Dünyaca ünlü şeften yemek ve sunum tüyoları

WorldChefs-WACS, Dünya Aşçılar Birliği’nin B kategorisinde Jüri Üyesi ünlü şef Nikolay Baratov, öğrencilere yemek yapımı ve sunumunda yapılan hatalar ve yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi


  • Oluşturulma Tarihi : 11.10.2021 13:55
  • Güncelleme Tarihi : 11.10.2021 13:55
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Dünyaca ünlü şeften yemek ve sunum tüyoları haberinin görseli
Dünyaca ünlü şeften yemek ve sunum tüyoları haberinin görseli

Rus Dili, Kültür, Danışmanlık, Gelişim ve İşbirliği Derneği (ADAGRAD), düzenlediği etkinlik ile Rusya’nın dünyaca ünlü şefi Nikolay Baratov tarafından Adana Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine iyi bir şef nasıl olmalı, nelere dikkat etmeli, yarışmalara hazırlanırken ne yapmalı ve dünyada şeflerin yaptığı hatalar ile bu hataların yapılmaması için neler yapılabilir konularında brifing verdi. Ok sayıda öğrencinin katıldığı programda WorldChefs-WACS, Dünya Aşçılar Birliği’nin B kategorisinde Jüri Üyesi ünlü şef Nikolay Baratov’un yanı sıra Tarih Bilimi Uzmanı ve Moskova Politeknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda WorldChefs-WACS, Dünya Aşçılar Birliği’nin B Kategorisinde Jüri Üyesi olan Prof.Dr. Makhach Vagabov katıldı.

Program öncesi konuşan ADAGRAD Yönetim Kurulu Başkanı İnga Bober, “Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Moskova’daki aynı branşta olan Meslek Lisesi ile beraber kardeş okul yaparak birbirleri arasında bilgi, fikir, alışverişi yapmaya çalışıyoruz. İleriki zamanlarda umarım öğrenci değişimine kadar gidebilir. Ve hatta okullar arasında staj eğitimi için çalışmalarımız olacak. Aynı zamanda Rusya’dan, Türk meslek okullarında okumak isteyen talepler var ve bu konuda görüşmeler olacak” dedi.

“GASTRONOMİ REHBERİ OLACAK”

Programa katılan şeflerin Türkiye’ye gelen Rus turistler için gastronomi alanında rehber olacak bir kitap hazırladıklarına değinen İnga Bober, “Şeflerimiz Türk mutfağı ile ilgili kitap hazırlamaktadır. Daha önce Samsun ve Ankara illerinde bulundular. Şimdi hem davetlimiz olarak hem de Lezzet Festivali için geldiler. Biz de kendilerine Adana, Gaziantep, Hatay mutfaklarını tanıtarak katkı sunuyoruz. Şeflerimiz ile birlikte Lezzet Festivali’nde sahne alacağız. Bizi çok iyi karşıladılar. Sağ olsunlar hazırlanacak olan kitap için de çok yardımcı oluyorlar, ilgileniyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Adana’da özellikle restoranlar tarafından çok davet aldık. Gittiğimiz yerlerde bölgenin mutfak kültürünü görüyor ve gerekli bilgi, fotoğrafları alarak kitap çalışması için hazırlamaktayız. Bu kitap, Rusya’dan gelen turistlerin gastronomi rehberi olacak. Türkiye’nin neresine giderlerse gitsinler, o bölgede ne nerede yenir? Adreslerine kadar bilgiler olacak. Dernek olarak bu bölgenin gastronomisinin tanıtımı için kendilerine yardımcı olmayı üstlendik” diye konuştu.

TANITIM YAPACAKLAR

Ayrıca Rus Büyükelçiliği’nden Aleksandr Sotnichenko ile birlikte Adana Ticaret Odası’nı ziyaret ederek iki ülke arasında ticari ve fuarlar alanında projeler için görüşeceklerini ifade eden İnga Bober, “Rusya Federasyonu Büyükelçiliği Müsteşarı Aleksandr Sotnichenko ile birlikte Adana Ticaret Odası’nı ziyaret edeceğiz. Ortak ticari projeleri ve ticari fuarlar hakkında istişare yapacağız. Lezzet Festivali’ne katılacağız ve Rusya mutfağından bazı yemeklerin tanıtımını yapacağız” ifadelerine yer verdi.

