El hijyeni önemli

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, mevsimsel grip salgını olma ihtimaline karşı her sene eylül ve ekim aylarından başlayarak nisan ayına kadar aşı yapılması gerektiğine dikkat çekti


  • Oluşturulma Tarihi : 12.12.2016 08:08
  • Güncelleme Tarihi : 12.12.2016 08:08
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
El hijyeni önemli

EMİNE YALÇIN-ÖZEL HABER

Aşı çalışmalarının virüs tipine göre yapıldığını açıklayan İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, gribin vücut direnci ile birebir mücadele ettiğini söyledi.

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, Sağlık Bakanlığı’nın erken uyarı sisteminin olduğunu belirterek, bu sistem ile bakanlığa bağlı hastanelerden ve aile hekimlerinden veri alınarak anlık bulaşıcı ve salgın hastalıkların tespit edildiğini söyledi. Salnur, “Örneğin bir hastanede grip hastasının olması ile o gün onlarca grip hastasının başvurması arasında fark var. Biz bir hastalık salgın niteliğine dönüşüyor ise ve kamuyu tehdit ediyorsa tedbir alarak takip ediyoruz. Yani bulaşıcı hastalık oluşturacak bir durum varsa haberimiz oluyor” dedi.

GRİP SALGINIYLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİRİZ

Şuan mevcut olan mevsimden dolayı grip salgını ile karşı karşıya kalabileceğimizi ifade eden Salnur, rutin olarak gelen hastaların grip virüsü taşıyıp taşımadığına baktıklarını söyledi. Salnur, “Bakanlık tarafından belirlenen hastanelere ve aile hekimliklerine başvuran her üst solunum yolu enfeksiyonu dediğimiz gribal sentomlar (ateş, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı) şikayetiyle gelen herkesten düzenli boğaz sürüntüsü alınıyor. Sonrasında biz grip virüsü var mı diye araştırmalar yapıyoruz. Önceden Ankara’ya gönderiyorduk. Şimdi İzmir Halk Sağlığı Laboratuvarında kendimiz araştırıyoruz” diye konuştu.

BİRİNCİ TEDBİR AŞI OLMAK

Salnur, grip yapan virüslerin çeşit çeşit olduğunu da sözlerine ekleyerek, aynı virüs tipi salgın yapıyorsa aşı çalışmalarının da o yönde olduğunu anlattı. Mevsimsel grip salgını olma ihtimalinde her sene eylül ve ekim aylarından başlayarak nisan aylarına kadar aşının yapılması gerektiğine de dikkat çeken Salnur, “Çalışanlar grip olduğu zaman halsizlik durumu olduğunda evde istirahat etmek zorunda kalıyor. İşe gittiğinde iş arkadaşlarına bulaştırıyor. İş yerlerinde iş gücü kaybı yaşanıyor. Okula giden öğrenci okula gidemiyor. Derslerinden geri kalıyor. Yine kendi sınıfında bulunan diğer çocuklara bulaştırıyor. Bu yüzden birinci tedbir aşı olmak. Biz herkesi aşı olmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

SAĞLIKLI BESLENİN

Gribin; bebeklerde, gebelerde ve 65 yaş üstünde risk olduğuna vurgu yapan Salnur, gribin vücut direnci ile birebir mücadele ettiğini söyledi. Salnur, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Grip damlacık yolu ile de bulaşabiliyor. Öksürüldüğünde ve hapşırıldığında çıkan virüs havada asılı kalabiliyor. Aynı havayı soluyanlarda virüsü alabiliyor. Ayrıca el hijyenine dikkat edilmediği zamanda kişi grip olabiliyor. Öksüren ya da hapşıran kişi mutlaka ellerini yıkaması gerekiyor. Bu yüzden biz C vitamininin önemini, vücut direncini destekleyecek besinlerin tüketilmesini, spor yapılması gerektiğini her yerde anlatıyoruz.”

 

Haber Merkezi