BUĞDAY Derneği’nden yeni broşür: Zehirsiz Sofralar Mümkün

Dünyada ve Türkiye’de onarıcı tarım, organik tarım, biodinamik tarım, permakültür gibi agroekolojik uygulamaların hızla yaygınlaştığını aktaran dernek, ‘Zehirsiz Sofralar Mümkün’ başlıklı bir broşür yayımladı


  • Oluşturulma Tarihi : 08.04.2025 14:30
  • Güncelleme Tarihi : 08.04.2025 14:30
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
BUĞDAY Derneği’nden yeni broşür: Zehirsiz Sofralar Mümkün haberinin görseli

BUĞDAY Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, ‘Zehirsiz Sofralar Mümkün’ başlıklı bir broşür yayımladı. 

Dünyada ve Türkiye’de onarıcı tarım, organik tarım, biodinamik tarım, permakültür gibi agroekolojik uygulamaların hızla yaygınlaştığını aktaran dernek, broşürde “Tüketiciler olarak haklarımızı bilmemiz, karar alma süreçlerine katılmamız, ihtiyaç ve tercihlerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor” çağrısında bulundu. 

HAKLARIMIZI BİLMEMİZ GEREKİYOR 

Broşürde yer alan ifadeler şöyle: 

“Dünyada ve Türkiye’de pek çok çiftçi toprağını iyileştirerek, biyolojik çeşitliliği koruyarak, birbirini destekleyen çeşitli ürünleri bir arada ekerek, mevsimsel ürünler yetiştirerek, yerel ve dayanıklı çeşitler kullanarak, doğanın döngülerini ve ayın hareketlerini gözlemleyip deneyimle elde ettikleri bilgileri kullanarak pestisit (tarım zehiri) ve sentetik gübre kullanmadan zehirsiz tarım yapıyor. Agroekolojik uygulamalar, çevreyle uyumlu bir üretimle dış girdi ihtiyaçlarını azaltırken ürün ve hizmet çeşitliliğini mümkün kılıyor, gelir olanaklarını çeşitlendiriyor. Endüstriyel tarımın neden olduğu tahribatın kontrol altına alınmasına yardımcı oluyor ve daha az enerji gerektiren uygulamalar sayesinde iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına katkı sağlıyor. Dünyada ve Türkiye’de onarıcı tarım, organik tarım, biodinamik tarım, permakültür gibi agroekolojik uygulamalar hızla yaygınlaşıyor. Ancak tahribatın azalması ve toplumların sağlıklı beslenebilmesi için, doğa dostu üretim ve tüketimin daha geniş kitleler tarafından benimsenmesine ve kamu politikalarıyla yaygın kullanım alanı bulmasına ihtiyaç var. Bu nedenle tüketiciler olarak haklarımızı bilmemiz, karar alma süreçlerine katılmamız, ihtiyaç ve tercihlerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor.”

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA