- Gündem
- 14.04.2025 00:59
Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda görülen davanın duruşmasında başka suçtan tutuklu sanık Ahmet Toker ile bulunduğu cezaevinden video konferans yöntemiyle bağlantı kuruldu, diğer sanıklar Ekrem Ertuğrul, Abdurrahman Kavun ve Hamza Yaman ile bazı müştekiler ise duruşma salonunda hazır bulundu. Firari sanık Fikriye Şentürk hakkındaki yakalama kararının ise devam ettiği bildirildi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya tarafından dava dosyasına gelen belgelerin okunmasının ardından tanıkların dinlenilmesine geçildi.
Tanık sıfatıyla dinlenilen eski Yargıtay Başkanı ve Kamu Başdenetçisi Mehmet Akarca, "2011'deki Yargıtay üye seçimlerinin ardından yapılan toplantıda 'cemaatin talimatıyla' hangi üyelerin hangi dairelerde görev yapacaklarının belirlendiği" iddiasına ilişkin hiçbir bilgisinin olmadığını, resmi olmayan hiçbir toplantıda yer almadığını dile getirdi.
Emekli Yargıtay üyelerinden tanık Ali Sezgin de "Ben öyle bir toplantıya şahit olmadım." dedi.
Tanık beyanlarının ardından söz alan müştekiler, davanın zaman aşımına uğramaması adına bir an önce adil bir karar verilmesi gerektiğini ifade etti.
Savcılık makamının görüşünün alınmasının ardından Yüce Divan heyeti, ara kararlarını açıkladı.
Buna göre, firari sanık Fikriye Şentürk hakkındaki yakalama kararının infazının beklenilmesine, esasa ilişkin mütalaanın hazırlanabilmesi için savcılık makamına gelecek celseye kadar süre verilmesine hükmedildi.
Duruşma, 22 Mayıs'a bırakıldı.
Darbe girişimi sonrası ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde yargılanan dairenin eski başkanı Ekrem Ertuğrul'a "örgüt hiyerarşisine dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım" suçundan 3 yıl 9 ay hapis verilmiş, bu cezanın bozulması üzerine yeniden yargılanmasına karar verilmişti.
"FETÖ üyeliği" suçundan yargılanan eski yüksek yargıçlar Hamza Yaman 11 yıl, Ahmet Toker 14 yıl 3 ay, Abdurrahman Kavun 8 yıl 1 ay 15 gün hapse çarptırılmış, Fikriye Şentürk ise hakkındaki yakalama kararına rağmen bulunamamıştı.
Anayasa Mahkemesi, yüksek yargıçları, Anayasa'nın 148. maddesine göre, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılıyor.