- Gündem
- 22.05.2025 10:51
DHL Hava Kargo İş Geliştirme Müdürü Meltem Vreskala, hava kargo ile yapılan kargolarda ısı kontrollü ürünlerde artış gözlendiğini belirtti
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN - ÖZEL HABER
Bu yıl ihracatta yaşanan pozitif gelişmeler, ihracatçıların yakaladığı yeni pazarlar ile lojistik sektöründe özellikle hava kargoya talebi ciddi şekilde artırdı. Türkiye’nin Uzak Doğu pazarlarına açılması ile birlikte hava kargoda daha çok talep görmeye ve kullanılmaya başlandı.
Bu bağlamda bu yıl ikinci kez Antalya’da düzenlenen Interfresh Eurasia Yaş Sebze Meyve, Depolama, Ambalaj ve Lojistik Fuarın katılan DHL Hava Kargo İş Geliştirme Müdürü Meltem Vreskala ve DHL Hava Kargo İhracat Müdürü Emre Öztekin ile DHL’in hava kargo yatırımları ve sektördeki son durum hakkında bilgi aldık.
ARTIŞ ISI KONTROLLÜ ÜRÜNLERDE
DHL Hava Kargo İş Geliştirme Müdürü Meltem Vreskala, son zamanlarda önceliği ısı kontrollü kargolara verdiklerini dile getirerek, “Çünkü son zamanlarda havayolu ile yapılan ihracatlarda en büyük çıkışı yapılan kalemi hep ısı kontrollü ürünler oluşturuyor. İzmir çıkışlı olarak dünyanın her noktasına haftada minimum 600 ton çipura ve levrek gönderiliyor. Adana, Antalya, Bursa ve Adana’dan da sezona göre yaş meyve ve sebze gönderiliyor. Sezon olarak yaş meyve ve sebze sezonunun sonuna gelmemize rağmen kiraz ve incir gibi kıymetli yaş meyve ve sebzelerin ihracatında hızlı tedarik söz konusu olduğu için hava kargo yoluyla gönderimi tercih ediliyor” dedi.
DHL İNOVASYON BİRİMİ
İzmir’in yanı sıra tüm Türkiye’de farklı çözüm önerilerini müşterilerle buluşturup, karşılıklı fikir alışverişi yaptıklarını dile getiren Vreskala, “Son dönemde kargo için geliştirdiğimiz termal örtüleri ürün muhteviyatına göre çeşitli teknik özellikleri ile sunmaya ve kullanımını teşvik etmeye gayret ediyoruz. Yaş meyve sebze için ayrı bir teknik özellikte, balık için ayrı bir özellikte olmak üzere ürüne göre çözümler sunabiliyoruz. Farklı ısı aralığında elleçlenmesi gereken faklı gıda ve ürünler için farklı çözümler sunmaya çalışıyoruz. Çünkü her kargonun farklı elleçlenme özellikleri olabiliyor. Yaş meyve ve sebze için daha ince hava alan bir termal örtü tercih ediyoruz. Çikolata ve balık için daha kalın hava almasına gerek olmayan ama çıkış noktasında aktarma ve varış noktasında ürünü dış ortamdaki olumsuz şartlardan koruyacak teknik özellikli çözümler üretiyoruz. Ayrıca DHL’in inovasyon konusunda bu yıl açtığı üç yeni ofisi var. DHL’in çatısı altında bulunan bir DHL inovasyon birimimiz var. İhracatçılarla inovatif çözümlerimizi buluşturmaya ve network içindeki bilgi birikimini paylaşmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
HAZIRLIKLI OLMALIYIZ
Türk ihracatçıları için daha gidilecek çok fazla pazar olduğunu belirten Vreskala, “Globaldeki siyasi gelişmeler kimi ülkeler için olumsuz olurken, bizler için yeni pazarlar anlamına geliyor. Ancak krizleri fırsata çevirebilmek için de daha hazırlıklı olmamız gereken konular var. Birliklerin biraz daha etkin görev alıp bu tip fuarlara katılımın daha çok desteklenmeli ve teşvikler artırılmalıdır. Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatında ilk 15’te ama aslında çok daha üst sıralarda da olabilir. Üst sıralara çıkmak için her anlamda koordineli çalışma olması gerekir. En basitinden örnek vermek gerekirse farklı sebeplerle bir araya geldiğimiz toplantılarda konuştuğumuz konuların başında zincirin en başından başlamak üzere gümrüğün belli noktalarda 7/24 çalışıyor olması lazım. Yakalanan ivmenin devamı ve beklenen artışı yapmak için herkesin taşın altına elini koyması gerekir. 2020’de başta Çin olmak üzere ciddi bir trafik hacmi doğarsa, 2020’de kendi bünyemizde neyi daha iyi yapabiliriz anlamında bir şirket içi çalışmamız olacak” ifadelerini kullandı.
YAŞ MEYVE SEBZEDE YÜZDE 40 ARTIŞ
DHL Hava Kargo İhracat Müdürü Emre Öztekin de Türkiye özelinde yüzde 5 ve yüzde 6’lara varan bir ihracat artışı olduğuna dikkat çekerek, “Burada tabi ki ithalatın düşmesinin de etkisi var. Piyasaya baktığımızda bozulabilir taze ürünler ve değerli kargolar diye değerlendirdiğimiz kargolarda ciddi artış var. Bunun yanında olmayan bir kiraz piyasası geçtiğimiz yıl Çin’de ortaya çıktı. Amerika’nın ticaret anlamında kapanması balığı biraz etkilese de inanılmaz bir şekilde potansiyel genişledi. Orta Doğu ülkeleri ve Uzak Doğu’ya doğru ihracatta ciddi bir büyüme var. Yaş sebze ve meyve kısmı daha istenilen durumda değil. Ancak toplam ihracat içinde bozulabilir gıdalarda yüzde 30-40 gibi rakamlar varan ciddi anlamda artışlar var” dedi.