Daniş’den Arap dünyasına beraber üretelim çağrısı

Türkiye-Arap Dünyası Gıda ve Tarım Formu’nda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Arap dünyasına çağrıda bulunarak “Gelin beraber üretelim, beraber kazanalım” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 04.05.2017 08:07
  • Güncelleme Tarihi : 04.05.2017 08:07
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Daniş’den Arap dünyasına beraber üretelim çağrısı

TANER UYANIKER

Türk Arap ülkeleri İşbirliği Derneği’nin (TÜRAP) destekleriyle TURABEXPO tarafından gerçekleştirilen, “4. Türk-Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı, 2. Türk Arap Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarı ve 1. Türk-Arap Otel, Kafe, Pastane Ekipmanları, Ağırlama, Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı İşbirliği Organizasyonu’nun açılışı Kuşadası Efes Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Fuar açılışına Arap ve Türk dünyasından önemli kişiler katıldı. Fuarda Arap ve Türk işbirliğinin daha fazla artırılması gerektiğini vurgulandı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren, Türk Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği Genel Başkanı Sabuhi Attar, karşılıklı verilen güven ve işbirliğiyle fuarda bir arada toplanıldığını belirterek, “Arap ve Türk hükümetleri arasında gerçekleşen işbirliği içinde bu fuarda bizleri bir araya getiren herkese çok teşekkür ederiz” dedi.

AYDIN’IN TARIMSAL GÜCÜ

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Aydın’ın tarımsal ürünleri ve kalitesi açısından dünyada önde gelen illerden birisi olduğunu ifade ederek, “İlimizde incir, kestane, zeytin üretimi yoğun olarak yapılıyor ve ülkede birinci sıradayız. Bu ve diğer tarım ürünleriyle AB ülkeleri Avrasya, Çin ve Japonya olmak üzere yüzlerce ülkeye ithalat yapılmaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliğinde Hollanda başta olmak üzere 24 farklı ülkeye ihraç ediyoruz. Bu fuarın ülkelerin gıda ve tarım durumlarının tanınması ve ileri bu konuda sağlıklı adım atılması için böyle bir fuarın yapılmasından memnunuz” diye konuştu.

TÜRK ŞİRKETLERİ ÜRDÜN’E GELSİN

Türkiye ve Ürdün arasındaki kardeşliği vurgulaması açısından da yapılan fuarın önemli olduğunu belirten Amman Sanayi Odası Başkanı Ziyad Al-Humsi, beklentilerinin ekonomik bağlantıları daha da güçlendirmek olduğunu söyledi. Mülteci durumunun tüm ülkeleri etkilediğini ve bu nedenle daha fazla yardımlaşma içinde olunması gerektiğini vurgulayan Al-Humsi, “Ticareti geliştirerek diğer ülkelerin ekonomilerine de katkıda bulunmamızı gerekiyor. Türkiye’de ki ekonomik gelişmelerle aramızdaki ekonomik rakamlar çok ciddi bir şekilde artış gösterdi. Kralımız hep Türkiye’nin bu coğrafyada önemli rol oynadığını söylemiştir. Önümüzdeki yılarda daha fazla ortaklık ve ticari faaliyetler kurmamızı istiyoruz. İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler gelişti. Bunun üstüne koyarak halklarında yakınlaşmasını sağlayabiliriz” dedi. Ürdün ve Türkiye arasındaki Serbest ticaret anlaşmasıyla ekonomik işbirliğin daha da artış gösterdiğini söyleyen Al-Humsi, “İşbirliğinin artmasında Türk iş adamı kardeşlerimizin yaptığı yatırımları da göz ardı edemeyiz. Ülkemize 2,5 milyar Dolar civarında Türk şirketleri ülkemize yatırım yapmaktadır. Türk şirketleri için ülkemizde ekonomik fırsatlar hala mevcuttur. Türk yatırımcılarını Ürdün’e bekliyoruz. Bilgisayar ve zirai alanlarda önemli yatırımlara imza atacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.

“KATKI VERMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ise Arap dünyasıyla ekonomik ilişkilerin gelişmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Kuşadası hakkında Arap katılımcılara bilgi verdi. Kayalı, “Kuşadası 30 antik kentleşmenin bulunduğu22’sinin gün ışığına çıkarıldığı turistik, tarihi kültürel bir yerdir. Kuşadası’na çok sayıda Arap turistte katılmaktadır. Baktığımız zaman Türk Arap turizmi de son zamanlarda artış göstermiştir. Bizde Kuşadası halkı olarak organizasyona elimizden geldiği kadar katkı vermeye çalışıyoruz” dedi.

Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk, Türk milletinin Atatürk’ün ‘Yurtta barış dünyada barış’ sözünü ilke edindiğini söyleyerek başladığı konuşmasında Arap dünyasına Aydın’ın tarımsal ürünlerini almaya çağırdı. Faruk, “Dünyanın en değerli ürünleri Aydın topraklarında yetişiyor. Aydın şu anda dünyanın en kaliteli zeytinyağlarını, incirlerini, kayısılarını enginarlarını üretiyor. Eğer siz bu topraklardan çıkan ürünlerden alışveriş yaparsanız şanslı insanlardan olacaksınız. Bunları size yürekten söylüyorum. Bu ürünleri alıp yiyenler, kazananlar olacaklar. Aydın ile ticaret yaparsanız insanlarınız kazanır” diye konuştu.

“BERABER KAZANALIM”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Arap iş adamlarını bir tarım ve turizm beldesinde misafir etmekten mutluluk duyduklarını ifade ederek, Bu tür organizasyonlarla işbirliğinin daha fazla kökleneceğini söyledi. Arap halkıyla çıkar ilişkilerinden ziyade kültürel bir yakınlığımızın olduğunu belirten Daniş, “İslam medeniyeti bizleri etle tırnak haline getirmiştir” dedi. Bölgenin zorlu bir dönemden geçtiğini ifade eden Daniş, “Şu günlerde daha derin bir iş birliğine gidilmesi aşikardır. Arap ülkeleriyle geliştirmeye çalıştığımız ticaret hacmi tüm bölgede etkisini gösterecektir. Arap ve Türklerin tarımsal alamda birbirlerini daha iyi tanımaları gerekiyor. Türkiye Anadolu 12 bin bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Dünyanın en önemli tarım merkezlerinden birisi konumunda bulunuyor. 192 ülkeye tarımsal ihracat gerçekleştiriyoruz. Birçok gıda ve tarım ile büyüme trendindeyiz. Tarım Türkiye’de gıda sağlığı ve uluslararası pazar standartlarına uygunluğuyla da öne çıkmaktadır. 80 milyonluk ülke olarak her yıl 30 milyon turist çekmekteyiz. Gıda ve tarım teknolojilerinde de çok iyi bir durumdayız. Arap dünyasına gelin beraber üretelim, beraber kazanalım diyoruz. Bu tür toplantılar pastada ki ortak payımızı artıracaktır” dedi.

Haber Merkezi