- Gündem
- 14.03.2025 23:37
Nevvar Salih İşgören Turizm Otelcilik Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Aşçılık Bölümü mezunu Gürsel Tırpan, bir yandan gastronomi alanında üniversite okumak hedefiyle Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS/Temel Yeterlilik (TYT) ve Alan Yeterlilik (AYT) sınavlarına hazırlanırken bir yandan da halkın ekmeğini dert edinerek laboratuvara girdi
Türkiye’de en çok tüketilen gıda sıralamasında birincilik kürsüsünden inmeyen ekmek için “katkı maddesi olmadan ve doğal ürün ekleriyle raf ömrünü nasıl uzatabilirim” ve “besleyiciliğini nasıl artırabilirim” sorularıyla araştırmaya girişen Gürsel Tırpan, sınav hazırlık süreciyle eş zamanlı olarak 9 ay boyunca Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünde laboratuvar çalışması yaptı. Özellikle günde 120 milyon ekmek üretilen ve istatistiklere göre bunun 12 milyon adedinin israf kalemi olarak çöpe gittiği Türkiye’de, patent aşamasındaki bu çalışma önem taşıyor. Genç aşçı Gürsel Tırpan, özellikle günümüzde çok tüketilmesi durumunda insan hayatında ileri yaşlarda alzaymır, parkinson, kanser, şeker, inme-felç gibi hastalıklara neden olduğu ve sindirim-sinir sistemine zarar verdiği çeşitli bilimsel çalışmalarda yer bulan katkı maddelerine alternatif doğal maddeler üzerinde denemelerini yoğunlaştırdı. İHA/İZMİR