Büyükannelerin torun bakma projesine yoğun talep

Büyükanne başına net 425 TL düşen ‘Büyükanne Projesi’ne yoğun ilgi olduğunu söyleyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Doğan Temel, başvuru için gereken şartları açıklayarak projenin mart ayından itibaren uygulanmaya başlayacağını ifade etti


  • Oluşturulma Tarihi : 16.02.2017 07:39
  • Güncelleme Tarihi : 16.02.2017 07:39
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Büyükannelerin torun bakma projesine yoğun talep

NİLGÜN TAZE

Şubat ayı içersinde başvuruları alınmaya başlanan ve 2017 yılının Mart ayından itibaren uygulamaya geçecek olan büyükannelere torun bakma maaşı verilmesine yönelik proje, belirlenen pilot illerde bir yıllık deneme süresinin ardından verimli olursa tüm illerde uygulanmaya başlanacak.

Büyükannelere torun bakma uygulamasının şu anda pilot bölgeler olarak belirlenen İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Kayseri, Sakarya, Antalya, Konya, Tekirdağ, Gaziantep’te hayata geçirileceğini söyleyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Doğan Temel, “2017 yılı Şubat ayında başlayan bu uygulama 2017 yılı Mart ayından itibaren uygulamaya geçecek. Bir yıl süre ile belirlenen illerde denenecek olan bu projeden eğer verim alınırsa şu anda pilot olarak seçilen bölgeler dışındaki bölgelerde de uygulamaya alınacak. Projede büyükanne başına düşen net maaş 425 TL olacak” dedi.

BAŞVURU ŞATRLARI

Torun bakma parasını alabilmek için büyükannelerin yerine getirmesi gereken şartları açıklayan Temel, “Şartların başında Türk vatandaşı olmak, proje kapsamındaki illerde ikamet etmek, annenin 18 yaşını doldurmuş ve bir iş yerinde tam zamanlı olarak çalışıyor olması ve 360 gün üzerinden tam olarak sigorta primlerinin ödeniyor olması gerekiyor. Ayrıca annenin doğum izin süresinin tamamlanmış olması, başvurulacak çocuğun 0-3 yaş ve 3 yaşa dahil olması, başka bir bakıcı desteği almamış olması, çocuğa bakacak büyükannenin 65 yaşını aşmamış ve çocuk bakımına engel olacak ruhsal ve fiziksel engele sahip olmaması gerekiyor. Annenin 2 asgari ücretten daha az gelirinin olması ve aile bütçesine de toplamda 3 asgari ücretten az maaş girmesi de getirilen şartlar arasında yer alıyor” açıklamasını yaptı.

PİLOT BÖLGELER

Pilot bölgeler ve belirlenen büyükanne sayısı hakkında bilgi veren Temel, vatandaşlıktan çıkan ve mavi karta sahip olan yurtdışında yaşayan vatandaşların bu projeden faydalanamayacakları bilgisini vererek şunları söyledi: “İstanbul ve İzmir’de bin aile bu fırsattan yararlanabilecekken Bursa, Ankara, Kayseri, Sakarya, Antalya, Konya, Tekirdağ ve Gaziantep’te 500 aile bu haktan faydalanabilecek. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığının sayfasından erişile bilinecek olan (www.csgb.gov.tr) elektronik ortamından yapamayanlar illerinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumlardan başvurularını yapabilecekler. Sonuç olarak şu anda pilot bir uygulama olduğu için sınırlı kişide vatandaş yararlanabileceği projede TC vatandaşı şartı olduğundan yurtdışında yaşayan vatandaşlar eğer TC vatandaşı ise ve pilot bölgelerde ikametleri varsa bu sistemden faydalanabilecekler.”

Haber Merkezi