Eğitim-Sen, eğitim dışına itilen çocuk sayısına dikkat çekti

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin, düşük maliyetle uzun süreler boyunca çalışacak, işçi haklarını talep etmeyecek ve her türlü çalışma şartını kabul edecek iş gücü olarak başta mülteciler olmak üzere işçi çocuklara yöneldiğini hatırlatan Eğitim-Sen, eğitim dışına itilen çocukları işaret etti


  • Oluşturulma Tarihi : 02.02.2025 10:34
  • Güncelleme Tarihi : 02.02.2025 07:37
  • Kaynak : BERKAY ERDEN
Eğitim-Sen, eğitim dışına itilen çocuk sayısına dikkat çekti

Eğitim dışına itilen çocuk sayısının son üç yılın en yüksek seviyesinde olduğunu kaydeden Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), önemli verileri kamuoyu ile paylaştı.

Yapılan açıklamada, “Son yıllarda özellikle eğitime erişim başta olmak üzere çocukların en temel haklarından yararlanma oranlarında keskin bir düşüş gözlemlenmektedir. Bu düşüş 2023-2024 eğitim öğretim yılında da devam etmiştir. Eğitim Reformu Girişimi’nin raporuna göre, 2023-24’te eğitim dışındaki çocuk sayısı yüzde 38,4 artarak yaklaşık 612 bin 814’e yükselmiştir. Zorunlu eğitimde olması gereken 200 bine yakın çocuğun eğitim dışında olduğu araştırmaya göre okuldan ayrılmalar yüzde 74 oranıyla en çok ortaöğretim seviyesinde yaşanmıştır” denildi.

YÜZDE 46,4’ÜNÜN KIZ ÇOCUĞU

2023-24’te eğitim dışındaki çocukların yüzde 53,6’sının erkek, yüzde 46,4’ünün kız çocuğu olduğunu vurgulayan sendika, “Geçici koruma altındaki Suriyeli çocukların sayısı, 14-22 yaş aralığında mesleki eğitim merkezi (MESEM) öğrencileri ve açık öğretime kayıtlı 18 yaş altı öğrencilerde bu sayıya dâhil edildiğinde örgün eğitimin dışında bırakılan çocuk sayısı 1 milyon 578 bin 941 olmaktadır. Bu veriler ile eğitim dışındaki çocuk sayısı son üç yılın en yüksek seviyesine çıkmaktadır. Öte yandan okul terklerinin özellikle 15-17 yaş grubundaki çocuklarda daha fazla olduğunu gösteren araştırmaların sebepleri arasında en yaygın olanların çocuk yaşta evlilikler ve çocuk işçiliği olduğu görünmektedir. TÜİK verilerine göre zorunlu eğitim çağındaki 15-17 yaş grubundaki çocukların yüzde 22,1’i iş gücüne katılmaktadır. İş gücüne katılma oranı cinsiyete göre incelendiğinde, bu oranın erkek çocuklar için yüzde 32,2 iken bu oran kız çocukları için yüzde 11,5 olduğu görünmektedir” sözlerini kullandı. 

TEMEL İŞÇİ HAKLARINDAN YOKSUN

UNICEF’in Temmuz 2024 verilerini dikkate alan sendika, “Türkiye’deki dört milyonu aşkın geçici koruma altındaki sığınmacı arasında 3,6 milyondan fazla Suriyeli ve 1,7 milyondan fazla çocuk bulunmaktadır. Bununla birlikte, yaklaşık 400.000 geçici koruma altındaki çocuk okul dışı kalmaya devam etmektedir. Son yıllarda artan mülteci nüfusuyla birlikte mülteci çocuk işçi sayısında da belirgin bir artış gözlemlenmiştir. Özellikle Suriyeli sığınmacı çocuklar, iş gücü piyasasında oldukça kötü koşullarda, düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu çocuklar, ayrımcılıkla karşılaşmakta ve temel işçi haklarından yoksun bir şekilde emekleri sömürülmektedir” bilgisini paylaştı.

BAŞTA MÜLTECİLER OLMAK ÜZERE…

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin, düşük maliyetle uzun süreler boyunca çalışacak, işçi haklarını talep etmeyecek ve her türlü çalışma şartını kabul edecek iş gücü olarak başta mülteciler olmak üzere işçi çocuklara yöneldiğini hatırlatan sendika, “Çoğu zaman karın tokluğuna çalıştırılan bu çocuklar, yasal olarak çalışması tamamen yasak olan metal, inşaat, kimya gibi ağır ve tehlikeli iş kollarında çalışırken sağlıklarını ve güvenliklerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. İSİG Meclisi’nin raporuna göre 2023 Eylül-2024 Ağustos döneminde en az 66 çocuk çalışırken hayatını kaybetmiştir. Tarım sektöründe 24 çocuk, sanayi sektöründe 17 çocuk, inşaat sektöründe 13 çocuk ve hizmet sektöründe 12 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiği belirtilmiştir” mesajını iletti.

BERKAY ERDEN

Yazarımız Kim ?

BERKAY ERDEN