Esnafın yaz sezonundan umudu yok

Esnafın bu yıl yaz sezonundan umudunun olmadığını belirten Meydan Lokantası’nın Şefi Emrah Mansur, Türkiye’de artan maliyetlerin turistleri de olumsuz etkilediğini aktardı


  • Oluşturulma Tarihi : 23.03.2024 11:05
  • Güncelleme Tarihi : 01.08.2024 11:31
  • Kaynak : MERVE AĞRIÇ
Esnafın yaz sezonundan umudu yok haberinin görseli

Muhabir - Merve Ağrıç / Türkiye'de son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmalar, turizm sektöründe de olumsuz etki yaratıyor. Enerji, gıda ve ulaşım maliyetlerindeki artışlar, turistlerin seyahat bütçelerini doğrudan etkiliyor. İzmir Kemeraltı’nda 28 yıldır faaliyet gösteren Meydan Lokantası’nın Şefi Emrah Mansur, esnafın bu yıl yaz sezonundan umudunun olmadığını belirtti. Artan maliyetlerle birlikte geçtiğimiz yıllara kıyasla bu yıl turist sayısının azalacağını dile getiren Mansur, “Bu yıl yaz sezonundan umudumuz yok. Kemeraltı yazın turistler için sık ziyaret edilen bir mekân. Anlaşmalı olduğumuz acente şirketleri var. Normalde rehber arkadaşlarımız bu dönemlerde turistler için rezervasyon yapmaya başlardı. Henüz hiçbiri rezervasyon yaptırmadı. Türkiye’de artan maliyetler sadece bizi değil artık turistleri de olumsuz etkiliyor. Çünkü Türkiye’deki fiyatlar onlara da pahalı gelmeye başlıyor. Türkiye'deki enflasyondan turistler de etkilendi. Genellikle Türkiye’deki fiyatlar ucuz olduğu için turistik açıdan sık tercih ediliyordu. Fakat artan maliyetlerle beraber ülke olarak artık cazip gelmiyoruz” diye belirtti.

VATANDAŞ DIŞARDA YEMEK YEMEK İSTEMİYOR

Ramazan ayında cirolarda yüzde 60’lık bir kayba uğradıklarını aktaran Mansur, “Ramazan ayı bu sene bizim için çok iyi gelmedi. Hem ekonomik krizlerden dolayı hem de alım gücünün düşmesinden dolayı vatandaş artık dışarda yemek yemeyi çok tercih etmiyor. Normalde Ramazan ayında iftar menülerimiz oluyordu. Ancak 4 kişilik bir ailenin dışarda yemek yeme maliyeti ortalama 2 bin TL oldu. Bu az bir rakam değil. Bu fiyatlardan dolayı vatandaş artık dışarda yemek yemek istemiyor. Haliyle bizleri yani esnafı bu durum oldukça zorluyor” dedi.

MALİYETLERDE ARTIŞ GELİRLERDE DÜŞÜŞ VAR

Tabildot olarak satılan yemek fiyatlarının arttığını ifade eden Mansur, “Maliyetlerde sürekli artış olurken, gelirde sürekli bir düşüş var. 2 yıl öncesine kadar 35-40 TL’ye zeytinyağlı yemeklerden oluşan küçük tabildot menülerimiz vardı. Şu an artan enflasyonla beraber aynı menü 110 TL oldu. Bu doğrultuda da taleplerde bir düşüş yaşandı. Tabildot halinde satılan yemekler artık eskisi gibi tercih edilmiyor. Ramazan ayında da açığımız oldu. Açığı kapatmak için mecburen yazın daha fazla çalışacağız. Şu an bizim dükkanımızın kirası dahi 120 bin TL. Sadece kira bu kadar. Buna ek olarak personel maliyetleri, vergiler, elektrik ve su da var. Artan maliyetlerimizi ve giderlerimizi karşılamak için bu zamları yapmak zorundayız. Aksi takdirde hiçbir esnaf giderlerini karşılayamıyor” ifadelerini kullandı. 

Yazarımız Kim ?

MERVE AĞRIÇ