“Çarşı öldü, cenazeye gelen yok!”

Salgın öncesinde iğne atsan yere düşmeyecek derecede kalabalık olan Kemeraltı Çarşısı, eskiyi mumla arıyor. Esnaf ise, “Çarşı öldü cenazeye gelen yok. Esnaf esnafa kaldık” diyerek durumu özetliyor


  • Oluşturulma Tarihi : 10.12.2020 08:03
  • Güncelleme Tarihi : 10.12.2020 08:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Çarşı öldü, cenazeye gelen yok!” haberinin görseli

Koronavirüs önlemleri kapsamında 20 Kasım’da yürürlüğe giren esnafın çalışma saatleri bir kez daha sınırlandırıldı. Çarşıda müşteriyi bulamayan esnaf, bütün gün birlikte zaman geçirmek durumunda kaldı. Pandemi sürecinde uzun süre kapalı kalan ve kredilerle ayakta durmaya çalışan Kemeraltı Çarşısı esnafı, “Kirayı, krediyi ödeyemiyoruz. Şimdiye kadar cebimizdeki paradan yedik, artık o da kalmadı. İşin sonunda hepimiz kepenk kapatacağız” dedi.

DEVLET YANIMIZDA AMA…

Çarşının cıvı cıvıl olduğu zamanların özlemini çeken esnaf, müşteri bulamadıkları için dükkanlarının önünde zaman geçiriyor. 52 yaşındaki döner işletmecisi, “Salgın sürecinde işler ciddi oranda düştü. Çevredeki kamu binalarında çalışan memurların esnek mesaiye geçmesi de işlerimizi daha da olumsuz etkiliyor. Yeni yapılacak belediye binasının çarşımızdan uzak bir yerde yapılmasını istemiyoruz. Ekmek kapılarımız tek tek kapanıyor gibi bir durum yaşanıyor. Bütün esnaf çok zor durumda. Hep beraber, el ele vererek bu durumdan kurtulabiliriz. Devletimiz yanımızda oldu, bizi yalnız bırakmadı. Hepsine tek tek teşekkür ediyoruz. Ama biraz daha destek almamız lazım, bu da apaçık ortada. Kredilerle bu işin tamamen çözülmesi imkansız gibi duruyor. Para kazanmayan bir kişi kredi borcunu nasıl ödeyecek? Kirasını nasıl verecek? Ha gayret diyoruz, bir el daha atılırsa problemlerimiz çözülecek” ifadelerini kullandı.

3-4 AYDIR KİRA VEREMİYORUM!

Esnafın, salgının etkili olmaya başladığı mart ayından itibaren zorlu bir sürece girdiğini dile getiren Kemeraltı esnafı, “Şimdi kirayı ödeyemez hale geldik. Gidişat ne olacak onu da bilmiyoruz. Bu süreçte de devletten istediğimiz desteği tam alamadık. Pandemiden önce dükkânda kalabalık çalışan personelimiz vardı, şimdi tek başına dükkanı döndürmeye çeviriyorum. Bunun bir sonraki adımı kepenk indirmek olacak. Resmen zararına açıyoruz şu an dükkânı. Kime satış yapacağız ki? Giderimiz çok ama gelirimiz yok. 3-4 aydır kira veremiyorum” dedi.

ÇARŞI ÖLDÜ, CENAZEYE GELEN YOK!

Çarşının hareketlenmesi için televizyonlarda yaratılan yanlış algının değiştirilmesi ve esnafın bir öcü gibi gösterilmemesi gerektiğini özellikle vurgulamamı isteyen Kemeraltı Çarşısı’nın 30 yıllık müdavimi 62 yaşındaki bir başka esnaf ise “Ben 30 yıldır bu çarşıda esnaflık yapıyorum. Deprem olur, yıkım olur, salgın olur hepimiz kenetlenir, bir oluruz. Bu toplumumuzun bir güzelliği ancak şu anda televizyonlardaki uzmanlar, esnafı bir öcü gibi gösteriliyor. Sanki salgının yayılma noktası çarşılar ve dükkanları. Benim bu dükkanı işletmem gerekiyor çünkü kendimi bildim bileli bu işi yapıyorum, ekmeğimi bu şekilde kazanıyorum. Ancak öyle bir noktaya geldi ki bazı çalışanlarımla karşılıklı ayrılmak zorunda kaldım. Ben kazanamıyorum, kazanamayınca personelin maaşını veremiyorum. Böyle olunca kendileri işten çıkmak istiyor. Kimse hayrına, veresiye çalışmaz. Buradan yetkili ağabeylerime, kardeşlerime seslenmek istiyorum. Bakın çarşı öldü ama cenazesinde kimseyi göremiyoruz. Biz bu durumdan hep beraber çıkarız. Birbirimize destek vererek, elini tutarak ayağa kalkarız” diyerek yaşadığı sorunlarını dile getirdi.