Sayfa Yükleniyor...
İzmirde ekmeğe zam tartışmalarının yaşandığı günlerde gazetemize konuşan İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, fırıncıların yaşadığı dar boğaza açıklık getirdi. 3 yıldır ekmeğe zam yapılmadığını hatırlatan Sırtı, ekonomik sıkıntıların kendilerini bu kararı almaya ittiğini ifade etti
EMİRCAN IŞILDAK
İzmirde en son 2014 yılında ekmeğe yapılan zamdan bu yana ilk kez fiyat tartışmaları başladı.
İzmir Fırıncılar Odasının 25 kuruş olarak düşündüğü ve komisyona yolladığı zam oranı tartışmaları da beraberinde getirirken, Oda Başkanı Fikri Sırtı gelinen noktayı gazetemize değerlendirdi. 3 yıldan bu yana çok büyük ekonomik darboğaz yaşadıklarını, tüm gider kalemlerinde ciddi oranda artış yaşandığını vurgulayan Sırtı, fırıncılar olarak güçleri kalmadığını savundu. Sırtı ayrıca kimsenin zamlara ses çıkarmadığını, yalnızca fırıncılara yüklenildiği söyleyerek isyan etti.
HERKES BİZE YÜKLENİYOR
Sırtı, zam isteklerini komisyona ilettiklerini ve kısa süre sonra kamuoyuna nihai sonucu ileteceklerini açıkladı. Ayrıca ekmeğe yapılan zam tartışmalarında sürekli olarak kendilerine yüklenildiğini söyleyen Sırtı, Zam isteğimiz ile ilgili müracaatımızı gerçekleştirdik. Birlik olarak bu isteğimizi belirttik. Oda komisyonumuz da toplanıp buna karar verecek. Zamanı gelince de kamuoyuna zam oranımızı ve kararımızı açıklayacağız. 3 yıldır zam yapmıyoruz, bunu enflasyon bazına vurursanız yüzde 10un altında zam yapmayan hiçbir yer yok. Kimse diğer zamlara sesini çıkarmıyor, bize yükleniyor dedi.
EN SON ZAM 2014TE
Sofraların vazgeçilmezi ekmeğe en son 2014 yılında zam yapıldığını hatırlatan Sırtı, Bizler 3 yıldır ekmeğe zam yapmadık. Ancak fırıncılar dışında herkes her şeye zam yaptı. Yüzde 41lik bir zamla karşı karşıyayız. Biz ekmeğin fiyatını yükseltmiyoruz ama mayaya, una, elektriğe, suya, akaryakıta zam yapılıyor. 27 aydır vatandaşın ekmeğine bir kuruş zam yapmadık. Vatandaşa bunu aktardığımız zaman onlar da bize hak veriyor. Fiyat politikamızı haklı buluyorlar. Göreve geldiğim ilk yıl olan 2014te 10 kuruş fiyat yükseltmişiz. Onun dışında bir müdahalede bulunmadık değerlendirmesinde bulundu.
ARTIK GÜCÜMÜZ KALMADI
Fırıncılar olarak zor günlerden geçtiklerini açıklayan Sırtı, konuşmalarına şu şekilde devam etti: Ülkemizde maalesef akşamdan sabaha zamlar yapılıyor. Giderlerimiz aşırı şekilde artıyor. Bizler işyerlerimizde ortalama 7-8 kişi çalıştırıyoruz. Yeri geliyor çalışanlarımızın ücretlerini ödemekte zorluk çekiyoruz. İzmirde adeta günlük yaşayan birçok fırıncımız mevcut. Fırıncılarımız akşama kadar kazandıkları parayla gidip un, maya alıp ertesi gün bu şekilde üretim yapıyor. 25 kuruşluk zam isteğimizde haklıyız. Artık gücümüz kalmadı.
KAYIT DIŞILARDAN ŞİKAYET ETTİ
Biz fırıncılar, enflasyondan dolayı mağduruz. Yüzde 80 kapasite ile çalışabileceğimiz yerde yüzde 15- 20 kapasite ile üretim yapıyoruz. Merdiven altı diye tabir ettiğimiz şekilde üretim yapan firmalar var. Bu firmalar yıllarca İzmire sağlıksız ekmek yedirdiler. Kayıt dışı çalışıp, vergi ödemeden, sigortasız bir şekilde üretim yapıyorlar. Nasıl un kullanıyorlar, o bile belli değil. Bunlarla da mücadele etmek durumunda kalıyoruz.
Haber Merkezi