ENGİNARA DAVET VAR

Urla’da bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilecek olan Uluslararası Urla Enginar Festivali’nin tanıtım toplantısında konuşan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, tüm İzmir’i festivale davet etti. Başkan Uyar, bu yıl hedeflerinin 1 milyon ziyaretçi olduğunu söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 27.04.2017 08:13
  • Güncelleme Tarihi : 27.04.2017 08:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
ENGİNARA DAVET VAR

EMİRCAN IŞILDAK

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü ile üreticiler tarafından düzenlenecek olan Uluslararası 3. Urla Enginar Festivali’nin tanıtım toplantısında konuştu. Yarın başlayacak ve 30 Nisan’da son bulacak festival hakkında bilgi veren Başkan Uyar, tüm İzmirlileri renkli festivale davet etti. Organizasyonun uluslararası bir kimliğe büründüğüne dikkat çeken Uyar, bu yılki hedeflerinin toplamda 1 milyon ziyaretçi olduğunu söyledi.

AMAÇ URLA’YI DÜNYAYA AÇMAK

Başkan Uyar, “Geçtiğimiz yıl çok güzel bir festival geçirdik ve ilçedeki üreticilerimiz başta olmak üzere halkımız festival sonuçlarından memnun kaldı. 500 bin konuğu 3 günde ilçemizde ağırladık. Sokaklarımız doldu taştı. Tabi bu sayede hem Urla’mız hem de çiftçimiz ve esnafımız kazandı. Her zaman dile getirdiğim gibi bizim festival yapmamızdaki amaç eğlence değildir. Türk mutfağı kültürünün ve yemek yapma adetlerimizin ön plana çıkarıldığı, yeni yemek çeşitlerinin ulusal ve uluslararası şefler ile halkımızın öncülüğünde orta çıkarıldığı bir buluşmadır. Amacımız gastronomi turizminde Urla’mızı sadece Türkiye’de değil, dünyaya açmaktır. Sizleri Urla’ya bekliyoruz. Bu buluşmada, hayal edemediğiniz türde enginar yemekleri, tatlısı, hamur işlerinin tadına bakmaya çağırıyoruz” dedi.

DÜNYACA ÜNLÜ ŞEFLER GELİYOR

Bu yıl organizasyona katılacak olan birbirinden ünlü ve ödüllü şeflerin olduğuna dikkat çeken Uyar, “Uluslararası Urla Enginar Festivali’nde, dünyanın 10 farklı kentinden 25 ünlü şefi ağırlayacağız. Konuk şeflerimiz, bölgemizin vazgeçilmez lezzeti enginarı yeniden yorumlayacak. Urla Cumhuriyet Meydanı’nda kurulacak atölyelerde, Paris, İtalya, Beyrut, Belçika, Tunus, Girit, İtalya, İsveç ve ülkemizden ünlü şefler, vücut hücrelerini yenileyen, kolesterolü düşüren, romatizma şikayetlerini azaltan, sindirim sistemine katkıda bulunan enginarı tariflerine katacak. Türkiye'nin En İyi Festivali ödülüne layık bulunan etkinlikte yüzbinlerle ifade edeceğimiz konuğumuzu ağırlayacağız. Uluslararası Enginar Festivali’mizdeki birinci hedefimiz, böylesine değerli bir ürünün daha fazla üretilmesi, ekonomiye, bölgemizdeki çiftçiye daha fazla kazanç sağlamasıdır” diye konuştu.

“KADINLAR EMEKLERİNİ SERGİLEYECEK”

Başkan Uyar, festivalin hayırlı olmasını dileyerek sözlerini şu şekilde tamamladı: “Kentimizin tanıtımı, marka değerinin yükseltilmesine de Uluslararası Enginar Festivalimizin büyük katkısı olacağı bir gerçektir. 3 gün boyunca 65 atölye ve sanat çalışmaları olacak. Dünya Gurme Şehirler Ağı'na üye olan kentimizde festival süresince Fransa, Fas, Belçika, Tunus, Stockholm'den gelecek şeflerle Türk şeflerimiz halkımıza sunumlar yapacak. Festival paydaşlarımızdan İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Koordinatörü ve Reseau Delice Dünya Gurme Şehirler Birliği İzmir Temsilcisi Sırma Güven’ın yanısıra, İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Eğitmen Şefleri Tolga Kamiloğlu, Joseph Viola, Rudolf Van Nunen ile Wolfgag Goedl, Murat Yıldız, 2 Michelin Yıldızlı Michel Portos, Maksut Aşkar, Geovani Pollaina, Georges Dakak, Eugenie Guillermin, Issam Rhachi, Khalal Yasin, Wolfgang Goedl, Çiğdem Seferoğlu, Aylin Yazıcıoğlu, Ahmet Güzelyağdöken, Kemal Demirasal, Izmir Aşçılar Derneği Başkanı Şamil Akşit'in tarifleriyle katılacak. Tüm etkinlikler ve atölye çalışmalarımız ücretsiz gerçekleşecek ve Urla'daki eski tarifler ve göç mutfağı Urlalılar tarafından uygulamalı olarak konuklarımıza aktarılacak. Tarihi Malgaca Çarşımızda ise çocuklarımıza yönelik enginar etkinliğimizi izleyebilirsiniz. Urla Belediyesi Konservatuvarı öğrencilerinin ilçenin çeşitli noktalarında verecekleri konserlerle şenlenecek festival sırasında, Urla'nın sembol sokaklarına kurulacak tezgahlarda ilçenin kadınları el işlerini, yemeklerini pazarlama imkanı bulacak. Urla'nın bir gastronomi kenti olması için bu festivalin önemini bir kez daha belirtmek isterim. Festivalimizin kentimize, halkımıza yararlar getirmesini dilerim.”

MARKA TESCİLİ YAPILACAK

İzmir Ticaret Borsası ise, Urla ve çevresinde üretilen sakız enginarının coğrafî işaret tescili için Türk Patent Enstitüsüne başvurduğunu açıkladı. Enginarın markalaşması için önemli bir adım olarak tanımlanan başvuruyla birlikte suya, gübreye ihtiyacı olmadan yetişen organik enginar işaret etiketiyle satılma olanağına kavuşacak.

 

Haber Merkezi