- Gündem
- 09.07.2025 11:49
Büyükşehir meclisinde Denetim Komisyonu raporu görüşüldü. AK Parti Grubu, şerh koyarak gerekçelerini sıraladı. Başkan Aziz Kocaoğlu ise, Ne hesabı verilmeyecek bir şey var ne de bir yasal problem söz konusu dedi
E. ÇAĞLA GENİŞ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısının birinci oturumu, Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleştirildi. Mecliste, Denetim Komisyonunun hazırladığı rapor görüşüldü. AK Parti Grubu, raporda çeşitli sıkıntılar gördüklerini belirterek denetim raporuna şerh koydu, gerekçelerini sıraladı. Rapor CHPli meclis üyelerinin oy çokluğu ile meclisten geçti. Oturumda AK Parti Grubu, 2017 yılı ile ilgili hazırladığı denetim şerhli raporunu açıkladı. Açıklanan muhalefet şerhli raporda şu ifadelere yer verildi: İzmir Büyükşehir Belediyesinin halkın vergilerinden oluşan bütçesini daha verimli ve daha kısa sürede sonuç alacak yatırımlara yöneltmeli, kentin altyapısını güçlendirmeli, yeni yollar ve bulvarlar, altgeçitler ve otopark tesisleri inşa ederek kent içi trafiği rahatlatacak projelere imza atmalıdır. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı Taşıt Altgeçidi projesi için iki kez ihaleye çıkılıp, bir kez de keşif artışına gidilmiş, proje ihale şartnamesi gereği bitirilmesi gereken tarihte bitirilememiştir. Her yıl giderek artan şirket zararları nedeniyle belediyenin ilave bütçe harcaması yaparak zarara uğratıldığını görmekteyiz. Belediyenin otopark fonunda 31 Aralık 2017 itibarı ile biriken toplam tutar 62 milyon 874 bin 475 liraya ulaşmış olup, bu kaynağın etkin şekilde kullanılması gerekmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşüm için belirlediği bütçedeki 16 milyon 908 bin liralık yetersiz kaynak etkin şekilde kullanılamamıştır. 11 yıldır yapımına başlanamayan Mavişehirdeki Opera Binası Projesi belediyenin hatalı ihale yöntemi nedeniyle, başlamadan kamu zararını beraberinde getirmiştir.
NE SULUKULE NE FİKİRTEPE
Muhalefet şerhli raporda geçen ifadelere yanıt veren Başkan Kocaoğlu, Ne hesabı verilmeyecek bir şey var ne de bir yasal problem söz konusu. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı bitti hizmete açıldı ve üst düzenlemesi yapılıyor. İzmir; Konak, Cumhuriyet ve Gündoğdu Meydanından sonra 73 dönümlük bir meydana daha kavuşacak. Herkes nereden geldiğini nereye gittiğini bilir. Bilmesine rağmen temcit pilavı gibi tekrarlar. Bunu her belediye, her kurum yapar. Taşeron yasasını çıkaran bunun nereden geldiğini bilir. Gelin personel yasasını, 657 sayılı yasa da dahil olmak üzere, çağın gereklerine göre tüm partiler birleşsin çıkarsın. Bu memleket bu personel politikasıyla devlet çarkını döndüremez dedi. Otopark fonu ve kentsel dönüşüm konusundaki eleştirilere de yanıt veren Başkan Kocaoğlu, Düzcede 15 milyon lira otopark parası kaybolmuş. Bizde böyle bir şey söz konusu değil. Ciddi anlamda otopark yapıyoruz. Kentsel dönüşüme para harcayamayız. Biz bakanlık değiliz. Yasal olarak Al sana şu kadar para kentsel dönüşüm yapıyoruz diyemeyiz. Böyle bir harcama kalemi mevzuatı yok. İhale bedelini kat karşılığı veriyoruz. Uzundere, Örnekköyde yapıyoruz, diğer yerlerde çalışıyoruz. İzmire ne Sulukule örneğini, ne Fikirtepe örneğini yaşattık ifadelerini kullandı.
