Sayfa Yükleniyor...
4 yıldır atıl durumda kalan et entegre tesisi yenilenerek hizmete girdi. Dülger İnşaat tarafından 10 milyon lira yatırımla 105 dönümlük arazide kurulan dev tesis,13 bin hayvan kapasitesiyle sektörün en büyükleri arasında
NİLGÜN TAZE
İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsasının ortaklığında kurulan İzmir Mezbaha Et Entegre şirketi ile Par İnşaat ihaleye katıldı. 740 bin lira muhammen bedelle başlayan ihaleye 174 kez yapılan fiyat artışı damgasını vurdu. İhaleyi 1 milyon 110 bin lira kira bedeliyle Par İnşaat aldı. Dülger İnşaat ve Batı Prefabrik markalarıyla bugüne kadar 500ün üzerinde sanayi tesisi yapan Dülger Grup ise Par İnşaatın hisselerini alarak et entegre tesisini yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalara başladı. İnşaat sektöründeki tüm tecrübesini et entegre tesisinde kullanan Dülger Grup, 6 ay gibi çok kısa bir sürede 105 dönümlük alandaki yapıları baştan aşağıya yeniledi. Dülger Et Entegre Tesisi, geçtiğimiz ekim ayında da İzmir Büyükşehir Belediyesinden aldığı çalışma ruhsatıyla faaliyetlerine başladı.
Dülger Et Entegre Tesisleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bora Dülger tam kapasiteye geçildiğinde 400 kişinin çalışacağı tesisin yan kollarıyla birlikte 3 bin aileye istihdam kapısı açacağını belirterek, Canlı hayvan borsamız da bu şekilde hizmete girmiş oldu. Tesisimiz Ege Bölgesinde sağlıklı kesimin yapıldığı, en sağlıklı etin olduğu yer olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı Tansaşın özelleşmesinin ardından Buca Kaynaklar Et Entegre Tesisi kapatılırken 4 yıl atıl kalan tesis kullanılmaz hale geldi. Geçtiğimiz şubat ayında Milli Emlak Müdürlüğü tarafından 30 yıllık irtifak hakkı ihaleye çıkarıldı dedi.
6 AYDA BİTİRİLDİ
Tüm alt ve üst yapıyı yenilediklerini, ekipmanların modernize edildiğini, hayvan sağlığı ve refahını engelleyecek tüm eksiklerin giderildiğini belirten Dülger, 6 aylık süreçte 200 kişi gece gündüz çalışarak burayı baştan aşağıya yeniden inşa ettik. Egenin en büyük tesisiyiz, Türkiyenin de en büyüğü olduğumuz gibi Avrupanın da en büyük tesisleri arasında yer alıyoruz. Tüm İzmirlilerin gurur duyacağı bir tesis haline getirdik. Burada en önemli konu, bu tesisin yapılması sırasında İzmir Büyükşehir Belediyesinden İzmir Ticaret Odasına, İzmir Ticaret Borsamızdan İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Buca Belediyesine kadar tüm kurumların desteklerini gördük. Bu vesileyle hepsine teşekkürü borç bildik. Bu tesisi hep birlikte ayağa kaldırdık açıklamasını yaptı.
DAMGA VURACAK
Dülger, 1993 yılında kurulan tesisin büyük bir öngörüyle planlanıp hayata geçirildiğini hatırlatarak emeği geçenlere de ayrıca teşekkür etti. Kendilerinin de sektöre yabancı olmadığını ve 2009 yılında Manisada, Türkiyenin en modern Saanen keçi çiftliğini kurduklarını, devamında da büyükbaş besiye de yatırım yaptıklarını söyleyerek, 2012 yılından bu yana Dülger Besi Çiftliği olarak sektörde yer alıyoruz. Eski Tansaş Et Entegre Tesislerinin devre dışı kalmasıyla Ege için çok büyük bir eksiklik yaşanıyordu. Hayvan kesiminden tutun da onların soğuk hava depolarında saklanmasına, tüketiciye ulaştırılmasına kadar birçok sorunu hepimiz yaşadık. Ciddi bir ekonomik kayıp da meydana geldi. İşte şimdi tüm bunlar geride kaldı. Dülger Et Entegre Tesisi İzmirle birlikte Egenin tamamına hizmet verecek. İzmir de sektöre yön veren şehir olmaya devam edecek ifadelerini kullandı.
TAM KAPASİTE HİZMET
Tesis bünyesindeki padokların 16 bin metrekare kapalı alanda 10 bin küçükbaş, 3 bin büyükbaş hayvan kapasitesine sahip olduğunu belirten Murat Bora Dülger, Günde 700 büyükbaş ve 7 bin küçükbaş kesim yapabilecek bir tesise sahibiz. İmalathane bölümünün ise günde 60 ton et parçalama ve ambalajlama, 1 ton sucuk, 1.5 ton sosis, 1 ton salam ve 2.5 ton hamburger köfte üretim kapasitesine sahibiz. Burası İzmirdeki tüm kesimlerin yarısından fazlasını tek başına yapabilme imkanına sahip şeklinde konuştu.
Rakamlara göre Dülger Et Entegre Tesislerinin sahip olduğu özellikler ise şöyle:
105 bin dönümlük alan üzerine kurulu.
38 dönümü kapalı alanlardan oluşuyor.
10 bin küçükbaş, 3 bin büyükbaş hayvan kapasitesine sahip padoklar bulunuyor.
Büyükbaş kesim bandı Avrupa standartlarına uygun yapıldı.
16 dönümlük yarı açık canlı hayvan borsası bulunuyor.
24 saat güvenlikle korunuyor.
Barkod sistemiyle hayvanların tüm özellikleri görülüyor.
Modernizasyon sürecinde otomatik suluk sistemi kuruldu.
Yemlik sistemler hijyenik hale getirildi.
Günde 700 büyük ve 7 bin küçükbaş kesim kapasitesine sahip.
Biyolojik arıtma tesisi mevcut.
Günde 60 ton et parçalama ve ambalaj kapasitesine sahip.
10 ton kapasiteli kuşbaşı makinası, 5 ton kapasiteli kıyma makinesi hizmet veriyor.
600 ton kapasiteli 3 bin 500 metrekare soğuk hava depoları yer alıyor.
İmalathanelerde günde toplam 6 ton sucuk, salam, sosis ve hamburger köftesi üretme kapasitesi mevcut.
400 personele hizmet verecek sosyal donatılar bulunuyor.
200 kişilik kantin yer alıyor.
Tesiste ayrıca sektör temsilcilerinin, karantina alanlarının, veteriner hekim odalarının yanı sıra 50 tüccar için de ofis bulunuyor.
Haber Merkezi