Gıda işletmeleri yılda 2 kez bile denetlenmiyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapan firmaları 15 aydır ifşa etmiyor. Durumu eleştiren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Toprak, uyarılarda bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 03.12.2021 08:43
  • Güncelleme Tarihi : 03.12.2021 08:43
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Gıda işletmeleri yılda 2 kez bile denetlenmiyor!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

Dolar kurunda yaşanan rekor yükseliş birçok sektörü tehdit ederken, özellikle gıda alanında gözlemlenen gelişmeler durumun ehemmiyetini daha da artırıyor… İklim değişikliği, tarımsal verim düşüklüğü, tarım arazilerinin azalması, tarım girdi fiyatlarının artması, artan gıda enflasyonu, alım gücünün düşmesi, özellikle 2000 yılından sonra uygulanan yanlış tarım politikaları sonucu gıda güvencesinin de risk altında olduğunu öne süren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Toprak’ın verdiği bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapan firmaları 15 aydır ifşa etmiyor. Kayıt ve kontrol dışı gıda üretiminin halen var olduğunu vurgulayan Toprak, “Her işletmenin ortalama 2 kez bile denetlenmediği görülmektedir. Şüphesiz ki halk sağlığı ve gıda güvenliği, işletme başı yılda ortalama bir kez yapılan denetimle sağlanamaz” dedi.

GIDA EGEMENLİĞİ SIKINTIDA

Başkan Uğur Toprak, şunları söyledi: “Hemen her gün bir gıda zehirlenmesi haberiyle karşı karşıya olduğumuzu, Tarım ve Orman Bakanlığının taklit ve tağşiş yapan firmaları ifşasını, kayıt ve kontrol dışı gıda üretiminin hala var olduğunu ve yapılan denetimlerin yetersizliğini göz önünde bulundurursak ülkemizde gıda güvenliğinin sağlandığından söz etmemiz pek de mümkün gözükmemekte. İklim değişikliği, tarımsal verim düşüklüğü, tarım arazilerinin azalması, tarım girdi fiyatlarının artması, artan gıda enflasyonu, alım gücünün düşmesi, özellikle 2000 yılından sonra uygulanan yanlış tarım politikaları sonucu maalesef ki gıda güvencesi de tehlikede. Tarımsal ürün ithalatının ihracatı aşması, tohum dahil dışa bağımlı bir ülke haline gelmemiz ne yazık ki ülkemizde gıda egemenliğini de sıkıntıya sokmakta.”

VERİLERİ AÇIKLADI

Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 Faaliyet Raporu verilerini paylaşan Başkan Toprak, “Bakanlıkta görevli gıda kontrolörü sayısının 7137 olduğu, mevcut kadro ile ülke genelinde 1 milyon 356 bin 643 denetim yapıldığı ve sadece 172’si için savcılığa suç duyusunda bulunulduğunu görebiliriz. Ülkemizde 31.12.2020 tarihi itibariyle toplam 709 bin 321 gıda işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerin 13 bin 249 adedi onay kapsamında, 696 bin 72 adedi ise kayıt kapsamında bulunmaktadır. Kayıtlı işletmelerin 79.232’si üretim yeri, 334 bin 376’sı satış yeri, 282 bin 464’ü toplu tüketim yeridir. Bu tabloya göre her işletmenin ortalama 2 kez bile denetlenmediği görülmektedir” bilgisini paylaştı.

HEPSİ SAHADA DENETİME ÇIKMIYOR

“Şüphesiz ki halk sağlığı ve gıda güvenliği, işletme başı yılda ortalama bir kez yapılan denetimle sağlanamaz” diyen Toprak, “Aslında sorun sadece denetim sayısının yetersizliği de değil. 7 bin 137 gıda kontrol görevlisinin sadece bin 917 si gıda mühendisidir ki hepsi sahada denetime çıkmıyor. Sayıları bu denli az ve iş yükleri bir o kadar fazla olan ve bu şartlar altında bunca işletmeyi denetlemek için büyük bir özveriyle çalışan gıda kontrol görevlisi arkadaşlarımızın özlük hakları iyileştirilmelidir. Yukarıdaki veriler açıkça göstermektedir ki, gıda denetimlerinin artırılması ve gıda analizlerinin yeterli düzeyde yapılabilmesi için daha fazla teknik elemana, özellikle de gıda mühendisine ihtiyaç bulunmaktadır” önerisinde bulundu.

GASTRONOMİ FUARI ELEŞTİRİSİ

Toprak, son olarak “İşletmelerinin sayıca yüzde 70’inden fazlasını oluşturan küçük işletmelerde kamu bütçesinden kaynak ayrılarak teknik personel kontrolünde üretim yapılabilmesi, güvenli gıda arzının sağlanması, denetimlerin etkin bir şekilde yapılabilmesi için Bakanlık bünyesinde gıda mühendisi istihdamı artırılmalı ve Odamızın Bakanlık yetkilileri ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu ile değişik zamanlarda görüşüp paylaştığı ‘Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Sistemi Projesi’ acil olarak hayata geçirilmelidir. Ayrıca, İzmir Enternasyonal Fuarı başta olmak üzere kentte açılan birçok gastronomi fuarında el yıkayabilecek kadar dahi su bulunmayan bir ortamda gıda üretimi yapılıp satışa sunulmaktadır. Kullanılan ekipmanların hijyenik kontrolü, çalışan personellerin kişisel hijyeni ve hijyen belgeleri Tarım ve Orman Bakanlığı İl / ilçe müdürlükleri ve belediyeler tarafından denetlenmeli, sonuçları da kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Yaşamak nasıl bir insan hakkı ise sağlıklı, güvenli ve yeterli gıda ile temiz suya, uygun fiyatlarla sürdürülebilir bir biçimde ulaşabilmek de bir insan hakkıdır. Bunu sağlamak da kamunun en önemli görevlerinden biridir” dedi.



 

Haber Merkezi