120 ÜLKEDEN 10 MİLYONDAN FAZLA AŞÇI

Ardından WorldChefs-WACS, Dünya Aşçılar Birliği’nin ve birçok yabancı Şefler Derneği Onur Üyesi, Rus Mutfak Birliği eski başkan yardımcısı Nikolay Baratov, öğrencilere iyi bir şef nasıl olmalı, nelere dikkat etmeli, yarışmalara hazırlanırken ne yapmalı ve dünyada şeflerin yaptığı hatalar ile bu hataların yapılmaması için neler yapılabilir konularında brifing verdi. Brifing öncesi dünyada şeflerin yaptığı hatalara dikkat çeken Nikolay Baratov, “Biz Dünya Aşçıları Birliği’nin üyeleriyiz ve birlik dünyada 120 ülkeden 10 milyondan fazla aşçıdan oluşmaktadır. Türkiye’de TAFED (Türkiye Aşçılar Federasyonu) olarak geçmektedir. Birçok ülkede gastronomi üzerine yarışmalar olduğunu görmekteyiz ve birçok şefin de yanlışlar yaptığını görmekteyiz. Ve hatta profesyonel şeflerin de yanlışlarını görmekteyiz ve o yanlışları anlatmanın yanında neler yapılması konusunda sunumumda bilgi vereceğim” dedi. Baratov, ön konuşmasının ardından sunumunu gerçekleştirdi.

Moskova Devlet uluslararası İlişkiler Enstitüsü (MGIMO) Uluslararası Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan ve dünyanın birçok ülkesinde çalışan Nikolay Baratov; WorldChefs-WACS, Dünya Aşçılar Birliği’nin B kategorisinde Jüri Üyesi olarak Türkiye, Romanya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Fransa, Yunanistan, Karadağ, Güney Kore, Slovenya, Beyaz Rusya, Azerbaycan, Hırvatistan, Vietnam ve Kuzey Makedonya’da düzenlenen uluslararası yarışmalarda ve mutfak festivallerinde görev yaptı. Aynı zamanda SKMER Chefs, Avrupa ve Akdeniz Bölgelerinde Şefler Birliği’nin Rusya Federasyonu elçisidir.

“KATILMANIZI İSTERİZ”

Nikolay Baratov’un verdiği brifing sonrasında söz alan Tarih Bilimi Uzmanı ve Moskova Politeknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Makhach Vagabov, Dağıstan’da yapılacak olan Gastronomi Festivali’ne öğrencileri davet ederek şöyle konuştu: “Buradaki gençlerimize sunum yapmak için hasretle bekliyordum. 20 yıllık bir birikimim var. Hakemler olarak size 20 yıllık birikimin ve 30’dan fazla ülkenin deneyimleri ile karşınıza çıkıyorum. Dağıstan’da yapılacak olan festivale okulunu da davet etmek isteriz. Çünkü okulunuz yeterince konuya hakim bir okul ve kendi alanınızda çok iyisiniz. Eğer pandemi süreci biterse Dağıstan’da yapılacak olan 29’den fazla ülkeniz katılacağı ve çok görkemli olacak olan festivale ve yarışmaya katılmanızı isteriz.”

Prof.Dr. Makhach Vagabov; Rusya Coğrafya Birliği ve aynı zamanda Rusya Gazeteciler Birliği üyesidir. WorldChefs-WACS, Dünya Aşçılar Birliği’nin B Kategorisinde Jüri Üyesi olarak Rusya, Sırbistan, Karadağ, Slovenya, Kuzey Makedonya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Azerbaycan’da düzenlenen uluslararası yarışmalarda ve mutfak festivallerinde görev yaptı. Ayrıca her yıl düzenlenen Uluslararası Gastronomi ve Turizm ‘Dağıstan’ı Ziyaret Et’ Festivali’nin Proje Direktörü, Jüri ve Koordinatördür. Bugün Rusya, France2, MatchTv, OTR, TVC ile işbirliği içinde Tarih, Etnografya, Mutfak ve Turizm hakkında 40 filmin senaryo yazarı ve yapımcısıdır.