- Gündem
- 11.05.2025 00:33
Büyükşehir meclisinde Faaliyet Raporunun oylanması sırasında AK Parti Grubunun eleştirilerini yanıtlayan Kocaoğlu, AK Partili ilçe belediyelerinin yeterince destek alamadığına iddialarına rakamlarla yanıt verdi
E. ÇAĞLA GENİŞ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısının ikinci oturumu, Başkan Vekili Sırrı Aydoğan idaresinde gerçekleştirildi. Oturumda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğünün 2017 Faaliyet Raporları görüşüldü. Faaliyet Raporunun oylanması sırasında AK Parti Grubunun yoğun eleştirisiyle karşılaşan Başkan Kocaoğlu, AK Partili belediyelere yardımda adaletsizlik konusu Kemalpaşa Belediyesine 2 milyon 950 bin TL, Kiraz Belediyesine 4 milyon 856 bin TL, Menderes Belediyesine 6 milyon 560 bin TL, Ödemiş Belediyesine 7 milyon 858 bin TL, Selçuk Belediyesine 6 milyon 398 bin TL, Torbalı Belediyesine 1 milyon 597 bin TL verilmiştir. Bu verilen paralar bir dönem içinde verilmiştir. Birileri birilerini birileriyle karıştırıyor dedi. Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğünün 2017 Faaliyet Raporu, AK Partinin ret oyuna karşılık CHP ve MHP gruplarının oyları ile kabul edildi.
İZMİR HİZMET FAKİRİ OLDU
Söz alarak faaliyet raporunu eleştiren AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, Geçtiğimiz yılki faaliyet raporunun adeta fotokopisi. 7 ayrı kentsel dönüşüm projesi sadece Uzundere ve Ege Mahallesinde başlatıldı. Kalan 5 projeden umut kesilmiş demek ki. İzmirlilere duyurmak istiyoruz; bu sene belediyeden kentsel dönüşüm konusunda icraat beklemeyin. Kağıt üstüne bol kepçeden sallanıyor. Metro hatlarından haber yok. Bahane olarak yükselen döviz kurlarına sığınabilirsiniz. Hedeflenen rakamlar tutturulamamış. Ortada elle tutulur yatırım olmadığına göre bu paralar nereye harcandı? Geçtiğimiz yıl fuar mı inşa ettiniz, metro mu açtınız, kentsel dönüşümde harikalar mı yarattınız, kentin çöp sorununu çözecek tesisleri mi hizmete açtınız? Büyükşehire ait borçların iki yılda iki katına çıktığını iddia eden Doğan, Bu kentin geleceği ipotek altına alındı. Seçimlere giden yolda belediye borç batağına sürünmektedir. Seçimler öncesinde yeni bir zam furyası mı gelecek? Kredi notu AAA olan belediyenin hizmet notu nedir? Asıl belediyenin vatandaşlara verdiği not önemlidir. Onaysa onay, izinse izin. Her şey tamam ama yapılacak irade beceri yok. Kentin ihtiyacı olan yatırımlar yok denecek kadar az. 4 yıldır görevde olan bu yönetim anlayışı nedeniyle İzmir hizmet fakiri bir il haline gelmiştir dedi.
TALEPLER GÖRMEZDEN GELİNMİŞTİR
İzmir Büyükşehir Belediyesinin, AK Partili ilçe belediyelere yeterince hizmet vermediğini öne süren Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu konuda adeta adaletsizce davranmıştır. AK Partili başkanlarca yönetilen ilçe belediyelerinin taleplerini görmezden gelmiştir. Sadece Kiraz destek almış, o da yeni belediye binası ile ilgili olarak bir önceki dönem belediye başkanının döneminde yapılmış. CHPli olması nedeniyle Denizlinin Buldan İlçesine dahi destek götürmüş ama hemen yanı başındaki ilçeleri görmezden gelmiştir. İZSUnun nedense son anda çalışmalara başlayıp üstünü kapatmayıp yazın tozda, kışın çamurda vatandaşları mağdur etmiştir. Bunu dile getiren belediye başkanlarına sitem edilmiştir. 2017 yılı Büyükşehir faaliyet raporuna AK Parti grubu olarak ret oyu vereceğiz açıklamasında bulundu.
TEK TEK YANIT VERDİ
Atık yönetimi ve kentsel dönüşüm konusundaki eleştirilere yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çalışmaların kaç yıldır sürdüğünü, izin konusunda nerelerden nerelere gidildiğini çok iyi biliyorsunuz. Yer problemi bittiğinde yapılacaktır. Nerede yapacağım, belediye binasında mı? Konak Meydanında mı? Bunu da söylesenize. Çevre projeleri konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi, ayda kişi başına 69,4 ton su arıtıyor. İstanbul 28, Ankara 4,1. Ankarada atık su arıtma tesisleri ne işe yarıyor bir düşünün. Bu konuda kim ne derse desin İzmir açık ara bir numaradır. Yarışacak varsa çıkarsın rakamları, konuşalım. Eğer kentsel dönüşümle vatandaşlarımız çarpık yapılanmadan kurtulmak isteniyorsa tek çözüm yolu vardır. O da uzun emeklerle ürettiğimiz ve başka örneği olmayan, yüzde yüz uzlaşma ve yerinde dönüşüm yapan İzmir Büyükşehir Belediyesinin uyguladığı kentsel dönüşüm projeleridir dedi.
