Uluslararası Down Sendromu Federasyonu ile Türkiye Aşçılar Federasyonunun işbirliğiyle hazırlanan Down Şefler Mesleki Eğitim ve İstihdam projesi kapsamında Türkiye genelinde 27, İzmirde ise 3 down sendromlu gence aşçılık eğitimi verilecek
E. ÇAĞLA GENİŞ
Uluslararası Down Sendromu Federasyonu ile Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) iş birliğiyle yürütülen Down Şefler Türkiye Mesleki Eğitim ve İstihdam projesinin İzmir tanıtım toplantısı Kaya Termal Otelde gerçekleştirildi. Toplantıya; Uluslararası Down Sendromu Federasyonu Genel Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay, Türkiye Aşçılar Federasyon Başkan Yardımcısı Nejdet Polat, İzmir Melek Yüzler Down Sendromu Başkanı Figen Erdil, dernek üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Türkiye genelinde 27, İzmirde ise 3 down sendromlu gencin 23 haftalık aşçılık eğitiminin ardından beş yıldızlı otellerde çalışmaya başlayacağını belirten Uluslararası Down Sendromu Federasyonu Genel Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay, Artık engelliler alanında yapılan çalışmalar hayır kültüründen çıkmalı. Biz her insanın hakkı olan eğitimi ve çalışma hakkını onlara sağlıyoruz. Biz bu çocuklara lütufta bulunmuyoruz, insan gibi yaşama noktasında eğitim ve istihdam olanağı sağlıyoruz. Onlar yüreklerindeki tebessümü bundan sonra sofranıza katacaklar dedi.
TEBESSÜMÜ SOFRANIZA KATACAKLAR
Proje kapsamında Türkiye genelinde 27, İzmirde ise 3 down sendromlu gencin aşçılık eğitimi alarak çalışma hayatına katılacağını dile getiren Uluslararası Down Sendromu Federasyonu Genel Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay, Asla alışveriş, festivaller, balolar, yemekler, geceler yapmayarak tamamen mesleki eğitim kültürünü Türkiyeye kazandırarak projeler yapıyoruz. 18 yaşından büyük akademik eğitimi almış gençlerimizi toplumun içinde tutmak için çabalıyoruz. Onlara meslek kazandırıp iş piyasasına katkı sağlaması için toplumun içinde tutmaya uğraşıyoruz. Projemiz Avrupada da takip ediliyor. Proje kapsamında İzmir, 10ncu şehrimiz. İzmirde 3, Türkiye genelinde 27 gencimiz eğitim alacak ve 23 hafta sonunda resmi aşçı olarak beş yıldızlı otellerde işe başlayacaklar. Artık engelliler alanında yapılan çalışmalar hayır kültüründen çıkmalı. Biz her insanın hakkı olan eğitimi ve çalışma hakkını onlara sağlıyoruz. Biz bu çocuklara lütufta bulunmuyoruz, insan gibi yaşama noktasında eğitim ve istihdam olanağı sağlıyoruz. Onlar yüreklerindeki tebessümü bundan sonra sofranıza katacaklar. Turizm alanında da çok şeyi değiştirecekler. Özellikle sevgi konusunda çok iddialıyız. Eğitimler için İzmirde Kaya Termal Oteli tercih ettik. Çünkü bu konuda duyarlılıklarını çok iyi biliyoruz. 23 hafta burada eğitim görecekler. Eğitimin ardından İzmirdeki otellerde istihdam edilecekler ifadelerini kullandı.
SEVE SEVE KABUL ETTİM
İzmir Melek Yüzler Down Sendromu Başkanı Figen Erdil ise, şunları söyledi: Melek yüzlerimizin meslek edinmesi ve konu ile ilgili eğitim alanlarının sağlanması için gönüllü olarak çalışacağız. Uluslararası Down Sendromu Federasyonu ile birlikte daha güçlü işler başaracağımıza inanıyorum.
Proje kapsamında gençlere aşçılık eğitimi verecek olan Türkiye Aşçılar Federasyon Başkan Yardımcısı Nejdet Polat, Down sendromlu gençleri yetiştirmek için tüm çabayı harcayacağız. Onları meslek sahibi yapıp aramızda çalıştırmak istiyoruz. Projede çalışmayı seve seve kabul ettim, dilerim diğer otellerde de down sendromlu arkadaşlarımızı yetiştirme fırsatı olur. Kısmet olursa çok güzel yemekler yapacağız diye konuştu. Proje kapsamında eğitim görecek gençlerden down sendromlu Güneş Ayton, Ben kendimle gurur duyuyorum. Çünkü yemek yapmayı çok seviyorum. Bütün yemekleri hepinize yapıp sizi davet edeceğim. Ben bu yemekleri annemden öğreniyorum. Bütün yemekleri inşallah yapacağım dedi.
DÜNYAYA ÖRNEK PROJE: DOWN ŞEFLER
Uluslararası Down Sendromu Federasyonu ile Türkiye Aşçılar Federasyonu'nun (TAFED) işbirliğiyle hazırlanan proje kapsamında ilk etapta 3 down sendromlu gence aşçılık eğitimi verilecek. Sayının zaman içerisinde artırılması hedefleniyor. Beş yıldızlı otellerin mutfaklarında 24 hafta sürecek eğitimin ardından, down sendromlu gençlerin istihdamı sağlanacak. Türkiyede ve dünyada ilk olan proje, down sendromlu bireylerin mutfak yeteneklerini ve beslenme alışkanlıklarını geliştirerek, şef olarak iş hayatına başlamaları ile toplumda birlikte yaşama kültürüne büyük bir etki sağlamayı hedefliyor.