Bostanlı esnafının gündemi: Tramvay

Bostanlı Esnaf ve İşadamları Derneği Başkanı Feyyaz Sungur ile Bostanlı ve Karşıyaka esnafının sorunları üzerine konuştuk. Sungur, son dönemde Bostanlı esnafının bir numaralı gündem maddesinin Bostanlı’dan geçen tramvay projesi olduğunu söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 14.08.2015 06:13
  • Güncelleme Tarihi : 14.08.2015 06:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bostanlı esnafının gündemi: Tramvay

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Bostanlı Esnaf ve İşadamları Derneği (BESİAD) Başkanı Feyyaz Sungur, 2002 yılında kurulan derneklerinin kurulduğu günden bu yana esnafın sorunları ile ilgilendiğini söyledi. Karşıyaka ve Bostanlı Bölgesinde etkin bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürmeye devam ettiklerini sözlerine ekleyen Sungur, Bostanlı Esnafının son günlerde en büyük sorununun tramvay projesi olduğunu dile getirdi. Daha önce yapmış oldukları çalışmalar ile projenin revize edildiğini söyleyen Sungur, şu anda revize edilen tramvay projesi hakkında esnaftan ve halktan şikâyet aldıklarını belirtti.

“TRAMVAY SORUN OLDU”

Mevcut sorunlarının üzerine bir de tramvay sorununun eklendiğini söyleyen Sungur, “Tramvay projesi nostaljik tramvaydı. Şu anda yapılan proje tramvay değil metrobüstür. Yapıldığı zaman herkes onun metrobüs olduğunu görecektir. Bu yollardan tramvay geçince kaos büyüyecektir. Geçen gün bana halktan telefon açıyorlar. Proje Cengiz Topel’den geçmesin diye imza toplamışlar ve bana söylüyorlar. Biz projede bostanlı Çarşısının içinden geçmesini engelledik fakat şu anda değiştirilen yerden de tramvayın geçmemesi yönünde talepler ve şikâyetler alıyoruz. Orada bulunan esnaf da tramvayın oraya girmeden Beşikçioğlu Cami’sinin oradan sahile çıkmasını istiyor. Şimdi ikinci değişiklik içinde toplanan imzaları Büyükşehir’e göndereceğiz” diye konuştu.

“YATIRIM GELMİYOR”

Sungur, Karşıyaka’ya pek fazla yatırım gelmediğinin altını çizerek, “Durum burada pek iç açıcı değil. Neden değil? Çünkü hala bir çarşı düzenlemesi yok. Alkol satan ve alkol satmayan yerler var. Burada gerekli düzenlemeler daha yapılmadı. Bu durumdan dolayı eğlence sektöründeki esnaf devamlı ceza yiyor. Diğer taraftan kaldırım işgalleri çok büyük sorun olarak devam ediyor. Trafik ve park sorunlarını da göz önüne alınca işin içinden çıkamıyoruz. Karşıyaka Çarşısında da büyük yol işgalleri var. Karşıyaka ve Bostanlı esnafının rahat edebilmesi ve büyük hipermarketlerle mücadele edebilmesi için bu ve buna benzer problemlerimizin halledilmesi gerekiyor. AVM’ler çağın gereği bunu kabul ediyoruz fakat onlarla eşit şartlarda rekabet edemiyoruz. AVM’ler sizde bir kilo şekeri bile ödünç vermez fakat buradaki bakkal esnafı size ödünç mal verir. Bizim en önemli amacımız halkla bütünleşmektir” ifadelerini kullandı.

“ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLADIK”

Sungur, BESİAD’ın bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik havası hakkında fikirler yayan bir sivil toplum örgütü olduğuna değinerek, “BESİAD; projeler üreten, esnafın ve halkının dertlerine çözümler arayan ve üreten, kent yaşamında kent kültürü ve hemşerilik bilincinin gelişmesi adına çalışmalar yapan bir sivil toplum kuruluşudur. BESİAD’ın Bostanlı’ya sağlık ocağının ve noterinde gelmesinde önemli katkıları olmuştur. Bölge esnafının ve halkının yol, ulaşım, ışıklandırma gibi sorunlarının çözülmesi konularında birçok katkı sağlamıştır. Şu anda dahi esnafın sıcak satış yapması Bostanlı’nın çekim alanı olmasında önemli katkıları oldu ve olmaya devam etmektedir” şeklinde konuştu

“SOSYAL SORUMLULUK BİLİNCİ İLE HAREKET EDİYORUZ”          

