- Gündem
- 17.05.2025 00:57
Yaş sebze meyvenin hava kargo ile taşınması için çalışma yaptıklarını belirten Gıda AR-GE Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, hedeflerinin ilk yıl için 12-13 bin ton yaş sebze meyveyi hava kargo ile taşımak olduğunu söyledi
E. ÇAĞLA GENİŞ
Gıda sektöründe yenilikçi fikirlerin sanayi ile buluşması ve katma değerli üretim ve ihracatın artması için Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen 5inci Uluslararası Gıda AR-GE Proje Pazarı, Swissotel Büyük Efeste başladı. Açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte gün boyunca konferans ve paneller gerçekleşti, eş zamanlı olarak sergi alanında projeler sergilendi. Oylum Talu'nun moderatör olduğu etkinliğin açılış töreninde konuşan Gıda AR-GE Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, ihracatta sürekli ve güçlü olabilmenin yolunun müşteriye ulaşma süresini kısaltmaktan geçtiğini savunarak, Biz geleneksel yöntemlerle yola çıktık. Artık yeni çeşitler deneniyor. Dünyanın en büyük şeftali üreticisiyiz ama konserve yapacak bir tane şeftalimiz yok. Hava kargo ile ilgili 6 aydır görüşüyoruz. Hedef, ilk yıl için 12-13 bin ton yaş sebze meyveyi hava kargo ile taşımak. Belki Türkiye'nin yakın gelecekte Türk Hava Yolları yolcu filosundaki büyüklük gibi kargo filosu olacak diye konuştu.
417 PROJE BAŞVURUSU ALDIK
Ege İhracatçı Birlikleri olarak küresel rekabette öne çıkmanın yolunu açmak, gıda alanındaki yeni, yaratıcı ve fark yaratıcı projeleri sanayici ve girişimci ile buluşturmak için yola çıktıklarını ifade eden Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, Bu amaçla yaptığımız en önemli çalışmalardan birisi Gıda AR-GE Proje Pazarıdır. 2012 yılında ilk yola çıktığımızda proje başvuru sayısını artırmak için ihracat, AR-GE arasındaki güçlü ilişkiyi çok iyi anlatmamız gerektiğini biliyorduk. Bugün beşinci etkinliğimizde memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki; farklı kategorilerde 417 proje başvurusu aldık. Bunlardan 171'i öğrencilere, 246'sı araştırmacılara ait. Ayrıca öğrencilerden 15inin lise öğrencisi olduğunu da ayrıca belirtmek istiyorum. Bu yıl uluslararası partner üniversite sayımızı da 2ye çıkardık. İspanya ve Taylanddan iki resmi proje ortağımız bulunuyor diye konuştu.
HAVA KARGO İLE TAŞINACAK
Türk gıda ürünlerinin yeni ihraç pazarları kazanması ve daha katma değerli ihracatı için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Rıza Seyyar, şunları söyledi: Dünyanın en büyük kiraz, şeftali ve çekirdeksiz yaş üzüm üreticisiyiz ama bu ürünleri bizim 3te 1'imiz kadar üreten ülkeler, 3 katı ihracat yapıyor. UR-GE çalışması yaptık ve rakip ülkeler diye baz aldığımızda karşımıza Şili çıktı. Şili, dünyanın her noktasına hava kargo ile her gün mal teslim ediyor. 1 kilo kiraz 50 dolara satılıyor. Bu bir tarım kültürü. Biz geleneksel yöntemlerle yola çıktık. Artık yeni çeşitler deneniyor. Dünyanın en büyük şeftali üreticisiyiz ama konserve yapacak bir tane şeftalimiz yok. Hava kargo ile ilgili 6 aydır görüşüyoruz. Hedef, ilk yıl için 12-13 bin ton yaş sebze meyveyi hava kargo ile taşımak. Belki Türkiye'nin yakın gelecekte Türk Hava Yolları yolcu filosundaki büyüklük gibi kargo filosu olacak. Bütün enerjimizi buralara odakladık.
