bardak, birçok şeyi başararak köyünü adeta bir cazibe merkezi haline getirmiş durumda. Köyü için elini taşın altına koyan Halit Bardak, 10 yıla yakındır Dağtekke ile İzmir ve Torbalı arasını mekik dokuyarak, köyüne hizmet getirmenin mücadelesini veriyor
KAZIM ERKMEN
"Muhtarın Sesi" sayfamızda bugün, İzmirin sanayi başkentlerinden Torbalıya bağlı Dağtekke Köyü, yani mahallesinden bahsedeceğiz. İlçeye yaklaşık 10 kilometre mesafede Nif Dağının güney eteklerinde kurulu bulunan bu şirin köyün geçmişi 800 yıl öncesine dayanıyor. Bir Osmanlı Yörük köyü olan Dağtekkenin son dönemlerdeki önemi köyün içme suyunun şifalı olması. 1969 yılında içme suyu olarak getirilen bu şifalı su böbrek taşları ve börek kumlarına birebir geliyor. Her yıl yüzbinlerce kişi köyü hafta içi ve hafta sonları ziyaret ederek, sudan içiyor ve bidonlar dolusu suyu içmek için alıp götürüyor. Dağtekkenin Torbalı ile bağlantısını sağlayan Kemalpaşa Yolu üzerinden gelinen yolu kapatılan İzmir İl Özel İdaresi tarafından asfalt kaplatılarak, rahat ulaşım sağlanmıştı. Dağtekke köy meydanında kurulu bulunan standlarda organik yumurtadan, zeytinyağlarına, doğal sabunlardan, bal, pekmez ve cevizler satın alınabiliyor.
İzmir ve ilçelerinin mahallelerini tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız Muhtarın Sesi sayfamızda bugünkü durağımız İzmirin sanayi başkenti, son yıllarda yoğun göç alan Torbalının dağ köylerinden adı üstünde Dağtekkedeyiz. Köyünde 3.dönem muhtarlık yapan Halit Bardak, sevilen sayılan genç bir yönetici. İki dönemdir köyüne hizmet için çabalayan Bardak, birçok şeyi başararak köyünü adeta bir cazibe merkezi haline getirmiş durumda. Köyü için elini taşın altına koyan Halit Bardak, 10 yıla yakındır Dağtekke ile İzmir ve Torbalı arasını mekik dokuyarak, köyüne hizmet getirmenin mücadelesini veriyor.
DAĞTEKKE SUYU BÖBREK TAŞLARINA BİREBİR
Bir doğa harikası olan Dağtekkeyi Dağtekke yapan şey, şifalı suyu. 800 yıllık bir Osmanlı Yörük köyü olan Dağtekkenin sırtını yasladığı Nif Dağı eteklerinden süzülüp gelen içme suyu 1969 yılında kurulmuş. Muhtar Bardak, olayı şöyle anlatıyor: Köyümüzden bir vatandaşımız börek taşı rahatsızlığı ile doktora gidiyor. Teşhis konuyor. Ancak ameliyat gerekiyor. Gün alınıyor köylümüz köyüne dönüyor. Bu arada doğal olarak da köyün suyundan içiyor. Ameliyat günü gelip çattığında doktorlar böbreğinde taş kalmadığını gözlemliyor. Köyümüzün suyunun böylece böbrek taşlarını eritmede, kumları dökmede birebir olduğu anlaşılıyor. Bu tarihten sonra da ünü yayılıp gidiyor. O gün bugündür her yıl binlerce kişi köyümüzden şifa niyetine su alır. Kimsenin de şikayetle geri döndüğünü görmedik.
İZSU TATLİL ETTİREBİLİR
Muhtar Halit Bardak, Suyunuzun özelliklerini tahlil ettirdiniz mi? sorumuza şöyle cevap veriyor: Kaymakamlık bir tarihte tahlil için girişimde bulunmuştu. Ancak Sağlık Grup Başkanlığı 8 bin lira bulup o tahlili yaptıramadı. Öylece kalakaldı. Şimdi Büyükşehir Belediyesinin sınırları genişleyince suyun idaresi de İZSUya geçti. Biz bir ara burada suyu bağış karşılığı veriyorduk. Aslında şimdi de bağış kabul ediyoruz. İsteyen yardım ediyor. Biz de o bağış gelirlerini burada asgari ücretle çalıştırdığımız arkadaşımızı maaşı ve sigortası vergileri için harcıyoruz. Hırsızlıklara karşı kamera sistemi kurduk. İZSU şifalı suyumuzu ister kendi laboratuarlarında, isterse de dışarıdaki bir laboratuvara tahlil ettirebilir. Merakımızın giderilmesi için bunu bekliyoruz.
