- Gündem
- 13.05.2025 00:31
İzmir Kişisel Gelişim Zirvesinde esprili konu anlatımı ile başarı hikayelerinin perde arkasına değinen ünlü Ekonomist Burak Ünaldı, başarılı insanların hayatlarının göründüğü gibi kolay olmadığını açıkladı
NİLGÜN TAZE
İzmir Kişisel Gelişim Zirvesinde başarı hikayelerinin perde arkasına değinen Ekonomist Burak Ünaldı, hayatların aslında göründüğü kadar kolay olmadığını anlattı. Ekonomist Burak Ünaldı ülkelerde en çok kullanılan emojileri araştırdığını Arabistanda en çok gül ve mantar kullanılırken, Türkiyede gözünden yaş gelene kadar gülen adam ve patlıcan emojilerinin kullanıldığını açıkladı. Şatafatlı bir şekilde sunulan başarı hikayelerinin perde arkasından hiç bahsedilmediğini ve bu durumunda gençleri meslek seçimlerinde hayal kırıklığına uğrattığını ifade eden Ünaldı, gençlere mutlu hissedecekleri işi seçmeleri tavsiyesinde bulundu.
Kendisine ekonomist denmesinden rahatsız olduğunu söyleyen Ekonomist Burak Ünaldı, Bunun nedeni ekonomistliğin büyük bir kavram oluşu. Ben ekonomist değilim sadece ekonomi mezunu bir insanın ve bunu söylerken de mütevazilik yapmıyorum. Dünyanın en talihsiz mesleği ekonomistliktir. İkincisi ise teknik direktörlüktür. Ekonomi eğitimine başladığımda daha birinci sınıf, birinci ders, birinci saat bir ekonomi profesörü gelip bize dünyanın en kötü mesleğini seçtiğimizi söyledi. O kadar üniversite sınavına hazırlanıp ter döktükten ve kazandıktan sonra duyduğum birinin dünyanın en dandik işini seçtiğimi söylemesi bende şok etkisi yarattı. Neden hocam diye sorduğumuzda ise bir kere 4 yıl okuyacaksınız dedi ancak şahsen bu benim için geçerli değildi dedi.
ÜNALDIDAN ESPRİLİ SUNUM
Türkiyede herkesin ekonomistlerden daha iyi ekonomi, teknik direktörlerden daha iyi futbol bildiğini ifade eden Ünaldı, esprili konu anlatımları ile şu açıklamalarda bulundu: Erkeklerin berberler de ekonomi, futbol konuşuluyorken, hanımların ise bayan kuaförlerinde daha komplike ve daha ciddi konular konuştuğundan haberdarım. Mutsuzluğumuzun içeriğinin ne olduğunu araştırdığımda bir günümü düşünüyorum. İşimde geçirdiğim uyanık saat sayısı evimde geçirdiğim uyanık saat sayısından daha fazla. Dolayısıyla kariyer ve meslek seçimlerimiz arasında çok büyük bir ilişki olduğunu gördüm. Benim amacım deneyimlerimi paylaşarak sadece bir iki kişiye de olsa dokunabilmek. Bizim yaptığımız hataları en azından bizden sonra gelenler yapmasınlar istiyorum.
BAŞARI HiKAYELERİ
Ünaldı, kendilerinden önceki jenerasyonun önemli bir hata yaparak Amerikan filmlerinden gördükleri meslekleri seçtiklerini ifade ederek, Üniversitemize çok şık giyinmiş grand tuvaletli adamlar gelerek bize borsa anlattılar. O kadar güzel ve çekici görünüyorlardı ki hayattaki en iyi mesleği seçtiğimi düşündüm. Halbuki bize hiç borsacıların işlerini yaparken stresten mahvoldukları sahneleri göstermediler. Yani işin mutfağını. Başarı hikayeleri süslüdür, size yalnızca vitrin gösterilir. Halbuki perde arkası hiçte düşündüğünüz gibi değildir. Ne zaman bir başarısız insan görürseniz o adama gidip asılın ve neler yaptığı için başarısız olduğunu dinleyin. Bu size ne yapmamanız gerektiğini öğrenme konusunda paha biçilemez bir fırsat olacaktır şeklinde konuştu.
PERDE ARKASI
Başarısızlık hikayelerinde çok kıymetli dersler yattığını vurgulayan Ünaldı, yakın arkadaşlarından Manken Didem Soydanın podyumlarda göründüğü hali ile podyum arkasında yaşadıklarını görsellerle anlatarak şunları söyledi: Arkadaşımdan izin aldığım için ismini paylaşarak örneklendirebiliyorum. Sahnede oldukça güzel ve mutlu gösterilen, dergi kapaklarından ve gazetelerden düşmeyen arkadaşım sahne arkasında üç sandalyeyi birbirine birleştirerek 15-20 dakika dahi olsa uyuyabilme çabası içinde. Bize gösterilen her tercihte asılında bu gerçekler yatıyor. Parlak tarafı ön plana çıkarılırken o parlak aşamaya nasıl gelindiği hiç açıklanmıyor. İnsanın işini sevmesi ise son derece önemli çünkü sevdiği işi yapan insanın kendisini hiç çalışmamış hissettiğidir.