Sayfa Yükleniyor...
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi ile Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde geçtiğimiz hafta yaşanan zehirlenme olayına rağmen aynı yemek şirketiyle çalışmaya devam edilmesine, Türk Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyoldan tepki geldi
EMİNE YALÇIN - ÖZEL HABER
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi ile Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesine aynı şirketten gelen yemekleri yiyen hasta, hasta yakını ve hastane personeli yemek yedikten bir süre sonra zehirlendi. Yaşanan zehirlenme vakasına rağmen ilgili kişilerden gerekli tedbirlerin alınmamasına, Türk Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol tepki gösterdi.
180 PERSONEL ZEHİRLENDİ
Türk Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, geçtiğimiz hafta Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çıkan yemeklerden hasta, hasta yakını ve hastane çalışanlarının zehirlendiğini hatırlattı. Doğruyol, O günün menüsünde kadınbudu köfte, ıspanak ve yoğurt bulunuyordu. Biz zehirlenme olayını duyduğumuzda içinde et olmasından dolayı kadınbudu köftedendir diye düşündük. Sonrasında yapılan tahliller sonrasında zehirlenme olayının kadınbudu köftenin yanında bulunan patates püresinden olduğunu öğrendik. Yaklaşık 180 personel bu yaşanan zehirlenme olayından etkilendi. Zehirlenen personelimiz diğer çevre hastanelere tedavi için gittiğinde hastanede personel açığı oldu. İzinde olanlar hizmet vermeleri için geri çağırıldı dedi.
DENETLEME MEKANİZMASI YETERLİ ÇALIŞMIYOR
Hastanelerde yemek problemini uzun yıllardır ara ara dile getirdiklerine dikkat çeken Doğruyol, sağlık kuruluşlarında dağıtılan yemeğin sağlıklı olması gerektiğini söyledi. Doğruyol, Bir sağlık kuruluşunda verilecek olan yemeğin sağlıklı ortamlarda yapılması gerekiyor. Başka önemli bir konu ise denetleme mekanizması yeterli çalışmıyor. İzmirde bizim yemeklerimizin içinde salyangoz, kurt ve yara bandı çıktı. Bu yaşanan olayları gördükçe çok üzülüyoruz diye konuştu.
YEMEKLER HASTANE MUTFAKLARINDA YAPILMALI
Doğruyol, hastanelerde hastane personelinin, hastanın ve hasta yakının yiyeceği yemeği hastanenin kendi personelleri tarafından kendi mutfağında yapılması gerektiğini talep ettiklerini söyleyerek, yaklaşık 5 yıl önce birçok hastanede yemeklerin hastanenin mevcut olan mutfağında yapıldığını ileri sürdü. Doğruyol, O dönemlerde biz hiçbir problem yaşamadık. Aksine insanlar sağlıklı besleniyorlardı. Hatta Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesinin önceki Başhekimi Nurettin Ünal döneminde hastanenin mutfağı yenilerek maliyet hesaplanması yapıldı. Maliyet hesaplamasında hastane kendi yemeğini yaptığında daha ucuza yemek yapacağı ortaya çıktı şeklinde konuştu.
HASTANELERİN KENDİLERİNE AİT MUTFAKLARI VAR
Hastanelerde neredeyse özelleştirilmeyen bir birimin kalmadığını iddia eden Doğruyol, bu konuda Sağlık Bakanlığının gerekli tedbirleri almasında yarar olduğunu söyledi. Doğruyol, Yemeklerin hastanelere ait olan mutfaklarda hastane personeli tarafından yapılması gerekir. İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğünde ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğünde yemekler kendi mutfağında kurum tarafından yapılıyor. İzmirde bulunan hemen her hastanenin de kendine ait mutfağı var. Sağlık Bakanlığının bu konu hakkında çalışmalar yapmasında büyük fayda var ifadelerini kullandı.
HASTANE MÜDÜRÜ GÖREVİNİ BIRAKMALI
Doğruyol, son olarak söz konusu olan 2 hastanede zehirlenme vakasından sonra mevcut olan şirketin değişmediğini belirterek, bazı personelin mecburiyetten yemek yemeye devam ettiğini anlattı. Doğruyol, yaklaşık 180 kişinin zehirlendiği bir yemek şirketinin ihalesinin hemen sonlandırılması gerektiğine dikkat çekerek, hastane müdürünün görevini bırakması gerektiğini söyledi.
Haber Merkezi