AKŞAM SABAH BİZİ KİKLİYOR
Mavişehir Opera Binasının temel atma töreninin 1 ay sonra gerçekleştirileceğini açıklayan Başkan Kocaoğlu, bütçe açığı ve borçlanma konusundaki eleştirilere ise şöyle yanıt verdi: Opera Binasının ikinci ihalesi, birinci ihalede olduğu gibi Kamu İhale Kurumu (KİK). Sabah akşam bizi KİKliyor. İkinci de iptal etti. Kazanan yüklenici firma mahkemeye gitti. Mahkemeyi kazandık. Yer teslimi yapıldı. 1 ay içerisinde hepinizi temel atma törenine bekliyoruz. Monoray için proje yapıldı. Baktık rakam çok yüksek çıktı, durdurduk. Daha acil ihtiyaçlarımız var. Katı atık tesisi konusunda konuşmak gerekiyorsa biz konuşacağız. Katı atık, evsel atık siyaset malzemesi yapılır mı? Şu mahkeme bitsin onu da yapalım. İzmir Büyükşehir Belediyesinin şu an 2 milyar 200 milyon borcu var. 15 yıla yayılmıştır ve dengeli bir şekilde ödenmektedir. Vadesi geçmiş borç yoktur. Yatırımlarını da dengeli bir şekilde sürdürmektedir. Alt yapı çalışmalarına yönelik İzmir Büyükşehir Belediyesi ile AK Partili ilçe belediyeleri arasında süren tartışmalara atıfta bulunan Başkan Aziz Kocaoğlu, Yolları İZSU bozuyor diye konuşuluyor. Biz altyapı yatırımı yapmak zorundayız. 14 senedir yapıyoruz. Yapıp kenti ayağa kaldırmak durumundayız. İhtiyaç olduğu için su tesisatları yenileniyor. Toz oldu, çukur oldu diye her tarafta propaganda yapılıyor. 14 senedir altyapı yapıyorum. Daha uzun süre yapmaya devam edeceğim. Çiğlide arıtma projesinde müteahhit kaçtı. Sabuncubelide de kaçtı. Bir şey diyor muyuz? Müteahhit iflas eder, gider. Tasfiye edersin yeniden ihaleye çıkarsın. Bu suç günah değildir. 4. fazın ihalesine çıkılacak şeklinde konuştu.
YASALARA UYGUN ÇALIŞTIĞINI BELGELEMİŞTİR
İzmir Büyükşehir Belediyesinin her zaman olduğu gibi yasalara ve evrensel ahlak kurallarına uyarak çalıştığını komisyon raporu ile belgelediğini söyleyen Kocaoğlu, Körfezde geri adım atmadık. ÇED raporu, proje değil. Ön izindir. ÇED raporu alınmadan proje ihalesine çıkamazsınız. Raporu aldık 27 Nisanda ihalesi yapılıyor. Ondan sonra çalışmalar başlayacak. İZSUya gemi, duba, kepçe alacağız. Kendi imkanlarımızla taramayı sürdüreceğiz. Araç gereçlerimiz taramayı yapacağız büyük ihaleye tüp geçidin durumu öngörülen 17 milyon metre küp taramayı tüp geçidi yapacak. Firma yaparsa biz ihaleye çıkacağız. Her türlü hazırlığımızı yapacağız. Başından beri söylediğim bu açıklamasında bulundu. Aziz Kocaoğlu ayrıca kent ekmek büfelerinde satılan ekmek fiyatlarını eleştiren AK Partili meclis üyelerine şu yanıtı verdi: Fırıncılar bize geldiler, Biz artık rekabet etmeyeceğiz normal fiyattan satacağız dediler. Demek ki yine anlaşmayı bozmuşlar. Ama kantar bizim elimizde.