EN DOĞAL ÜRÜNLER DAĞTEKKEDE
Dağtekke aslında suyu ile yola çıkıp adeta bir turizm köyü haline dönüşmüş durumda. Sevecen ve çalışkan insanlarının, yağ akan dağlarından, bal akan ovalarından ürettiği son derece doğal ürünleriyle değerine değer katmış durumda. Dağtekke Muhtarı Halit Bardak, bakın nasıl anlatıyor yaşadıklarını:
Hafta içi 50-60 araç, hafta sonu ise 150 araçla her yerden buraya insanlarımız geliyor. Burada, gözlemelerimiz var, ayranımız, çeşit çeşit meşrubatlarımız var. İnsanlarımız doğal bir ortamda, doğa ile iç içe çam kokuları arasında bir gün geçirebiliyorlar. Buradaki doğal ürünlerden satın alabiliyorlar. Birçok kişi memnun ayrılıyor ve bir daha geleceklerini söylüyorlar ve de geldiklerine şahit oluyoruz.
BAŞKANIMIZDAN ALLAH RAZI OLSUN
Dağtekkede bir yılda ürettikleri doğal ürünleri Torbalı Belediyesinin kurduğu modern standlarda satışa sunan köylüler, Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmeze bin dua ediyor. Zira; Torbalının başkanı onları kötü satış koşullarından kurtarıp modern standlara kavuşturmuş. Ürünlerimizi farelerden korumak için her gün evimize götürüp getiriyorduk diyen üretici köylüler; Şimdi çekiyoruz kepengi, evimize gönül rahatlığı içinde gidiyoruz. Gözümüz arkada kalmıyor şeklinde konuşuyorlar.
EKSİKLERİMİZ ELBETTE VAR
Yaşayan bir köyün eksiklerinin bitmeyeceğini ifade eden Muhtar Halt Bardak, Buraya talep arttıkça, ihtiyaçlarımız da artıyor tabi. Öncelikli olarak, köyümüzün içinden geçen yolun Bayındırın dağ köyleri, Çınardibi, Lütuflar ve Kızılcaova gibi mahallelerle bağlantıyı sağlayan yolumuzun da, Torbalıya bağlı olduğumuz yol standartlarına ulaştırılmasını istiyoruz. Tarımsal desteklere önem veren Aziz Kocaoğlu Başkanımızın buna da önem vereceğinden eminiz. Ayrıca Torbalı yolumuz çok virajlı. Üzücü bir kaza yaşamak istemiyoruz. Yol kenarlarına bariyer istiyoruz dedi.
ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜMÜZDEN İSTEĞİMİZ
Aynı zamanda bir orman köyü olan Dağtekkenin, muharı vasıtasıyla Orman Bölge Müdürü Şahin Aybaldan bir isteği var. Organik ürünlerin satıldığı alanın otopark olmaktan kurtarılması için, yakındaki bir ormanlık alanın mülkiyeti ormanda kalmak üzere araçların park edilebileceği bir otopark alanı olarak düzenlenmesi. Biz de bu konuda Muhtar Halit Bardaka bir müjde verelim. Konuyu bir vesile ile ilettiğimiz Müdür Aybal, not aldı ve köye giderek incelemede bulunacağını muhtemelen bir alanın tahsis edilebileceğini söyledi.
Muhtar Barlak, muhtarlığı ve özlük haklarıyla ilgili konulara ise pek girmek istemiyor. Muhtarların aldığı ücreti devletin belirlediğini kaydeden Barlak, Biz kendi yağımızla kavrulmaya devam ediyoruz. Allah bize her türlü imkanı sunmuş. Biz sadece elçiyiz. Köylümüz ile birlikte milletimize hizmet yolunda ilerliyoruz şeklinde konuştu.
Kısacası; şifalı suyu, modern muhtarlık binası, temiz meydanı, organik ürünlerin satışının yapıldığı standları ve düzgün ulaşım yolları ile Torbalının yüzakı Dağtekke Mahallesi, herkesin uğrak yeri olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Halit Bardak kimdir?
1971 yılında Torbalıda dünyaya geldim. 45 yıldır köyde yaşıyorum. İlkokul mezunuyum. Orman köylüsüyüm. Çiftçilik ve zeytincilikle uğraşıyorum. Evliyi ve 2 çocuk sahibiyim. Aynı zamanda Dağtekke Köyü Yaşatma ve Güzelleştirme Derneğinin kurucusu ve başkanıyım.
Mahallede bulunan kurumlar:
Mahallemizde Dağtekke Köyü Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği bulunmaktadır.
Mahallenin Künyesi:
Mahallenin nüfusu: 200
Mahallenin seçmen sayısı: 140
Mahallenin posta kodu: 35860
Mahallenin Cadde sayısı: 1
Mahallenin sokak sayısı: 3
Mahallenin muhtarı: Halit Bardak
Haber Merkezi