Germiyan Köyü’nün hukuki mutluluğu

Yerleşim alanı yakınındaki taş ocakları ile ilgili hukuksal mücadele veren Çeşme Germiyanlılar, mera alanında ve baraj havzasında açılan taş ocağı ile ilgili “ÇED raporu gerekli değildir” kararının iptali için açtıkları davayı kazandılar


  • Oluşturulma Tarihi : 13.06.2015 08:13
  • Güncelleme Tarihi : 13.06.2015 08:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Germiyan Köyü’nün hukuki mutluluğu

ANIL YIKGEÇ

Yerleşim alanı yakınındaki taş ocakları ile ilgili hukuksal mücadele veren Çeşme Germiyanlılar, son olarak mera alanında ve baraj havzasında açılan taş ocağı ile ilgili “ÇED raporu gerekli değildir” kararının iptali için dava açmışlardı. Germiyan halkı ve Avukat Şehrazat Mercan’ın açtığı davada, köyün mera alanında ve Kutlu Aktaş Baraj havzasında yer alan taş ocağıyla ilgili ‘ÇED Raporu Gerekli Değildir’ kararı İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

İzmir Valiliği, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen 26.8.2013 tarih ve 1390 karar nolu, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmesi üzerine Germiyan Mahallesi adına, kararın iptali için dava açan Avukat Şehrazat Mercan, firmanın proje tanıtım dosyasında yanıltıcı ve gerçeğe aykırı hususlar bulunduğunun mahkeme tarafından tespit edildiğini açıkladı.

YARIMADA’NIN İHTİYACI ARAŞTIRILMALI

Mahkemenin verdiği iptal kararında iki gerekçenin de önemli olduğunu ifade eden Mercan, “Taş ocağı ve kırma eleme tesislerinin ÇED dosyalarında doğru çalışma yapılmadığı için veriler de yanlış. Bizim dosyada da toz dağılımı için gerekli olan, sahadaki rüzgarın hızı ve esme yönü araştırmalarında, Selçuk ilçesindeki bize en az 120 km uzaktaki meteoroloji istasyonun verilerinin esas alınması ve sahadaki su yetersizliğine rağmen kuyu açılması, ÇED başvuru tanıtım dosyasında aksine, piyasadan tankerle su getirip, sulayarak tozumayı engelleyeceğini yazmış olması,

bütün bunların yanıltıcı ve gerçeğe aykırı olduğu Mahkemece de tespit edildi. Ayrıca acilen, Yarımada'da kaç taş ocağı tesis var, Yarımadanın ihtiyacı ne kadar, buradan çıkarılan malzeme nerede kullanılıyor? Bütün bunlarla ilgili belediyelerin önderliğinde bir çalışma ve arama toplantısı yapılmalı. Zira taş ocaklarının ardı arkası kesilmiyor. Biliyorsunuz, sırada Ödemiş Birgi var” açıklamasında bulundu.

KARAR KÖYÜ MUTLU ETTİ

Germiyan Mahallesi Muhtarı Şadan Kaya, haklılıklarının ortaya çıktığını söyleyerek, “Mahkemenin ‘İptal’ kararından çok mutlu olduk. Mahkeme, bizim ne kadar haklı olduğumuzu karar altına aldı. Köyümüzün mera alanı haksız bir şekilde elimizden alınmıştı. Hayvanlarımızı otlatmakta zorluk çekiyorduk. O bölgede dikili çok miktarda zeytin ağacı da taş ocağı yüzünden zarar görüyordu. Taş ocağının Çeşme'nin tek su kaynağı olan Kutlu Aktaş Barajı'nın havzasında olması da önemli bir sorundu. Germiyan Mahallesi olarak mahkemenin aldığı iptal kararı bizleri çok mutlu etti” diyerek duygularını dile getirdi.

Haber Merkezi