Sayfa Yükleniyor...
Milliyetçi Hareket Partisi 2. Bölge Milletvekili Adayı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Harmandalı çöplüğünün yarattığı rahatsızlığı vatandaşlardan öğrenmek ve durum tespiti amacıyla Harmandalı ilçesini ziyaret etti
ONURHAN ALPAGUT
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 2. Bölge Milletvekili Adayı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Harmandalında vatandaşlarla bir araya geldi. Harmandalı çöplüğü yakınında ikamet eden vatandaşların sıkıntılarını dinleyen Tanrıkulu, "Bizim amacımız sadece seçimi kazanmak değil. Burada vatandaşlarımızın dertlerini de dinlemek, gündeme getirmektir" dedi. Vatandaşlar, çöpler konusunda belediyenin düzgün hizmet vermediğini burada acil modern bir çöp arıtma tesisi kurulmasının şart olduğunu ifade ettiler. Ayrıca buraya gelen çöplerin kokusunu gidermek için atılan kirecin yetersiz kaldığını söylediler.
RİSK VAR!
Harmandalı çöplüğünün durumunu tespit etmek için bölgeye geldiklerini ifade eden Tanrıkulu, bu vahşi çöp tesisinin İzmir'de 1992 yılından beri bulunduğunu sözlerine ekledi. Tanrıkulu, "Burada bir çöp toplama alanı oluşturulmuş. Ama burası başlangıcından itibaren vahşi depolama olarak kullanılmış. Buraya yaklaşık olarak 20 yıllık bir ömür biçilmiş. İzmir Büyükşehir olmasından itibaren günde bin ton civarında çöp gelirken şu anda 5 bin ton civarı bir çöp çıkmış ve tabii ki bu da çöp dağlarının oluşmasına sebep vermiş. Bu çöp dağları burada çok büyük bir risk oluşturmakta. Bunun en önemli sebebi buradaki 1.2'lik bir eğimin bulunması. Çöp dağları ise 40-45 metrelik bir yükseklikte. Bu da en ufak bir doğal felaket sonrasında oluşacak kaymada ciddi bir takım patlamalar olmasıdır. Civarda pek çok yerleşim yeri mevcut. Buradaki en çok korktuğumuz olay ise, İstanbul'da 1993 yılında meydana gelen bu şekildeki çöp toplama merkezindeki patlamada yaşanan can kaybının burada yaşanma riski olmasıdır" dedi.
ÖNERİLERDE BULUNDU
MHP olarak herhangi bir şekilde şuna karşıyız demekten ziyade önerilerde bulunmak istediklerini kaydeden Tanrıkulu, "İzmir'de ki tek çöp toplama alanı burası ancak biz burayı toplamadan ziyade çöp atık entegre sistemine geçirilmesini istiyoruz. Burada bir bertaraf tesisi kurulması şart. Bununla beraber hem ekonomik bir kazanım elde edebiliriz. Hem de bu çöplerden çıkan gazı enerjiye dönüştürebiliriz. Burada 450 bin kilovatlık bir enerji potansiyeli mevcut. Bunun yapılmaması sonucu çöp dağları oluşuyor. Oluşabilecek bir kaymadan patlama riskleri var. Bunun da ötesinde hava çok sıcak olmamasına rağmen belirli bir kokuya maruz insanlar. Gaz oluşumu var. Ayrıca atıklardan oluşan sularda buradaki bir dereden başıboş şekilde akıtılıyor. Buraya sadece kireç dökerek bunun önüne geçemezsiniz. Kireç dökerek çevreyi temizleyip etrafı arındırdığımızı düşünüyorsak kendimizi kandırıyoruz. Bu durumun önüne geçmemiz lazım. Benim önerimse buranın bir an önce işletmeye kapatılması ve rehabilite edilmesi. İzmir'e bir hatta birden fazla bertaraf tesislerinin kurulması da gerekli."
Haber Merkezi