Dar gelirlinin ‘Can Simidi’

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan gevrek, özellikle son dönemde büyük bir rağbet görerek esnafının yüzünü güldürüyor. Yaşanan ekonomik sorunlar gevreğe olan talebi de arttırdı


  • Oluşturulma Tarihi : 29.07.2019 08:06
  • Güncelleme Tarihi : 29.07.2019 08:06
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Dar gelirlinin ‘Can Simidi’

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Enflasyonun yukarı yönlü artması ve insanların alım gücünün geçtiğimiz yıllara göre azalması ile kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olan gevrek, simit ve poğaça gibi fırıncılık ürünlerine olan rağbeti arttırdı. Her sokak başında karşımıza çıkan gevrek arabaları ya da mahallelerde kafalarına koydukları tepsilerle sabahın erken saatlerinde fırından yeni çıkmış mis gibi kokan gevrekleri ayağımıza kadar getiren gevrekçi esnafı ise, durumlarından son derece memnun. Hayat şartlarında yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle insanların simide yönelmesi gevrekçi esnafı olarak üretimlerinin arttığını söyleyen İzmir Pide Gevrek İmalatçıları ve Benzerleri Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Erişen, “İnsanlar yaşanan ekonomik dar boğazdan dolayı, kahvaltısını hatta yemeğini nasıl ucuza getire bilirimin derdinde. Bu yüzden vatandaş da hem karın doyuran hem de son derece ucuz olan simide yöneliyor” değerlendirmesinde bulundu. Simide olan rağbetin artmasıyla zam fırsatçılığı yapmayacaklarını da söyleyen Erişen, “Amacımız zam yapmak değil, İzmirliye hep nasıl faydalı olabiliriz şeklindedir” dedi. Simidin hem ucuz hem de karın doyurmasıyla daha çok tercih edilmeye başladığını savunan gevrekçi esnafı ise “Biz İzmirlileri seviyoruz, İzmirliler de bizi seviyor, simidin ucuz ve karın doyurması bağımızı güçlü kılıyor” ifadelerini kullandı.



ÜRETİMİMİZ ARTIYOR ÇÜNKÜ!
İzmir Pide Gevrek İmalatçıları ve Benzerleri Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Erişen, “İzmir’de gevrek bir markadır. Ben 40 yıldan fazladır bu işin içindeyim. Şu an ekonomimiz bir durgunluk yaşıyor. Hayat şartları zor. Bu sebeple insanlarımız ekonomik olarak kahvaltımızı nasıl ucuza getirebiliriz? Diye düşünüyor. Hayat şartlarının pahalılığından dolayı insanlar simide daha fazla yöneldi. Bu da üretimimizin artmasının en büyük nedenidir. 4 TL’ye bir gevrek, bir peynir ve bir çay ile karnınızı doyurabilirsiniz. Ancak en basit bir lokantaya gittiğinizde hesap 30-40 liranın altında gelmiyor. Hal böyle olunca” diye konuştu. Simide en son zam yapan kentin İzmir olduğunu da dile getiren Erişen, amaçlarının daha fazla kar elde etmek değil, İzmirliye daha fazla faydalı olabilmek olduğunu savundu. Erişen, “Ben her zaman söylüyorum; fırıncılar hele ki İzmir’deki gevrekçiler kanaatkar insanlardır. Kar elde etmiyorum demiyor. İstanbul ve Ankara’da simide, poğaçaya zam gelir ama İzmir en son bu zammı yapar. O yüzden fırıncılar İzmirliyi çok seviyor. Bizim amacımız zam değil zaten amacımız İzmirli hemşerilerimize nasıl faydalı olabiliriz? Nasıl küstürmeyebiliriz? Biz bunun derdindeyiz” diye konuştu.



İNSANLARIN İLGİSİ MUTLU EDİYOR
İşlerinin iyi gittiğini dile getiren 30 yıllık bir gevrekçi esnafı ise, son dönemde arttan ilginin kendilerini son derece mutlu ettiğini dile getirdi. Herkesten önce uyandıklarını ve tezgahlarını kurduklarını söyleyen gevrekçi esnafı, geçen yıllara göre en az iki kat daha fazla kazanmaya başladıklarını savundu. Gevrekçi Esnafı, “30 yıllık esnaflık hayatımda karımız tabi ki de ara ara düşüyor ancak genel olarak iyi kazanıyoruz. Son dönemde ise daha fazla kazanmaya başladık. Hatta şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki geçmiş yıllara göre iki kat daha fazla kazanmaya başladık “dedi. Gevrekçi arabasıyla her sabah İzmirlileri selamlayan bir başka gevrekçi esnafı olan Abdurrahim, “Gevrek arabası bizim ekmek teknemiz. Bununla çocuk büyüttük çocuk okuttuk. İnsanların gevrekten vazgeçmemesi en büyük dileğimiz. Biz İzmirlileri, İzmirliler bizi seviyor” diye konuştu.