İKİNCİ ÇEVRE YOLU LAZIM
Büyükşehir tarafından hayata geçirilen ulaşım projelerinden örnekler veren Kocaoğlu, şunları söyledi: Gelelim raylı sisteme. 11 kmden, 179 kmye. 14 senede tam 16 kat. Herkes bunu duyacak, bilecek. Körfez Tüp Geçişi. Yapın kardeşim diyoruz. Başbakan, İzmir isterse yapacağız dedi. Ben belediye başkanı olarak istiyorum. Buyurun yapın başlayın. Ulaşım Master Planı ile alakası yok. Konak Tünelinin Ulaşım Master Planı mı vardı? Bırakın bu ayakları. Trafik çilesi. Bu kentte trafik çilesi yok. Odada oturarak belediye başkanlığı yapmıyorum. Her yeri adım adım dolaşıyorum. Trafik çevre yolunda var. İkinci çevre yolu lazım. Ne zammı yapıyoruz? 24 saat içerisinde bu memlekette akaryakıta iki defa zam yapıldı.
BORCUMUZ ENFLASYONDAN ARTTI
Ben hiçbir zaman belediye borçsuz demedim diyen Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: Geçen seneden bu seneye iki senede borcumuz TL bazında arttı. Nereden geldi bu artış? Dolar ve Euronun değer artışından geldi. Yani enflasyondan geldi. Neden borç olmasın. Vadesi geçmiş borcun var mı, ödeme ahlakın düzgün mü diye sorgulanır. Belediyelere yardımda adaletsizlik konusu Şikayet eden Menderes ve Torbalı belediyelerine alt yapı yapıyoruz. Alt yapı yapmazsak su veremiyoruz. Kocaoğlu, Güneş balçıkla sıvanmıyor. Yapmadı, olmadı, bitmedi, sınıfta kaldı gibi subjektif değerlendirmelerle İzmir Büyükşehir Belediyesinin yönetim gerçeği, kenti kalkındırma gerçeği göz ardı edilemez. Bunları yokmuş saymak hepimizi zor duruma düşürür. Hep beraber bu kentin bir adım daha ileri gitmesi için el birliği yapmalıyız. Biz hemşerilerimize borcumuzu ödemek için çalışıyoruz şeklinde konuştu.
RET OYU VERECEĞİZ
ESHOT Genel Müdürlüğünün 2017 Faaliyet Raporu görüşüldüğü sırada söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, Kurumun bir yılı anlatan faaliyet raporu nasıl da hiçbir şey yapılmadığının, bunun bir faaliyetsizlik raporu olduğunun göstergesi. ESHOTun faaliyetsizlik raporu Anadoluda bir kentte hazırlanmış olsa yadırgamazdık ama İzmir gibi bir kentin ESHOT kurumuna yakışmadığını söylemek zorundayız. İçerisinde bu kentin geleceğine fayda sağlayacak yatırım yok. ESHOT artık İzmirin vizyonuna uygun kurum olmaktan uzaktır. Fiilen artık işlevini yitirmiş bir kurum haline dönüşmüştür. Bütçe gene ucu ucuna denkleştirilmiş. Yine projeler havada kalmış. Vatandaş kredi notlarına değil duraklarda dakikalarca otobüs beklemesine, balık istifi gidilen araçlara, trafik kaosuna bakıyor dedi.
NERESİNDE HATA VAR?
Doğanın eleştirilerine yanıt veren Kocaoğlu ise şunları kaydetti: Biz İstanbul ile yarışmıyoruz. Biz kendimizle yarışıyoruz, hedeflerimizle yarılıyoruz. Ücret toplama siteminde çağ atlıyoruz İzmirde. 90 dakika uygulaması İzmirde. Bu kadar ucuz ulaşım nerede var? Bazı ilçelerimizde 65 yaş üstü ücretsiz taşıdığımız yolcu oranı yüzde 30-35 aralığındadır. Bu sisteme ben kökten karşıyım. Belediye ihtiyacı olan vatandaşı ücretsiz taşıyabilir, merkezi hükümet bunları taşıyacaksın diyebilir ama ESHOT bir işletmedir. 20 elektrikli otobüs aldık. Büyükşehir ve ESHOT bu konuda mesafe kat etsin diye aldık. Ama yakıttan ettiğimiz tasarruf, otobüs fiyatının yüksekliğinden dolayı amorti etmemektedir. Gittiğin kadar öde sistemi. Yeni kurulan bir şeye karşı çıkabilirsiniz. Ama gittiğin kadar öde diyoruz. Seferihisardan binen hemşerimiz ESHOT otobüsüne bindiği zaman 5,5 TL para düşürüyordu kartından. Bu para Üçkuyular garajına kadar ödenmesi gereken para idi. Ama biz 15 kmyi 2,5 lira yaptık, sonrası her km başına şu kadar kuruş koyarak Üçkuyulara geldiğinde 5,5 liraya tamamladık. Bu sistemin neresinde hata var?