Bitlis'te karakovan balı hasadı

Bitlis'te değerli ve organik karakovan balı hasadı başladı


  • Oluşturulma Tarihi : 14.10.2024 03:00
  • Güncelleme Tarihi : 13.10.2024 10:28
  • Kaynak : Arun Acumsal
Bitlis'te karakovan balı hasadı haberinin görseli

Türkiye’nin en değerli doğal ürünlerinden biri olan Bitlis karakovan balının hasadına bu yıl da başlandı. Zengin florası ve geleneksel üretim yöntemleriyle tanınan Bitlis, arıcılarıyla birlikte bu özel balın kalitesini artırmaya devam ediyor.

Bitlis'teki arıcılar, doğal ortamda yetiştirdikleri arılardan elde ettikleri balı, yüzyıllardır süregelen geleneksel yöntemlerle hasat ediyor. Özellikle ilaçsız ve katkısız olarak üretilen karakovan balları, sağlık açısından tercih edilen ürünler arasında öne çıkıyor. Yüksek rakımlı yaylalarda tamamen organik koşullarda üretilen bu ballar, geniş bir tüketici kitlesi tarafından ilgiyle karşılanıyor.

Arıcı Mehmet Beyhan, "Köyümüzde karakovan balı üretimi yapıyoruz. Babamdan miras kalan bu mesleği dört yıl önce aldığım hibe desteğiyle sürdürmeye başladım. Geçen yıl verim düşüktü, ancak bu yıl daha yüksek bir verim bekliyoruz," diye belirtti.

Beyhan, ürettikleri karakovan ballarının sağlığa olan faydalarına da dikkat çekerek, "Aromaları bin bir çiçekten toplanan ballarımız, insan sağlığına ve özellikle çocukların gelişimine önemli katkı sağlıyor. Şeker içermediği için şeker hastalığı olan kişiler bile gönül rahatlığıyla tüketebilir," şeklinde konuştu.

KARAKOVAN BALININ FAYDALARI

Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.

İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde, kansere ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu bir etki sunar.

Karakovan balı, göz enfeksiyonlarını önler.

Grip ve boğaz enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal