Sayfa Yükleniyor...
Urla Belediye Başkanvekili ve Kaymakam Murtaza Dayanç, Urla’da 6-7-8 Mayıs 2022 tarihlerinde yapılacak olan Urla Enginar Festivalinde bu yıl bir milyon ziyaretçiyi beklediklerini söyledi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Urla Belediye Başkanvekili ve Kaymakam Murtaza Dayanç, Urla’da 6-7-8 Mayıs 2022 tarihleri arasında yapılacak olan 8. Uluslararası Enginar Festivali öncesinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Rektörü Prof.Dr. Murat Aşkar’da yer aldı. Bu yıl sekizincisi gerçekleşecek festival hakkında bilgi veren Dayanç, uluslararası çapta ün yapmış olan festival için geri sayımın başladığını, festival kapsamında Urla’ya bir milyon ziyaretçinin gelmesini beklediklerini, festivalin Urla’ya ve üreticilere kazandıracağını belirtti.
ÜRETİCİYE GETİRİSİ YÜKSEK
Kırsal kalkınmayı, gastronomi turizmini desteklemek ve “Urla Sakız Enginarını” tanınır kılmak amacıyla düzenlenen festivalde Urla’ya gelecek misafirleri ağırlamak için heyecan duyduğunu dile getiren Dayanç, “Üreticimizin, esnafımızın, turizmcimizin ve vatandaşımızın yüzü gülecek. Urla’mızın meydanı ve sokakları üç gün boyunca mutfak atölyeleri, yemek tadımları, sanat atölyeleri ve müzik dinletileri ile renklenecek. Festivalde yerli üreticilere sağlanan stantlarda ilk yıl 30 bin adet satılan sap enginarı, ikinci yılda 2 milyona ulaşmış ve bu sayı her yıl artarak devam etmiştir. Bu kapsamda üç gün süren festivalin üretici için getirisi ve önemi çok yüksektir. Ürünlerin pazar ihtiyacını bu kadar kısa sürede karşılamak, sakız enginarı üretimini ve ilçedeki tarım arazilerinin kullanımını arttırmıştır. Bu durumda halka yüksek gelir olarak geri dönmüştür. Bu gelir sadece çiftçiye değil yerli halka ve esnafımıza da yansımıştır. Kurulan stantlarda el yapımı ürünlerini görücüye çıkaran halkımızda normal rutinlerinin çok üzerinde bir ziyaretçi ağırlama fırsatı bulan esnaflarımızda hatırı sayılır bir kazanç elde etmektedir” dedi.
GASTRONOMİ TURİZMİNİ GELİŞTİRECEK
Festivalin ikinci önemli amacının bölgedeki gastronomi turizmini geliştirmek olduğuna dikkat çeken Dayanç, “Farklı yiyecek ve içecekleri tatmak isteyen gezginler son beş yıldır soluğu güzel ilçemizde almaktadırlar. Enginarın pilavından suşisine, boyozundan böreğine, midyesinden kokorecine, cheesecake’inden reçeline, cipsinden kısırına kadar bir insanın aklına gelebilecek tüm yiyeceklerin enginarlı şeklini denemeye gelen binlerce insan sayesinde bölgedeki turizmde canlanmıştır. Butik işletmeler bu tarz farklı tatları sadece üç gün ile sınırlandırmamakta menülerine ekleyerek tüm yıl farklı tatlara ilgi duyan misafirlerini ağırlamaktadır. Festivalin ilk yılında 17 bin kişi, ikinci yılında 60 bin kişi ağırlayan ilçede bugün bu sayı 1 milyonu geçmektedir. Yeme-içme stantlarının yanında, el yapımı takı, hediyelik eşya, ev eşyası gibi ürünlerinde yer aldığı festivalde yer yer konumlandırılmış olan sahnelerde gün boyu yapılan canlı müzik performansları ziyaretçilere coşkulu bir eğlence sunmaktadır” ifadelerini kullandı. Urla’nın ekolojik, tarımsal zenginlikleri ve geleneksel mutfağını korumak amacıyla çalışan ‘Doğal Sofra Urla’ Gönüllüleri tarafından hazırlanan basın toplantısı yemeğinin ana menüsünü ise Urla’nın meşhur sakız enginarı oluşturdu.
Haber Merkezi