Sayfa Yükleniyor...
Urlanın yerel ürünlerinden enginarın tanıtımı için düzenlenen 2. Uluslararası Urla Enginar Festivali coşkulu bir şekilde başladı
E. ÇAĞLA GENİŞ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Reseau Delice Dünya Gurme Şehirler Birliği tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Enginar Festivali, Jandarma Kavşağında festival bandosu eşliğinde yapılan kortej yürüyüşü ile başladı.
Festivalin açılış töreni ise kortej yürüyüşünün bitiş noktası olan Urla Cumhuriyet Meydanında yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Halk Oyunları ekiplerinin gösterileriyle devam etti. Urlanın zenginliği yansıtan ve enginarı tanıtan festivale halkın ilgisi büyüktü.
HAMBURGER YERİNE ENGİNAR
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, geçen yılki festivalde 30 bin kök enginar satıldığını ve 50 bin ziyaretçi ağırladıklarını belirterek, bu yıl ilgilinin daha yoğun olmasını beklediklerini açıkladı. Konuşmasında besin değeri yüksek enginarın çocuklara tanıtılması ve sevdirilmesi önemine vurgu yapan Uyar, Hamburger yerine enginar dedi. Uyar, festivali seven bir ilçe olduklarını belirterek şöyle konuştu: Urla hepimizin cenneti. Biz festivali seven bir ilçeyiz. Yerel ürünleri çok çeşitli ve kültürü rengarenk bir renk yer burası. Başka bir kültürü tanımanın en önemli yolu o kültürün mutfağını öğrenmektir. Acılar baharatlara, sevinçler şekere katılır. Öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki mübadelenin etkilerini iliklerimize kadar hissediyoruz. Tüm bu kültürleri mutfağımıza yansıtıyoruz. Bu yüzden gastronomi turizmi bizim için çok önemli. Festivallerimizi yalnızca eğlenmek için değil değerlerimize sahip çıkmak ve baş tacımız olan çiftçilerimiz için yapıyoruz. Geçen yıl festivalimizde 30 bin kök enginar satıldı. 20 bin araç girişi oldu; 50 bin ziyaretçi ağırladık. Festivalin ardından giderek yok olan enginar tarlaları yeniden hayat buldu. Enginar dikim alanları yüzde 30 arttı. Belediye başkanı ve gıda mühendisi kimliğim bir yana; bir anne olarak besin değeri yüksek enginarın çocuklara tanıtılması ve sevdirilmesi benim için çok önemli. Biz istiyoruz ki çocuklar iyi tarım uygulamalarıyla zamanında yetişen sebzelerle büyüsün. Ülke kalkınması yerelden baslar. Ne şanslıyız ki köylüsüne sahip çıkan bir Büyükşehir var. Aziz Başkanımıza, Urlalı çiftçiler adına teşekkür ediyorum. Bizler yaşadığı kenti ve vatanını seven Urlalılar olarak atamızın bizlere emaneti olan laik, çağdaş cumhuriyet değerlerini ve Türkiyeyi korumaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. Urla rahatlıkla, huzurla ve barışla sığınabileceğiniz bir cennet.
DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Dr. Sırrı Aydoğan, binlerce yıllık geçmişiyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir'in çok renkli, zengin bir mutfak kültürüne sahip bir kent olduğunu belirterek, Anatolia güneşin doğduğu yer demek. İtalya ise güneşin battığı yer. İzmir, güneşin battığı ve doğduğu yerin ortasında. İnsanlık var olduğundan beri Mezopotamyadan Anadolu topraklarına geçip Urlada son bulan büyük bir medeniyet Her gelen bir şey getirdi, yaşamayan medeniyet yok. İzmir ve Ege kültürü böyle oluştu. Bu birikim bu bölgeye her konuda bir özellik verdi; yaşama şekli, hoşgörü, birbirini kutlayan dini cemaatler ve yemek kültürü verdi. Dünya bunu tanımaya başladı. Bu festival ilerde büyük gurme festivaline dönüşecek ve üretim artacak. Çiftçiye de bir bilgi, görgü ve katkı koyacak tüketici sevinecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak her yöresel ürünü destekledik, desteklemeye devam edeceğiz. Tarımı ve hayvancılığı olmayan bir ülke kalkınamaz. Tarım Daire Başkanlığını kuran ilk büyükşehir olarak çok gururluyuz. Tüm gayemiz kalkınma, çiftçilerin mutluluğu gelişimi ve iyi bir yaşam. Her geçen gün yerelde kalkınma artacak diye konuştu.
KAMU ARAZİLERİNİ DOĞRU PLANLAMALIYIZ
Urla Kaymakamı Mustafa Sefa Demiryürek, Urlanın gastronomi, sanat ve spor alanında yükselmesini istediklerini vurgulayarak, Urla da sanayi yok; gerek de yok. Urlayı sanatın, sporun ve gastronominin merkezi yapmak istiyoruz. Bu festivaller bu anlayışın bir yansıması. Bu gelenekselleşecek, gelecek yıl AB ile bir derecelendirmeye gireceğiz. Coşkuyu artırarak devam ettirmek niyetindeyiz. Urlaya yeni siteler eklemek yerine turizmin yapılabilmesine imkan sağlayabilecek turist tesislerine ihtiyacımız var. Bunun için elimizdeki kamu arazilerini çok doğru planlamalıyız. Spor sahalarını artırmalıyız. Bunun için elimizde yeterince kamu arazileri var. Sadece yerel ve merkezi değil vatandaş olarak da sahip çıkmayız. Anadolu insani gerektiğinde devletin yoluna yol olur; devleti böldürmez dedi.
SOKAK PARTİSİ İLE SONA ERECEK
Yarına kadar devam edecek olan festivalde; Grup USYAD, Grup Son Dakika, Grup Ancak&Ancak gün boyu canlı müzik yapacak. Festival programında yer alan tüm etkinlikler ücretsiz ve halka açık olarak gerçekleştirilecek. Festival, 18.00 ile 20.00 saatleri arasında düzenlenecek sokak partisi ile sona erecek. Festival kapsamında tadım atölyeleri, sanat atölyeleri, mutfak sohbetleri etkinlikleri düzenlenecek. Festivale katılan şefler şifa kaynağı enginarı hem geleneksel hem de kendi yeni tarifleriyle pişirecek. Festival, 1 Mayısta Urla Sanat Sokağı Yaşatma ve Kalkındırma Derneği (USYAD) Partisi ile son bulacak.
ENGİNAR ÇAYI, YEMEĞİ, TATLISI
Festivalle ilgili aylardır bir çalışma yapan S.S. Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, enginar reçeli, enginar sabunu, enginar yemekleri ile enginar temalı hediyelik ve tekstil ürünlerini festivalde sunacak. Cumhuriyet Meydanı'nda kurulacak tadım atölyelerinde ayrıca Enginarlı Kabak Çiçeği Tatlısı, Karidesli Enginar Mücver, Dereotlu Enginarlı Somon Turşusu, Fas Usulü Mor Enginar, Hollandez Soslu Enginar, Enginarlı Karnıyarık, Ançuezli Vinegret Sos Eşliğinde Urla Sakız Enginarı, Enginarlı Kiş, Enginarlı Büzgü Börek, Enginar Çorbası, Enginar Kroket, Enginar Konservesi, 10 baharat eklenerek yapılan enginar çayı, enginar döneri, enginar tatlısı gibi lezzetler de konuklara ikram edilecek.
Haber Merkezi