ARGE VE İNOVASYONA YATIRIM
İhracatçı birliklerinin temel hedefinin ihracatın artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak olduğunu dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise, Ülkemiz, son yıllarda özellikle de 2023 milyar ihracat hedefinde, AR-GE ve inovasyona yaptığı yatırım motivasyonuyla dikkat çekiyor. Bizler bu desteklerin özellikle ticaret rekabetinde yoğun olduğumuz sektörlerde daha yoğunlaşmasını diliyoruz ki, bunların başında da gıda sektörü geliyor ifadelerini kullandı. Ege İhracatçı Birlikleri olarak, hızla değişen ve büyüyen dinamik bir dünya içerisinde rekabet ortamından geri kalmamak ve değişimi daha yakından takip etmek için Türkiye İnovasyon Haftası, Gıda AR-GE Proje Pazarı, Tasarım Yarışması gibi etkinlikleri düzenlediklerimi söyleyen Ünlütürk, şunları söyledi: Özellikle gıda konusunda 2023 yılında öngördüğümüz 40 milyar dolarlık tarım ve gıda ürünleri ihracat hedefine ulaşmak için katma değeri yüksek ürünler yaratmanın ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. 5. Uluslararası Gıda AR-GE Proje Pazarı ile kendi iç dinamiklerimizi hayata geçirmek, gıda alanında her aşamada yenilikçi projelerin sanayici ile buluşarak hayata geçirilmesinin önünü açmak gibi bir hedefimiz var.
KATMA DEĞERLİ ÜRETİM ARTMALI
Ülkemizde başarılı ARGE projelerinin küçük çaplı üretimin ötesine geçmesi gerektiğini kaydeden Ünlütürk, AR-GE çalışmalarında önemli mesafeler kat etmek istiyorsak, geliştirdiğimiz ürünleri yurt dışına ihraç edebileceğimiz ticarileşme sürecini hızlandırmamız gerekiyor. Katma değerli üretimin artırılmasını hedefliyoruz. Yani bu; Türk kirazını 5 Euro'ya satmak yerine İtalyan kirazı gibi 11 Euro'ya satmak. Türk hazır giyim ürünler, otomotiv parçaları, gıda ürünleri dünyada iyi bir imaja sahip. Türk malı imajı daha yukarılara taşımaya çalışacağız. 30-40 yıllık süreç içerisinde bir ülkenin üretim imajı yukarılara taşınabiliyor. İyi üretim ve inovasyon yapacağız ama imajımızı da yükseltmek için çaba sarf edeceğiz. Biri dış pazarda Türk malı alınca iyi ki Türk malı almışım diyebilecek duruma gelecek açıklamasında bulundu.
HER ŞEYİN BAŞI ARGE
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir, bakanlık olarak AR-GE kültürünün gelişmesine çok büyük önem verdiklerinin altını çizerek, Burada çok önemli iki konu var; gıda ve AR-GE. İnsanlar için her şeyin başı sağlık diyoruz ekonomi için de her şeyin başı AR-GE. İhracatçı birliklerimiz bu yönde bize çok büyük katkılar sağlıyor. Bu bir kültür. Ekonomi bakanlığı AR-GE konusunda Türkiyede ilk destekleri veren kurumlardan birisidir. AR-GEye harcanan hiçbir şey boşa gitmez. Bu tür etkinlikler AR-GE kültürünün gelişmesine katkı sağlıyor. AR-GE yapmazsanız gelecekte ekonomide var olamazsınız. Bakanlık olarak bu konuda ihracatçılarımızla ve iş adamlarımızla birlikte hareket ediyoruz. Türkiyenin her noktada daha ileri gitmesi lazım. Her birimizin ne iş yapıyorsak yapalım onu dünyada en iyi olmayı hedeflediğimiz zaman ülke olarak iyi bir yere geleceğiz. Eğitime harcadığımız para yolu üniversite ve sanayi işbirliği ile nakde dönebilir dedi.