EGİAD gecesinde İzmir mesajları

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Genç İş Adamları Derneği’nin 73’üncü Ege Toplantısı’na konuk oldu


  • Oluşturulma Tarihi : 31.03.2016 08:14
  • Güncelleme Tarihi : 31.03.2016 08:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
EGİAD gecesinde İzmir mesajları

E. ÇAĞLA GENİŞ

Ege Genç İş Adamları Derneği (EGİAD), 73’üncü Ege Toplantısı’nda Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ağırladı.

Swiss Otel’de İzmir iş dünyasının katılımıyla gerçekleşen toplantıda 73’üncü Ege Toplantısı’nda İzmir’in sorunları ve geleceği masaya yatırılırken, Egeli iş adamları Başkan Kocaoğlu’na merak edilen soruları yöneltti. 

“ZİRVEDEYKEN BIRAKMAK GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Başkan Kocaoğlu, 2019 yerel seçimlerinde yeniden başkanlığa aday olup olmayacağına ilişkin soruya, “Bir şeyi zirvedeyken bırakmak gerektiğini düşünüyorum. 71 yaşından sonra layıkıyla 5 sene daha yapacağım demek bana gerçekçi gelmiyor. Kendini benden iyi tanıyan, dünyayı benden daha iyi tanıyan pırıl pırıl arkadaşlar var. Onlara teslim etmek gerektiğine inanıyorum” dedi.

“İZMİR’İN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR”

EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, sözlerine Türkiye’de ve dünyada yaşanan terör saldırılarını kınayarak başladı. İzmir’in Aziz Kocaoğlu ile birlikte önemli gelişmelere ev sahipliği yaptığını söyleyen Kaya, fuar ve kent yatırımları üzerinde durarak, “İzmir’de rahmetle ve saygıyla andığımız Ahmet Piriştina ile başlayan değişimin Aziz Başkanımız ile hızlı ve farklı boyutlar kazanmasını birlikte izliyoruz. Hem kentin dokusunu değiştiren hem de vatandaşın yaşamını kolaylaştıran projelerle İzmir’in çehresi değişiyor” şeklinde konuştu.

“İZMİR’İN SAHİP OLDUĞU DEĞERLER ÇOK ZENGİNDİR”

EGİAD’ın İzmir için yürüttüğü faaliyetler ve devam eden projeleri anlatan Kaya, dünya şehirleri arasındaki rekabet hakkında, “Bugün dünyada kentler arasında müthiş bir rekabet devam ediyor. Biz bu yarışta şehrimizin çok büyük bir şansı olduğunu inanıyoruz. Her şehrin anlattığı ayrı bir hikayesi ve kimliği vardır. Nasıl Roma ile Milano’yu, Berlin ile Münih’i, Londra ile Manchester’ı, Paris ile Marsilya’yı karşılaştırmak mümkün değilse İzmir ile İstanbul’u veya Antalya’yı karşılaştırmak doğru değildir. Tarihi, coğrafi konumu, ekonomisi ve sosyal yapısı ile her kent yüzyıllar boyunca kucak açtığı medeniyetler ve tarihsel süreçte yaşadığı olaylarla ayrı bir kimlik geliştirir. İzmir’in 8 bin yıllık tarihinden süzülüp gelen kimliği ve kültürü de muazzam bir birikime dayanmaktadır. Bu anlamda İzmir’in sahip olduğu değerler çok zengindir” diye konuştu.

“TRAMVAY METRO GİBİ GECİKMESİN”

EGİAD Danışma Kurulu Başkanı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, dünya genelinde yaşanan terör olaylarını işaret ederek terörün çözümünün küresel olduğuna dikkat çekti. Tramvay projesinin deniz ve raylı sistem desteği ile İzmir trafiğini rahatlatacak önemli bir hamle olduğunu söyleyen Yorgancılar, “Tramvay ile ilgili her ilde yeni bir alt yapı nedeniyle sıkıntılar yaşanıyor. Bunlar doğal. Tramvayın kısa sürede bitmesiyle ilgili çalışmalarınızı biliyoruz. Ama bizim sizden isteğimiz, metroda olduğu gibi gecikmenin olmamasıdır. Bu bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı. Konuşmasının son bölümünde Fuar İzmir’e ve fuarcılık hizmetlerine yer veren Yorgancılar, “İzmir fuarcılıkta Fuar İzmir ile birlikte önemli adımlar attı. Meslek kuruluşlarımız özellikle son olarak gerçekleşen mermer fuarından son derece memnun. Eğer ülkede yaşanan olaylar olmasaydı fuarlar çok daha iyi olabilirdi. Bu fuarlar artık marka oldu. Geri dönüşümler son derece önemli. Kentte yılda en az 30 fuar yapmak öncelikli görevimiz olmalı. Bu konuda biz de elimizden gelenini yapmaya hazırız” dedi.

