Sayfa Yükleniyor...
Diyetisyen Derya Zünbülcan, yeni yıl ile birlikte havaların soğuduğunu bu dönemlerde hastalıktan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının önemli olduğunu söyledi
EMİNE YALÇIN - ÖZEL HABER
Kış ayları pandemik ya da mevsimsel grip-soğuk algınlıklarının sıklıkla görüldüğü aylar olduğunu dile getiren Diyetisyen Derya Zünbülcan, bu dönemlerde hastalıktan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının önemli olduğuna dikkat çekti.
Diyetisyen Derya Zünbülcan, kış ayları pandemik ya da soğuk algınlıklarının sıklıkla görüldüğü aylar olduğunu belirterek, bu dönemde hastalıktan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerektiğini vurguladı.
NEDENİ BESLENMEDEKİ YANLIŞ ALIŞKANLIKLAR
Zünbülcan, İnsan vücudu yaşamının her anı çevresinde bulunan çok sayıdaki mikrobun saldırısına uğrar. Bağışıklık sistemi güçlü ise saat başı 10 milyondan fazla antikorla savaşarak vücudumuzu virüs, bakteri ve parazit gibi mikroorganizmaların zararlı etkilerine karşı korur. Bağışıklık sistemi düşükse hasta olunur. Düşük bağışıklık sisteminin en önemli nedeni beslenmedeki yanlış alışkanlıklarıdır. Günlük beslenin protein, vitamin ve mineralden fakir, şeker, alkol ve diğer boş kalori kaynaklarından zengin olması bağışıklık sisteminin işlevini azaltır. Özellikle çocuk, yaşlı, kronik hastalığı olan, gebeler grip açısından risk altında olan bireyler sağlıklı beslenmeye bir kat daha fazla dikkat etmelidir dedi.
BAĞIŞIKLIĞIN ALTIN ÜÇLÜSÜ
Bağışıklığın altın üçlüsünü sayan Zünbülcan, sözlerine şu şekilde devam etti: Bağışıklık sisteminin en önemli altın besini yumurtadır. İçeriği kaliteli protein ve vitaminler ile hem metabolizmayı hızlandırır hem kan şekerini dengeler hem de bağışıklığın arttırılmasında önemli rol oynar. Tüketmenize engel bir rahatsızlığınız yoksa günde bir yumurta tüketerek bağışıklığınızı güçlendirin. Kefir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Mide barsak florasını dengeler. Hazmı kolaylaştırır. Kabızlığı önler. Kansere karşı koruyucudur. Yüksek tansiyon, kolesterol düşürülmesinde etkilidir. Günde 1 bardak kefir tüketmeye özen gösterin. Ayrıca sofranızda haftada 2 defa balık olsun. Balık bağışıklık sisteminin temeli olan Omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için pişirme yöntemi de önemlidir. Mevsim balıklarını ızgara şeklinde, buğulama yaparak veya fırında pişirerek tüketebilirsiniz.
GÜNDE 12 BARDAK SU
Yetersiz sıvı alımının bağışıklık sisteminin düşmesine neden olduğunu savunan Zünbülcan, bağışıklık sistemini güçlü tutmak isteyenlerin günde 8-12 bardak su tüketmeye özen göstermesini önerdi. Zünbülcan, Suyun tadı hoşunuza gitmiyorsa şekersiz bitki çaylarından faydalanın. Limon, elma, armut dilimleri ile az miktarda dal tarçın, zencefil eklediğiniz bitki çaylarını hem sıvı tüketiminizi hem de bağışıklığınızı arttırmak için kullanabilirsiniz diye konuştu.
Haber Merkezi