Gıda mühendisi halkın ‘sağlık güvencesi’

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Uğur Toprak; taklit, tağşiş ve hileli gıda üreten firmaların önüne geçilmesi için daha çok gıda mühendisinin kamuda istihdam edilmesi gerektiğini belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 29.03.2018 07:11
  • Güncelleme Tarihi : 29.03.2018 07:11
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Gıda mühendisi halkın ‘sağlık güvencesi’

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gıda güvenliği için 2012 yılında başlattığı ‘hileli gıda üreten veya ithal eden firmaları’ açıklama uygulaması yaklaşık 1,5 yıl aradan sonra yeniden başladı. Bakanlık 23 Mart 2018 tarihinde resmi internet sitesinden yaptığı açıklama ile 173 firmaya ait 282 parti ürünü ifşa etti. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Uğur Toprak, yaptığı açıklama ile ifşası yapılan ürünün parti numarası ile birlikte numune alma ve analiz tarihinin de belirtilmesinin şeffaflık ve tüketicinin daha net bilgilendirilmesi konusunda fayda sağlayacağını belirtti. GMO İzmir Şubesi olarak yıllardır taklit, tağşiş ve hileli gıda üreten firmaların sadece ifşasının yetmediğini dile getirdiklerinin altını çizen Toprak, “Uygulanan para cezaları çok az, bu cezalar üreticinin kazandığının çok çok altında, daha caydırıcı olmalı, gerekirse bu firmalar kapatılmalı, başka bir isimle faaliyete başlamaları engellenmeli, ticaretten men edilmeli” dedi.

SADECE KAYITLILAR DENETLENİYOR

Taklit, tağşiş ve hileli gıda üreten firmaların önüne geçilmesi için daha fazla ve daha etkin gıda denetimlerinin yapılması gerektiğine vurgu yapan Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de sadece kayıtlı imalathane ve tesisler denetlenebiliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sisteminde kaydı olmayan bir işletmenin resmi makamlarda bilgileri bulunmadığı için bu tarz işletmeler ‘merdiven altı’ diye tabir ettiğimiz işletmeler olarak ticaret hayatını sürdürüyor. Bu da haksız rekabete yol açıyor. Alo 174 hattına bir ihbar olmadığı sürece, bu işletmelerin varlığından haberdar olunamıyor, dolayısıyla da gerekli denetimler de yapılamıyor. Ülkemizde denetime tabi 12 binin üzerinde onaylı, 635 binin üzerinde kayıtlı işletme bulunuyor. Yürürlükteki yasamıza göre bu işletmelerden yılda en az 2, 3 hatta 4 kere denetlenmesi gerekenler varken henüz hiç denetime tabi olmayalar da mevcut. Bu sayıdaki işletmenin 6 bin 796 denetçi ki bunların sadece 2 bin 237’sinin Gıda Mühendisi ile denetlenmesi mümkün değildir.”

GIDA DANIŞMALIĞI ÖNERİSİ

Denetimlerin daha sık ve güvenilir yapılabilmesi için daha çok Gıda Mühendisinin kamuda istihdam edilmesi gerektiğine dikkat çeken Toprak, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Gıda işletmelerinin sayıca yüzde 80‘ini oluşturan küçük işletmelerde kamu bütçesinden kaynak ayrılarak uzman kontrolünde üretim yapılabilmesi, güvenli gıda arzının sağlanması için Odamızın bir projesi olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunulan küçük ve orta ölçekli gıda işletmelerinin hem daha güvenilir ürün üretmelerini sağlayacak hem de istihdam yüklerini azaltacak olan ‘Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı’ sistemi de biran evvel yürürlüğe konmalıdır diyoruz. Çünkü gıda mühendisi halkın sağlık güvencesidir.”

Haber Merkezi