Dünya Kooperatifçilik Günü kutlandı

Her yıl 21 Aralık’ta gündeme taşınan Dünya Kooperatifçilik Günü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen bir panel ile kutlandı. Panelde önemli bilgeler paylaşıldı


  • Oluşturulma Tarihi : 22.12.2017 07:14
  • Güncelleme Tarihi : 22.12.2017 07:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Dünya Kooperatifçilik Günü kutlandı haberinin görseli

NİLGÜN TAZE

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Köy Kooperatifleri İzmir Bölge Birliği ve MEDYAKOOP Medya- Danışmanlık Kooperatifi işbirliği ile hazırlanan 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü etkinliğinde geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Türk kooperatifçiliğinin saygın isimlerinden Prof.Dr. Ayhan Çıkın anıldı. Ayrıca, kooperatifçilik sektörünün önde gelen temsilcilerinin yer aldığı etkinlikte, “Kooperatifçilikte Yeni Ufuklar” konulu panele yer verildi. Açılış Konuşmalarını KÖYKOOP İzmir Bölge Birliği Başkanı Neptün Soyer, Seferihisarlı Kadın Üreticilerinden Suna Kalaycı ve Birsel Gönül yaparken, moderatörlüğünü İsmail Uğural’ın yaptığı panele Ödemiş Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hakkı Çetin, Kiraz İğdeli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Süleyman Top, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof.Dr. Murad Yercan ve Ödemiş Yeşilbademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gülşen Görken katıldı.

EKONOMİK DAYANIŞMA ÖRGÜTLERİ

KÖYKOOP İzmir Bölge Birliği Başkanı Neptün Soyer, dünyada son 30 yıl içerisinde ekonomik ve sosyal yaşam alanında devletlerin rollerini azaltmaya yöneldiklerini belirterek, “İdari, politik ve ekonomik yapıları serbestleştirmeye ve yerelleştirmeye, planlı ekonomiden piyasa ekonomisine geçmeye ve farklı ekonomik sektörlerin gelişimini dengelemeye doğru bir süreç yaşanmıştır. Söz konusu gelişmeler karşısında, kamusal otoritenin boşalttığı alanlarda etkin bir rol üstlenerek, toplumun karşılanamayan ekonomik ve sosyal gereksinimlerini en iyi biçimde giderebilecek oluşumlara olan ihtiyaç sürekli artmıştır. Gelişmiş birçok ülkede, kooperatifler gibi kendi kendine yardım eden ve kendi sorumluluklarını yüklenen ekonomik dayanışma örgütleri, ortaya çıkan bu boşluğu büyük ölçüde doldurmuştur” dedi.

ARI ÜRETİCİLİĞİ

Seferihisarlı Kadın Üreticilerinden Suna Kalaycı üretime ilk olarak küçük çaplı arı üreticisi olarak başladığını ve zaman içerisinde kendini geliştirerek kooperatifleşme çalışmalarına dahil olduğunu söyledi. Kalaycı, “Yaklaşık 8 yıl önce kooperatif çatısı altında üretim yapmaya başladım. Kooperatif ürünleri bilindiği üzere sanayi ürünlerine göre çok daha doğal ve sağlıklı ve bunun içinde büyük rağbet görüyor. Üreticinin müşteri ile buluşamaması işini temiz ve doğal yapan çiftçilere zarar veriyordu. İşte bu noktada kooperatiflerin pazarlama alanında yaptığı çalışmalar üreticileri rahatlattı” ifadelerini kullandı.

E-TİCARET İLE SATIŞ

Kooperatif ortaklarından Seferihisar’da üretim yapan çiftçi Birsel Gönül ise, “İlk olarak işe çiftçilikle paylaştım. Uzun bir süre toprakla uğraştıktan sonra 2 yıl önce Neptün hanımla tanıştım. Onun aracılığı ile e-ticaret sitelerine üye olarak ürünlerimi Türkiye’nin her yerindeki insanlara satmaya başladım. Bu süreç içerisinde kendimi geliştirebilmek için markalaşma yolunu seçtim. Girişimci bir kadın olarak davet edildiğim yarışmalara katıldım ve sonucunda da kaliteli üretim yaptığım için yurtdışına gitme imkanı buldum. Pazarlarda, fuarlarda hep birlikte, büyük bir dayanışma ile çalışıyoruz. Bu da beni oldukça mutlu ediyor. Bizler kooperatifleşerek büyüme ve keyifle çalışabilme yolunu bulmuş olduk. Başta çiftçilerimiz olmak üzere tüm üreticilerin Dünya Kooperatifçilik Günü’nü kutluyorum” şeklinde konuştu.