Hedef 500 bin ton ihracat

Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, 2018 yılı ihracat hedeflerinin miktarda 500 bin ton, değerde ise 1.4 milyar olduğunu belirterek, “Kuru meyvelere olan ilgi ve talebi de giderek artıyor” dedi

  • Oluşturulma Tarihi : 12.05.2018 07:13
  • Güncelleme Tarihi : 12.05.2018 07:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Hedef 500 bin ton ihracat haberinin görseli

KENAN YEŞİL

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (EKMİB) geçtiğimiz nisan ayında yapılan Genel Kurul Toplantısı’nda 2018-22 dönemi için EKMİB Başkanlığı’na tekrar seçilen Birol Celep, yeni dönemde hayata geçirecekleri projeleri anlatmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirilen toplantıya EKMİB Başkanı Birol Celep’in yanı sıra EKMİB Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Işık ve Gürcan Şen de katıldı. Toplantıda konuşan Birol Celep, kuru meyve ihracatına ait veriler hakkında bilgiler vererek, 2017 yılında kuru meyve ihracatının Türkiye genelinde bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 12 artış, değer bazında ise yüzde 1’lük düşüş kaydettiği ve değer olarak ise 1.3 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini söyledi. 2017 yılı kuru meyve ihracatına miktar bazında bakıldığında en büyük payı kuru çekirdeksiz kuru üzümün aldığını belirten Birol Celep, “2017 yılı kuru meyve ihracatına miktar bazında baktığımızda, toplam 493.221 bin tonluk ihracatımızda Çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 54,5, Kuru kayısının yüzde 19,3, Kuru incirin ise yüzde 12,8’lik bir paya sahip olduğunu görmekteyiz. Demek oluyor ki, miktar bazında kuru meyve ihracatımızın yüzde 86,6’ısını bu üç ana ürün oluşturuyor. Kuru meyve sektörünün geleneksel ihraç pazarı olan Avrupa Birliği, ihracatımızda yüzde 65’lik payla ilk sırada yer alıyor. İhracatta en önemli pazarlarımızdan İngiltere ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi Almanya ve Hollanda takip ediyor” dedi

500 BİN TON İHRACAT HEDEFİ

2018 yılı ihracat hedefleri hakkında da açıklamalarda bulunan Celep, “2018 yılı ihracat hedefimiz ise; miktarda 500 bin ton, değerde ise 1.4 milyar doların üstüdür. 2017 yılında miktar bazında en fazla artış görülen ürün gruplarına baktığımızda, 2016’ya göre ilk sırada yüzde 68 artışla kayısı ve zerdali çekirdeği, ikinci sırada yüzde 38 artışla ceviz, üçüncü sırada yüzde 35 artışla badem, dördüncü sırada ise yüzde 20 artışla kuru kayısı yer almaktadır” diye konuştu. Dünyada sağlıklı gıdaya yönelik tüketici bilincinde artış olduğunu ifade eden Birol Celep, “Dolayısıyla kuru meyvelere olan ilgi ve talep de giderek artıyor. Bu nedenle, ülkemizde üretimi mümkün olan kuru ve kabuklu meyvelerin tamamına ait plantasyonların ve üretimlerinin ilgili üretim bölgelerinde artırılması gerekmektedir. Bu meyanda, ürün çeşitliliğinin yeni ürünlerle artırılması, kuru erik, kiraz-vişne, ceviz, badem gibi ülkemizde yetiştirilen ancak üretimi iç ve dış piyasa ihtiyacına cevap vermeyen ürünlerin plantasyonlarının artırılması gerekiyor. Bu alanlardaki işletme yatırımlarına destek verilmesi, bu amaçla, 2B ve bozuk orman arazilerinin ilgili bölgelerde üreticilere tahsis edilmesi çok önemlidir” dedi.

ÜRETİCİYE EĞİTİM DESTEĞİ!

Kuru meyve ürünlerinin üretim miktarının tek başına artırılmasının da yeterli olmadığına dikkat çeken Celep, “Ürün kalitesini artırmak, kalıntı miktarını düşürerek ürünleri insan sağlığına daha uygun hale getirmek gerekmektedir. Bu nedenle, üreticilerimizin, zirai ilaçları sadece zorunlu hallerde, uygun miktar ve dozda kullanmaları, üretim, hasat, nakliye ve depolamada iyi tarım uygulamalarını hayata geçirmeleri konularında eğitilmeleri ve bilinç düzeylerinin artırılması gerekmektedir. Üreticilerimize, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım uygulamaları konularında yoğun eğitim desteği verilmesi, sağlanacak tarımsal desteklerle ürün kalitesinin artırılması da büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

YENİ DÖNEMDE YENİ ÇALIŞMALAR

Kuru meyve sektöründe 2023 yılı ihracat hedefinin 3 milyar dolar olarak belirlendiğini ifade eden Celep, “Bu amaca yönelik olarak geçtiğimiz yıllarda Japonya, Çin ve Güney Kore gibi hedef pazarlarımızda çalışmalar yapıldı. TİM bünyesinde kurulan Türkiye Tanıtım Grubu kapsamında hedef ülkelere yönelik çalışmalar devam edecek” dedi. Yeni dönemde, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve yaklaşık yüzde 40’ı Ege Bölgesi’nden ihraç edilen kuru kayısıya yönelik bir takım çalışmalara başladıklarını belirten Celep, “Bu çalışmaların da ilk adımını geçtiğimiz gün Manisa’da kuru üzüm ihracatçılarımızla bir araya gelerek attık. Amacımız, ihracatçılarımızla, yerel düzeyde aracı-tüccarla, üreticilerle ve bakanlık, enstitü, üniversite, oda ve borsalarla iletişime geçerek ürün miktar ve kalitesini artırma yönünde işbirliği imkanlarını araştırıp seferber etmek ve sorunlara çözüm odaklı yaklaşımlar sergileyebilmek. Nihai hedefimiz, daha kaliteli ürünler elde edip, ülkemize hep birlikte daha fazla döviz kazandırmanın yolunu açmak. Ramazan sonrasında da, kuru incir ve kuru kayısıda benzer toplantıları aşamalı olarak yaparak üreticiye kadar ulaşmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.