Kurban Resmi

Gıdaların etiketine bakın!

Türkiye’de hileli gıda teknolojisinin ürün teknolojisinden daha hızlı geliştiğini belirten Prof.Dr. Harun Raşit Uysal, “Hileli gıdalarda amaç dışı kullanılan gıda katkı maddelerine karşı tüketiciler mutlaka etiketlere bakmalıdır” dedi

  • Oluşturulma Tarihi : 13.12.2019 07:23
  • Güncelleme Tarihi : 13.12.2019 07:23
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Gıdaların etiketine bakın! haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN - ÖZEL HABER
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkan Vekili Prof.Dr. Harun Raşit Uysal, gıdalarda kullanılan katkı maddeleri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Gıda katkı maddelerinin çeşitli nedenlerle gıdalarda kullanıldığına dikkat çeken Prof.Dr. Uysal, “Gıda katkı maddeleri birinci olarak kötü kalitedeki gıdayı maskelemek için kullanılıyor. İkinci olarak herhangi bir gıdanın raf ömrünü uzatmak için kullanılırken üçüncü olarak da bir gıdayı renklendirmek için kullanılıyor. Bunlara da renklendirici, tatlandırıcı, kıvam arttırıcı gibi isimler veriliyor. Ayrıca gıda maddelerinin bozulmasını önleyen ve süt ürünlerinde kullanılan maddelere de antimikrobiyel maddeler deniyor. Bu antimikrobiyeller raf ömrü boyunca gıdaların bozulmasını önlüyor” dedi.



TESTLERİ UZUN YILLAR ALIYOR
Prof.Dr. Uysal, herhangi bir gıda katkı maddesinin gıdalarda ve uluslararası standartlarda kullanılabilmesi için çok çeşitli testlerden geçmesi gerektiğinin altını çizerek, “Yapılan bu testler çok uzun yıllar alıyor. Buradaki testlerde daha çok insan sağlığı üzerine yaptığı etkiye bakılıyor. Bu nedenle fareler üzerinde deneyler yapılıyor. Fare deneylerinde alınan sonuçlar insana uyarlanıyor. Bu şekilde yönetmeliklere ve standartlara giriyor. Baktığımızda masum bir şey gibi duruyor. Gıda katkı maddesi eğer kullanılmasına izin verilmişse insanlara zarar vermiyor demektir fikrine sahip olabiliyoruz” diye konuştu.



AMAÇ DIŞI KULLANIM
Gıda katkı maddelerinin hileli gıdalarda amaç dışı kullanıldığına vurgu yapan Prof.Dr Uysal, “Türkiye’de hileli gıda sektörünün çok fazla yaygın olduğunu düşündüğümüzde; gıdalara yasak olan ya da yasal olan katkı maddeleri ilave ediliyor. Bir hileli gıdanın raf ömrünü uzatabilmek veya tüketime hazır hale getirebilmek için ne kadar fazla miktarda katkı maddesi kullanmanız yönetmeliklerde yazıyor. Buradaki sorun hileli gıdalarda kullanılan çok fazla gıda katkı maddeleridir. Hileli gıdalarda yasal olmayan gıda katkı maddeleri kullanılıyor. İkincisi de bu katkı maddeleri çok fazla miktarda kullanılıyor. Türkiye’de gıda sanayinin sorunu budur. Halbuki bunlar zamanında yerinde ve yasalarda belirtilen miktarda kullanılsa insan sağlığına o kadar büyük zararlar vermeyecektir. Ama Türkiye’de hileli gıda teknolojisinin ürün teknolojisinden daha hızlı geliştiğini düşündüğümüzde aslında gıda katkı maddelerinin ne kadar zararlı olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.
ÇOCUKLARIN GELECEĞİNİ İPOTEKLİYORUZ
Gıda katkı maddelerinin insan sağlığına etkileri üzerine de değerlendirmelerde bulunan Prof.Dr. Uysal, “Ancak bu durumu ben söylemeyeceğim. Ege Üniversitesi Dahiliye Bölümünde İmmunoloji çalışan bir hocamızın aktardığına göre son yıllarda kanser vakaları çok arttı. En çok görülen kanser vakaları ise bağırsak, pankreas ve mide kanseri. Hocamız özellikle gastrointestinal yollarda kanser vakaları çok arttığını belirtiyor. Kendisine bu konuda ne düşündüğümü sorduğumda biz immunologlar iki şey üzerinde çok duruyoruz dedi. Birincisi tarımdan gelen kimyasallar, ikincisi ise gıda katkı maddeleri dedi. Bunu bir immunolog söylüyor. Durumun vehametini görmek için Tarım ve Orman Bakanlığının ifşa listelerine bakmanız yeterlidir. Hileli gıdalarda çok fazla gıda maddesinin kullanılması toplum sağlığının tehdit edilmesi anlamına geliyor. Bu özellikle bebek ve çocuklar için çok riskli bir durumdur. Onların geleceğini ve sağlığını ipotek altına alıyoruz demektir” ifadelerini kullandı.
ETİKETLERE MUTLAKA BAKIN
Prof.Dr. Uysal, son olarak bazı gıda katkı maddelerinin de zorunlu olarak kullanıldığını belirterek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Sadece organik gıda üretiminde organik katkı maddeleri kullanılıyor. Tüketicilerin gıda katkı maddelerine karşı bilinçlenmesi için mutlaka etiketlere bakması gerekiyor. Etiketlerde yazılan e-kodları anlayamıyorlarsa kullandıkları akıllı telefonun internetinden faydalanabilirler.”