Sayfa Yükleniyor...
Seferihisar’ın Ulamış köylüleri el ele verdi, hep birlikte halkın edebi ve kültürel gelişimine destek için bağışlanan 5 bin kitaptan oluşan bir kütüphane kurdu. İmece usulü kurulan bu kütüphane şimdi örnek oluyor
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Karakılçık buğday ekmeği, cumartesi günleri köy pazarı ve kadın ağırlıklı köy tiyatrosu… Hızla gelişen Seferihisar Ulamış Köyü’nün adını şimdi herkes biliyor. Fakat Ulamış denilince ilk akla gelenlerden biri de 5 bin kitaplı köy kütüphanesi. Seferihisar Belediyesi tarafından bakım onarımları yapılan Ulamış Köyü’ndeki bir bina kütüphaneye dönüştürülmüştü. Kütüphane, bağışla toplanan 5 binin üzerinde kitapla açıldı. Seferihisar Belediyesi ile Ulamış halkının ortaklaşa inşa ettiği kütüphane, bir yandan çocukları ve yetişkinleri okumaya teşvik ediyor, diğer yandan ise yapılan bir ilkle komşu köylere örnek oluyor. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, eşi Neptün Soyer, Ulamışlı eski özel sektör yöneticisi Berkhan Parlak ve şimdiye kadar İzmir çevresinde ve Belçika’da gönüllü olarak 48 kütüphanenin açılmasını sağlayan Recai Şeyhoğlu ile Ulamış halkı el ele verdiler, Ulamış Köyü’nde daha çok çocukların ve köy kadınlarının yararlanması için 5 bin kitaplık bir kütüphane kurdular. Ulamış Köy Muhtarı Kadir Girginer ve Ulamış Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Yeşilkaya ile açılışı bayram havasında geçen, aynı zamanda birçok gazeteciyle yazarın buluşmasına sebep olan kütüphaneye dair konuştuk.
“EN ÖNEMLİ ADIMLARDAN BİRİYDİ”
Çocukların ve köy kadınlarının kültürel ve edebi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik atılacak en önemli adımlardan birinin de köy kütüphanesi olduğunu belirten muhtar Girginer, “Seferihisar Belediyesi tarafından onarılan ve yenilenen iki katlı binanın üst katında düzenlenen kütüphanenin açılışı için yazarlar ve gazeteciler de bir araya gelmişti. Yazar Hidayet Karakuş, yazar Gönül Çatalcalı, kütüphanelerin ve aydınlanma evlerinin kurucusu Recai Şeyhoğlu, duayen gazeteci yazar Öcal Uluç bu coşkulu tören için Ulamış’a gelmişlerdi” dedi. Sözlerine devam eden Girginer şunları ekledi: “Köyümüzün yetiştirdiği genç bir arkadaşımız olan Berkhan Parlak’ın önerisiyle kütüphane oluşturuldu. Belediye başkanımızın yardımlarıyla da kütüphaneyi kurduk. Bir işi gerçekleştirebilmek adına bir önder lazımdı. Fakat kütüphane asıl köylülerle beraber, hep birlikte oluşturuldu. El ele verdik ve bu işi başardık.”
yayınevlerinden destek
Kütüphaneye kitap bağışlanması için düzenlenen kampanyaya en büyük desteği Kırmızı Kedi Yayınevi’nin verdiğini ve kendilerine 24 koli kitap bağışı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Mustafa Yeşilkaya ise, “Kimi destekçiler de birer ikişer kitapla kütüphanenin zenginleşmesine katkıda bulundu. Kütüphanenin dış cephesi de Teos Suluboya Grubu Başkanı Canip Taşkıran ve ressamlar ortaklığıyla boyandı” diye konuştu. Daima çocukların yanında olduklarına vurgu yapan Yeşilkaya, “Seferihisar Belediyesi, muhtarlık ve bizlerin en çok emek verdiği, kaynak aktardığı çalışmaların başında ‘Çocuklar’ geliyor. Burada 37 eğitmenle 37 branşta yaklaşık bin çocuğa eğitim veriliyor. Bunların içerisinde çello, satranç gibi branşlar da var. Bunu neden mi yapıyoruz? Çünkü bu çocuklardan umutluyuz. Onlar için bir şey yapabilirsek, eğitimlerine katkı koyabilirsek ne mutlu bize. Bu çocukları iyi donatırsak, sanatla, edebiyatla, kitapla, kültürle tanıştırabilirsek işte o zaman geleceğe dair iyi bir şey yapmış olacağımızı düşünüyorum. Tıpkı yerli tohuma sahip çıktığımız için çocuklarımızın da sahip çıkacağı gibi” cümlelerini kullandı.
MERAK EDENLER BUYURSUN
Kütüphaneye ilginin yoğun olduğunu kaydeden Mustafa Yeşilkaya, ‘Kahvehanelerde de kitap okuma projelerini uygulamayı düşünüyor musunuz?’ sorusu üzerine şunları da aktardı: “Kütüphaneye ilgi yoğun. Her yaştan insan oluyor. Boş kalan gidip bir kitap seçip okuyabiliyor. Hemen kütüphanenin bitişiğinde kahvehane var. Kahvehanelerin asıl amacı ise toplumsal konuları tartışıp kamusal alan yaratmak, kitaplar, gazeteler, dergiler okumak. 67 yaşındayım ben. Az çok ilk zamanları hatırlıyorum. Bunları kahvehanelerde gerçekleştiren insanlar vardı. Fakat zamanla kahvehanelerden bu kitaplar kaldırıldı. Daha çok gazete okunmaya başlandı. Zaten gürültüden dolayı kitap okumakta pek mümkün olmuyordu. En güzeli gidip kitabı kütüphanelerde okumak. Bundan güzeli ise kitabı Ulamış Köy Kütüphanesi’nde okumak. İnşa ettiğimiz kütüphanenin benzeri daha doğrusu köylü halk tarafından kurulan kütüphanenin benzeri Turgutlu dışında başka bir yerde yok diye biliyorum. Merak edenler buyursun gelsin.” Ulamış Köyü’nde herkese hitap eden sosyal bir aktivite muhakkak ki var. Çocuklar köyde çello ve keman gibi daha birçok enstrümanı çalarak konser veriyor, ardından kütüphaneye gelip kitap okuyor, ellerine boyalarını alıp sokakların duvarlarını boyuyor, köyün teyzeleri ise köy köy dolaşıp tiyatro oynuyor. Bu köyde olmaktan mutluluk duyduklarını belirten köy halkı ve yöneticileri ise Ulamış’ı Ulamış yaparak diğer köylerden farklı kılan Tunç Soyer’e teşekkürlerini iletti.
Haber Merkezi