Sivil Toplum Kuruluşu olarak sosyal sorumluluk projelerini çok önemseyen bir dernek olduklarının altını çizen Sungur, “İşitme engellilere okul projesi gerçekleştirdi. Toplum destekli polis ile madde bağımlılığına karşı ortak hareket etme bilinciyle sosyal sorumluluk projelerine imza attık. BESİAD olarak 3 ayda bir tekrarlanan Kızılay’a kan bağışı kampanyasına katılıyoruz. Geçtiğimiz yıl 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma’da babalarını yitiren çocukların eğitim kalitesini yükseltmek adına çevre okullarla işbirliğine gittik. Ayrıca, çevre il ve ilçelerde kitap ve kütüphane ihtiyacı olan okullara yardım ve bunun gibi sosyal, kültürel konularda çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

“ESNAF RAHAT ETTİRİLMELİ”

İşsizliği azaltmak için esnafın rahat ettirilmesi gerektiğini belirten Sungur, “Şehrin bu tarafında pek fazla yatırım yok. Buraya üniversite bile daha yeni geldi. Bornova’dan denize doğru bir hat çektiğiniz zaman bu tarafta pek fazla şeyin olmadığını göreceksiniz. En büyük hastaneler bile şehrin hep karşı tarafındadır. Burada tek bir devlet hastanesi var fakat o da depreme dayanıklı değildir.  Burada büyük bir hastane, üniversite, havaalanı yok. Buraya özellikle mi yapıyorlar bilmiyorum ama burası bayağı sıkıntılı bir bölge olarak gözüküyor.  Burada olmayan yatırımlar buraya yapılırsa buradaki işsizliğe çok faydası olacaktır. Yeni istihdam alanları açılacaktır” diye konuştu.

“İZMİR’E YATIRIMCI GELMİYOR”

İzmir’de büyük bir imar ve bürokratik engel problemi yaşandığına değinen Sungur, “İzmir’e yatırımcı gelmiyor. Dünya ülkelerinden Türkiye’ye yatırım geliyor. Fakat bu yatırımlar İzmir’e maalesef girmiyor. Burada tarım, hayvancılık, sanayi, sağlık turizmi, inanç turizmi çok rahatlıkla yapılabilir. İzmir’e gereken değer verilip yatırımlar daha fazla gelirse İzmir her konuda rahatlıkla ön plana çıkar. Bergama ve Efes Antik Kenti gibi iki tane Unesco Dünya Miras listesine giren yerlerimiz var. Bunları en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekir. Bu sene İzmir’e gelen turist sayısında azalma olduğu için bundan Karşıyaka ve Bostanlı esnafı da etkilendi. Bu konuda belediye yerel yönetimler ve merkezi hükümetin katkısı olması gerekiyor. Bunların katkıları olmadan tam bir gelişme ivmesi kazanamayız” şeklinde konuştu.

“İZMİR ARTIK 3.CÜ BÜYÜK DEĞİL”

Ekonomi açısından İzmir’in artık Türkiye’nin üçüncü büyük kenti olmadığını belirten Sungur, “Son zamanlarda dövizin ve özellikle doların da yükselmesi ile birlikte ekonomide ben bir devalüasyon sezinliyorum. Bu da büyük bir sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemiz bence tarım ve hayvancılık ülkesidir. Fakat maliyetler fazla olduğu için çiftçi ürününü tarladan kaldıramıyor. Dünyanın en pahalı mazot ve elektriğini kullanıyoruz. Yerel yönetimlerden işçiye, esnafa ve köylüye teşvik istiyoruz” dedi.

“STADIN İKİ BOYUTU VAR”

Sungur, Karşıyaka’ya yapılacak olan Karşıyaka Stadı’nın iki boyutu olduğunu belirterek, “Yapılacak olan stat Avrupa normlarına göre yapılmıyor. Burada daha geniş bir alan gerekiyor. Burası dar olduğu için kapasite açısından stat Avrupa normlarına uygun olmayacak. Eğer Avrupa normlarına göre stat yapılacaksa burada stat olmaz. 15 bin kişilik daha küçük bir stadım olsun diyor iseniz o zaman olur. Bu konuyu çok siyasi malzeme haline getirdiler. Örnekköy’de yer gösterdiler. Orası da olmadı. Stadın çevresini eğer istimlak ederseniz çok güzel Avrupa normlarında stat olur. Burada stat olması ya da olmaması esnafı da pek etkilemez. Fakat buraya gereken yatırımlar gelirse burası kongre merkezi ve spor kenti olur. Ama burada şu anda adam akıllı bir otel yok. Gelenler burada nerede konaklayacaklar. Planlamanın çok düzgün ve etkin bir şekilde yapılması gerekir. Bunlar yapılırsa Bostanlı ve Karşıyaka’nın çevresi tamamiyle değişir” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi