Can güvenliği nerede?

İzmir’in merkezinde en işlek alanda bulunan çocuk hastanesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yapılmakta olan ek bina inşaatında yeterli önlemlerin alınmadığı iddia edildi


  • Oluşturulma Tarihi : 22.05.2014 07:30
  • Güncelleme Tarihi : 22.05.2014 07:30
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Can güvenliği nerede?

YAĞMUR UYGUR

İzmir’de çocuk hastalıkları tedavisinde uzmanlaşmış hastane olarak tanınan Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapılacak ek bina ile daha iyi hizmet vermeyi hedeflerken inşaat aşamasında yeterli önlem alınmadığı fotoğraflandı. Yoldan geçen vatandaşların ek bina inşaatında çalışan işçilerin güvenlik önlemlerini almadan iş başı yaptıklarını fotoğraflaması üzerine konuştuğumuz İzmir İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Emekli, uygulamaların tümünün mevzuata uygun olması gerektiğini ifade ederek görülen fotoğraflarda açıkça can güvenliğini tehlikeye atarak çalışıldığının görüldüğünü söyledi.

ÖLÜM TEHLİKESİ VAR

İşçilerin yerin metrelerce üzerinde derme çatma bir merdiven ile çalıştığını gösteren fotoğrafları değerlendiren Emekli, “Yeterli güvenlik önlemleri alınmamış. Zeminden sonra ikinci kat yani üçüncü katta kalıp çalışması yapılıyor. Aşağıdan gelen perde dediğimiz bir eleman devam ediyor. Kalıbın dışarıdan bir iskelesi var bir de bunların yanında kullanılan basit bir merdiven söz konusu. İşçi oradaki merdivenden de tırmanmış. Bu kazaya açık çok tehlikeli bir durum. O iskelenin korunma elemanları yok. Merdiven kullanımı yanlış. Normalde bir emniyet kemeri bağlı değil. Eğer bir düşme olursa aşağı düşecek. Merdivenin kayması kırılması durumunda o emniyet kemeri yüksekten düşmesini engeller. Birçok açıdan gerek iskelenin yeterli emniyet tedbirleri oluşturulmamış, hem de işçinin emniyet kemeri yok” dedi.

MALZEME DÜŞSE YARALANIRLAR

İnşaatın çevresini basit perde ile korunduğunu ancak yeterli olmadığını ifade eden Emekli, “Ayrıca koruma anlamında inşaatı kapatan koruyucu kapatıcı perde kullanılmış ancak o da yeterli değil. Yukarıda kullanılan herhangi bir malzemenin elden düşmesi esnasında yoldan geçen vatandaşın bundan etkilenir. Normalde buranın iş güvenliği açısından denetlenmesiyle pek çok sorun ortaya çıkacaktır. Bu koşullarda çalışılmamalıdır” şeklinde konuştu.

Fotoğrafta görülen iş güvenliği levhalarının zorunlu olduğunu ancak yeterli olmadığını söyleyen Emekli, “Uyarı levhaları standart konulur. Ama levhalar yeterli değil. Bunun yanında diğer tedbirleri uygulaması gerekli. Aşağı düşmesini engelleyecek tedbirleri almalı. Pek çok tedbir alınmamış açıkça can güvenliği tehlikede oradaki işçinin. Burada bir iş kazası olsa inşaat tın müteahhidi ve işçi sağlığı güvenliği sorumlusu sorumludur. Çalışanın da belli payı var. Gerekli uyarılar yapılıp emniyet kemeri teslim edildiyse kullanması gerektiği yazılı olarak kendisine tebliğ edilmeli. Baret de yok başlarında. Ayakkabıda uygun mu bilmiyoruz. Baretin ayakkabının kendisine teslimi ve kullandırılması gerekiyor. Eğer kullanmıyorsa çalıştırmayacak. İş güvenliği uzmanının bunu denetlemesi gerekiyor. Mutlaka kullanması gerektiğini de yazılı olarak tebliği etmesi hala kullanılmıyorsa çalışmasına son verilmesi gerekiyor. Buradan görünenler de can güvenliğini doğrudan tehdit eden unsurlar bunlar” ifadelerini kullandı.

İLO’DA İMZA ATILMADI

Geçen hafta Soma’da yaşanan ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına da dikkat çeken Emekli, Türkiye’nin en can yakıcı sorunlarından birinini iş ve işçi güvenliği tedbirlerinini alınmamış olması olduğunu ifade etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1800’ler benzetmesinin doğru olduğunu söyleyen Emekli, “Soma madeninde resmi rakamla 301 işçinin hayatının kaybının açıklanması ardından çok açıktır ki Türkiye’de işçi sağlığı ve güvenliği herhalde 1800’lerde kalmıştır. Başbakan doğru söylüyor. 1860’lardaki düzeyde. Bir çok tehlikeli iş kolunda bu doğru tespit. Birçok şantiyeye giderseniz düzeyi görürsünüz. Şu an mevzuat yeterli değil. Türkiye Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesini imzalamadı henüz. Mevzuat yetersizliği ve denetimsizlik gündemdedir. Mevzuat emekçiden değil patrondan yanadır. Denetim yoktur. Yok edilmiştir. Bunun en büyük nedeni de işverenin başının ağrımaması içindir” şeklinde konuştu.

DÜŞERSE ÖLEBİLİR

İnşaat sektöründe en büyük tehlikenin yüksekten düşme olduğunu hatırlatan Emekli, şu ifadelere yer verdi: “İnşaatlarda en sık görülen tehlike yüksekten düşmedir, burada da bu söz konusudur. 9 metreden yaklaşık düşme tehlikesi var en ucuz kurtulmuş işçinin kolu bacağı kırılır. Ölümcül bir kaza bile söz konusu. İzmir’in merkezinde üstelik.”

Haber Merkezi