- Gündem
- 09.06.2025 20:51
Türkiye’nin ünlü şefleri Yaşar Üniversitesine konuk oldu. Ünlü şefler, son yıllarda gastronomi alanında dünyada popüler hale gelen Peru’nun başarısının altında yatan nedenlere dikkat çekti
İstanbul’un gastronomik restauranlarından Nicole Restauran’ın Şefi Aylin Yazıcıoğlu, Neolokal Restauran’ın Şefi Maksut Aşkar ve Mürver Restauran’ın Şefi Yılmaz Öztürk, Yaşar Üniversitesi Gastronomi Topluluğu ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün işbirliğiyle düzenlenen ‘Turizmin Geleceğini Konuşuyoruz II’ etkinliğine katıldı. Panelde gastronomi turlarında yaşanan talep artışını değerlendiren Maksut Aşkar, “Gastronomi turlarına olan ilginin giderek daha da artacağını düşünüyorum. Üstelik insanlar artık İstanbul gibi büyük kentlerle de yetinmiyor. Hatay’ın, Gaziantep’in UNESCO tarafından gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına girmesi çok güzel bir gelişme. Bu listeye giren şehir sayımız daha da artacaktır. Anadolu topraklarından çıkan çok zengin bir mutfak kültürümüz var. Böyle bir zenginliğe sahip olmak da bulunmaz bir nimet” diye konuştu. Türk mutfağının daha fazla insana ulaşılabilir bir hale gelmesi için neler yapılması gerektiğine değinen Şef Aşkar, “Özellikle yurt dışında gastronomi alanında eğitim alan öğrencilerimiz bu zengin mutfak kültürümüzü iyi tanıtmalı ve anlatmalı. Türk mutfağının gelişmeye ihtiyacı yok ancak doğru ifade edilmeye ve tanıtılmaya ihtiyacı var. Daha fazla insana ulaşılabilir bir hale getirmek için belki de bu eşsiz yemeklerimizi evlerden çıkarıp, yeni hallere büründürüp insanlara sunmalıyız. Ayrıca ürün seçimlerinde de iyi, temiz, adil yöntemlerle üretim yapan ve atalık tohumlarla ilerleyen üreticileri destekliyoruz” dedi.
“BİZİM DE İDDİAMIZ BÜYÜK”
Yakın bir tarihe kadar yalnızca patates çeşitliliği ile tanınan Peru’nun doğru tanıtım politikalarıyla gastronomi alanındaki hızlı yükselişine değinen Şef Aylin Yazıcıoğlu ise Türkiye’nin de bu alanda fark yaratabileceğini söyledi. Yazıcıoğlu, “Türkiye çok önemli bir mutfak mirasının üzerinde oturuyor. Ama bir turist İstanbul’a geldiğinde ‘bir vejeteryan menü bulamadım’ dediği zaman bu beni çok üzüyor. Çünkü bizim mutfağımızda yalnızca zeytinyağlı denilen bir bölüm var. Otlarımız, dört mevsim sebze bolluğumuz var. Türk gençlerinin kendi mutfağının değerini bilmesi lazım. 100 yıllık reçeteleri, tarifleri değiştirmek kimsenin haddine değil ancak bunları daha rafine hale getirmek için çalışmak lazım. Bugün Peru’nun, patates mutfağı algısından kendisini nasıl çıkardığına iyi bakmak gerekiyor. Doğru PR çalışmaları ve devlet politikalarıyla kendisinden çok daha lezzetli ülke mutfaklarını geride bıraktı. Bizim de mutfakta iddiamız büyük. Biz de bu başarıyı elde edebiliriz” ifadelerini kullandı. İHA/İZMİR
İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda keyifler yerinde
Kurban Bayramı kurban pazarı