Fruktoz şurubu yasaklanmalı!

Fruktoz şurubu yasaklanmalı!

Prof.Dr. Harun Raşit Uysal, ucuz olmasından dolayı üretim yerlerinde fruktoz şurubunun kullanıldığını belirterek, “Şekerli gıdaları en çok çocuklar tükettiği için bunun kullanımı yasaklanmalıdır” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 02.12.2019 06:58
  • Güncelleme Tarihi : 02.12.2019 06:58
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Fruktoz şurubu yasaklanmalı!

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN - ÖZEL HABER
Ege Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Harun Raşit Uysal, özellikle tatlı imalathaneleri ve şekerli gıda imalatı yapan firmaların kullandığı fruktoz şurubuna karşı uyardı. Prof.Dr. Uysal, fruktoz şurubunun şeker kadar zararlı bir madde olduğunun altını çizerek, “İster günlük en çok tükettiğimiz çay, tatlılarda kullandığımız ve sakaroz adını verdiğimiz beyaz şeker olsun, isterse kahverengi şeker olsun, isterse de glikoz şurubu adı verilen şeker olsun, bunların hepsi zararlıdır. Bu yüzden bunların hepsinden mümkün olduğunca uzak durmamız gerekiyor. Enerjimizi başka gıdalardan almalıyız. Şunu da çok iyi bilmemiz gerekiyor ki kilo almanın asıl nedeni şekerdir. Bilinenin aksine kilo almanın nedeni yağlar değildir. Karbonhidrat adını verdiğimiz şekeri, vücudumuz bir kısmını kullanırken fazlasını da depo yağı olarak yağa çeviriyor. İnsanların bel çevresindeki fazla kilodan kaynaklı yağlı bölgeler şekerlerden oluşuyor” dedi.
DİĞER ŞEKERE GÖRE DAHA UCUZ
Prof.Dr. Uysal, kendisine göre en tehlikeli şekerin früktoz şurubu olduğunun altını çizerek, “Çünkü fruktoz şurubu bir parçalanma ürünüdür. Ağırlıklı olarak dünyada mısırdan elde ediliyor. Mısırdaki nişasta; glikoz ve fruktoza parçalanıyor ve fruktoz şurubu olarak işleniyor. Peki, neden normal şeker yani pancardan ve şeker kamışından üretilen şeker varken dünya fruktoz şurubunu kullanıyor. Ya da hazır gıda işletmeleri ile tatlı imalatı yapanlar fruktoz şurubunu kullanıyor. Bunun iki nedeni var; birincisi ucuz olmasıdır. Fruktoz şurubu dünya genelinde diğer şekerlere göre ucuza satılıyor. Aynı zamanda tatlandırma oranı çok yüksek. Sakarozun tatlandırma oranını 100 kabul ettiğimizde, fruktoz şurubunun tatlandırma oranı 174’tür. O nedenle tatlı yapanlar ve şeker kullanan firmalar hem ucuza hem de daha az miktarda früktoz şurubu kullanıyor. İkinci olarak ta fruktoz şurubu hep sıvıdır. Normal şeker katı olduğu için sıvı hale getirilmesi gerekiyor ve bu da işletmelere iş gücü kaybı, zaman ve ekonomik yönden kayıp getiriyor. Yani früktoz şurubu her zaman sıvı olduğu için bundan sıvı hazırlamaya gerek yoktur” diye konuştu.
BEYNİMİZ FRUKTOZU ALGILAYAMIYOR
Fruktoz şurubunun iştah açıcı olmasından dolayı da kullanıldığını ifade eden Prof.Dr. Uysal, “Yapılan çalışmalarda kalp-damar hastalıkları konusunda doktorlar fruktoz şurubunun zararlarına dikkat çekerken, fruktoz şurubu ile yapılan gıdaları tükettikçe iştah açıcı olduğu için daha fazla yiyorsunuz. Daha fazla yedikçe, daha fazla kilo alıp şişmanlıyorsunuz. Şişmanladıkça daha fazla yemeye başlıyorsunuz. Sonunda bireyler kilo aldıkça bu şekilde kısır döngüye giriyor. Sağlık açısından da beynimiz bunu algılamadığı için diğer gıdalarla birlikte alıyoruz. Glikozu beynimiz algılamasına rağmen, tek başına früktozu beynimiz algılayamıyor. O nedenle bize yabancı gibi görünüyor” şeklinde konuştu.
EN ÇOK ÇOCUKLAR TÜKETİYOR
Genellikle hazır satılan gıdaların içinde fruktoz şurubunun olduğunun bilinmesi gerektiğini de değinen Prof.Dr. Uysal sözlerini şöyle sonlandırdı: “Sahte olarak üretilen arısız balda bile früktoz şurubu kullanılıyor. Peteklerin üzerine fruktoz şurubu dökülüp, içine bal aroması katılıyor. Ondan sonra petek bal diye piyasada satılıyor. Yani aklınıza gelen birçok alanda; bisküvi, gazoz ve unlu mamüllerin üretildiği alanlarda fruktoz şurubu kullanılıyor. Ancak insanların sağlığını tehdit eden fruktoz şurubu gibi ürünlerin gıda üretimi yapılan yerlerde kullanılmaması gerekiyor. Toplumun, insanların ve bireylerin sağlığı ile oynanmamalıdır. Çünkü şekerli ürünleri daha çok çocuklar tüketiyor. O nedenle çocuklarda obezite oranı yüzde 25’e çıktı. Çocuklar bizim geleceğimiz olduğu için çocuklara yönelik olan ürünlerde bu tür şekerlerin kullanılması yasaklanmalıdır. Fruktoz şurubundan kendinizi ve ailenizi uzak tutmaya çalışın. Hatta bunun yanında bütün şekerlerden uzak durulmalıdır.”