“İZMİR’İN YÜKSEK BİNALARA İHTİYACI YOK”

Yerel yönetimlerin mevcut gelişmeler ışığında projeleri geliştirerek sürdürdüğünü söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuşmasında kente dair birçok konuya değindi. Projelerin hazırlanmasında İzmir’in yararını göz önünde tuttuklarını söyleyen Kocaoğlu, Körfez Tüp Geçit Projesi’ne gönderme yaparak, “Bizim yaptığımız bütün projeler kentin, sanayinin, ekonominin gelişmesine yöneliktir. Kalkınma, ‘bir bina yap ki her yerinde görsünler’, ‘bir köprü yap her yerden görünsün’ şeklinde değildir. Bunlar çölde cazibe yaratan kentler için bir proje olabilir. İzmir’in yüksek yapılara, gösterişli şeylere ihtiyacı olamadığı kanaatindeyim. Dünya kadar ören yerlerimiz var. Bunları insanlığa daha belirli oranda sorunsuz olarak ayağa kaldırmamız gerekiyor. Siz Avrupa’nın en yüksek binasını yaparsınız arkasından gelir daha yükseğini yapar. Bunun sonu yoktur. İzmir kalkınması için bunlara ihtiyacı olan bir kent değildir. Yaptığımız bütün yatırımlarda buna dikkat ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ULAŞIM VE FUAR YATIRIMLARI

Ulaşım yatırımlarıyla ilgili de konuşan Kocaoğlu, “Tramvay projesi hızlı bir şekilde gidiyor. Önümüzdeki ulaşım projeleri arasında Narlıdere metrosu var. Yüksek planlamadan hemen sonra temelini atacağız. Üçyol’dan Buca’ya derin tünel metro hattımız var. Bu iki projeyi yapacağız. ‘Bunları yapıyorsun da garaja niye yapmıyorsun’ diyeceksiniz. Bizim otogar projesi hızlı trene entegre oldu. Ankara-İzmir hızlı treni ne zaman gelire o zaman gerçekleşecek. Selçuk’ta bu yılın sonuna doğru İZBAN her an açılabilir. Bergama’yı da yapacak güçteyiz” dedi.  Fuar yatırımlarının büyütülerek devam edeceğini söyleyen Kocaoğlu, Kültürpark’ın kongre merkezi olmasına ilişkin, “Fuar,  kongreyle at başı giden bir sektör. Kültürpark’ta holleri taşıyoruz. Oranın da projesi bitti. Orada 5 -6 bin kişinin kongre yapacağı bir kongre merkezi haline getiriyoruz. Bu sene içinde temelini atıyoruz. Bu sene ayıca Karşıyaka’daki opera binasının temelini atacağız” diye konuştu.

“2019’A ÇÖP TESİSİ YAPAMADAN GİDECEĞİZ”

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından iptal edilen Yamanlar Katı Atık Bertaraf Tesisi hakkında açıklamalarda bulunan Kocaoğlu, “Yamanlar Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde yeni bir krizle karşı karşıyayız. Yamanlar’da önümüz kesilmiş durumda. Bugün yeniden başlasak en az 4 yıl sürecek. Bugün başlasak 2019’a kadar sürecek. Yamanlar’da bunların hepsini yapmıştık. Hepsi çöpe gitti. Menderes’te bir tesis için çalışma yapıyorduk. Oraya da uğraşma dendi. Katı atığı yapamadan 2019’a gideceğiz gibi görünüyor. Ne yaparız bilemiyorum” dedi.

“TOKİ, KENTİ YAŞANMAZ HALE GETİRİYOR”

Başkan Kocaoğlu’nun konuşmasının ardından iş adamları kente dair sorular yöneltti. İzmir’in kentsel dönüşümü ile ilgili soruya yanıt veren Kocaoğlu, kentin Kuzey ve Güney bölgelerinde artan yoğun yapılaşma hakkında, “Herkesin bir çocuğu var. Bizim devletimizin de TOKİ gibi bir çocuğu var. TOKİ, İzmir’in konut ihtiyacını günlük ranta yönelik yaptığı planlamalarla büyük yoğunluklarla yaşanmaz hale getiriyor” açıklamasında bulundu. İhale sürecine giren Alsancak Limanı’na ilişkin soruyu yanıtlayan Kocaoğlu, “İzmir Limanı’na bu kentin 30 sene için konteynır limanı olarak kalmasına ekmek, su kadar ihtiyacı vardır. İzmir Limanı Kuzey’deki liman modellerine ve Çandarlı’nın özelleştirilmesine kurban edilmemelidir. Onlar da yapılsın ama acilen buranın geliştirilmesi lazım. Çandarlı Limanı Ege’nin en büyük limanı olacaktır. Süreç içerisinde ihtiyaç doğrultusunda büyütülürse daha verimli olur. Zaten projenin tamamını yap işlet devret ile alacak güçte kimse yoktur. Orası küçültülerek ihale edilirse ve İzmir Limanı da derinleştirilerek büyütülürse çok iyi olacak. Kentin limanı, liman lobilerine kurban edilemez” diye konuştu.

2019’DA ADAY MI?

Aziz Kocaoğlu konuşmasının son bölümünde başkanlığa devam edip etmeyeceği sorusuna net cevap vererek, “Bir şeyi zirvedeyken bırakmak gerektiğini düşünüyorum. Büyükşehir’in belediye başkanlığı Koç Holding’in CEO’luğundan daha yüksektir. Bu işi 15 yıldır yapıyorsunuz. Siz damat da olsanız kimse siz Koç Holding CEO’luğu yaptırmaz 15 sene. 71 yaşından sonra layıkıyla 5 sene daha yapacağım demek bana gerçekçi gelmiyor. Kendini benden iyi tanıyan, dünya benden daha iyi tanıyan pırıl pırıl arkadaşlar var. Onlara da teslim etmek gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

 

Haber Merkezi