- Gündem
- 16.05.2025 10:11
İEÜ, Ege Bölgesi ve İran İşbirliği Derneği’nin desteğiyle İran Bilim Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı tarafından akredite edilerek, ‘Uluslararası Prestijli Üniversiteler Listesi’ne eklendi
NURETTİN BAKİ-RÖPORTAJ
İzmir Ekonomi Üniversitesi(İEÜ), Ege Bölgesi ve İran İşbirliği Derneği’nin de desteğiyle İran’da ‘Uluslar arası Prestijli Üniversiteler Listesi’ne eklendi. İran’daki prestijli listeye eklenen İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar ile süreci, üniversitenin başarıları ve uluslararası açılımı hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik. Aşkar, “Türkiye’den sınırlı sayıda üniversitenin yer aldığı, diploması İran’da tanınan kurumlar listesine eklendi. “Dünya üniversitesi” olma yolunda ciddi adımlar atan üniversitemiz, akreditasyon için gerekli başvuru süreçlerini tamamlayarak diplomasının geçerli olduğu ülkelere bir yenisini daha eklemiş oldu” ifadelerine yer verdi. Yıllardır İzmir’de faaliyet gösteren Ege Bölgesi ve İran İşbirliği Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hossein Ariyan da İEÜ ile işbirliği yapmanın gururunu yaşadıklarını paylaşarak, “İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni ‘Uluslar arası Prestijli Üniversiteler Listesi’ne eklemek için hep birlikte çok çalıştık ve sonunda başardık. İEÜ ile birlikte daha güzel işler yapmaya devam edeceğiz” dedi.
CİDDİ BİR ADIM DAHA ATTIK
İzmir Ekonomi Üniversitesi, İran’daki ‘Uluslararası Prestijli Üniversiteler Listesi’ne eklendi. Bu süreç nasıl gelişti?
Üniversitemiz, İran Bilim Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı tarafından akredite edildi. Türkiye’den sınırlı sayıda üniversitenin yer aldığı, diploması İran’da tanınan kurumlar listesine eklendi. “Dünya üniversitesi” olma yolunda ciddi adımlar atan üniversitemiz, akreditasyon için gerekli başvuru süreçlerini tamamlayarak diplomasının geçerli olduğu ülkelere bir yenisini daha eklemiş oldu. Uluslararası İlişkiler Ofisimizin girişimi ile başlatılan ve yürütülen başvuru sürecinde, uzun süredir iş birliği yaptığımız ve aynı zamanda üniversitemizin mezunlarından olan Ege Bölgesi İran İşbirliği Derneği Başkanı Hossein Arian’ın desteğini alarak idari ve akademik süreçleri tamamladık.
İran’daki gençlerin Türkiye’deki tercihini üniversitenizden yana kullanacağını söyleyebilir miyiz?
Üniversitemizin uluslararası sıralamalardaki yeri, verdiğimiz eğitimin kalitesi, İzmir Ticaret Odası’nın desteği, İranlı öğrencilerimizin üniversitemiz hakkındaki olumlu deneyimleri ve genel öğrenci memnuniyeti gibi birçok etken, üniversitemizin tanınma sürecini kolaylaştırdı ve süreci başarıyla tamamlamamızı sağladı. İranlı öğrencilerin üniversitemize olan ilgisi daha da arttı. Dolayısıyla, “İranlı öğrencilerin tercihi İzmir Ekonomi Üniversitesi” diyebiliriz. Bu kapsamda, Ege-İran İşbirliği Derneği ile ortak çalışmalarımız devam edecek.
DİPLOMAMIZ BİRÇOK ÜLKEDE GEÇERLİ!
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin başarıları ve uluslararası açılımı hakkında bilgi verir misiniz?
Üniversitemiz, şu anda 45 ülkeden öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Birçok ülkede diplomamızın geçerliliği mevcut. Mezunlarımızın ciddi bir kısmı yurt dışında lisansüstü eğitimlerine veya profesyonel yaşamlarına devam ediyor. Üniversitemizde verilen eğitimin uluslararası standartlarda olması, öğrencilerin uluslararası mesleki deneyim elde etmeleri için sunulan akademik ve profesyonel fırsatların çeşitlendirilmesi; mezunlarımızın “dünya vatandaşı” olma yolundaki en büyük destekçisi. Dünya çapındaki 200’den fazla yükseköğretim kurumu ile olan uluslararası işbirliklerimiz sayesinde, öğrencilerimize yurt dışındaki farklı kurumlarda eğitim ve staj olanakları da sunuyoruz. Aynı zamanda, çeşitli burslarla uluslararası öğrencilere destek vererek eğitimlerini üniversitemizde tamamlamalarını ve dünyanın dört bir yanında üniversitemizi temsil etmelerini sağlıyoruz.
ÇOK FARKLI DİLLER ÖĞRENEBİLİYORLAR
Eğitim diliniz İngilizce. Yabancı dil öğrenmek isteyen gençlere ne gibi imkanlar sunuyorsunuz?
Evet, eğitim dilimiz İngilizce ve bu eğitimi en iyi şekilde veriyoruz. Öğrencilerimizin ikinci yabancı dile başlamaları, 8 dönem eğitim almaları da mümkün. 4 dönem mecburi, 4 dönem seçmeli olarak ikinci yabancı dil eğitimi alabiliyorlar. Fransızca, İtalyanca, Almanca, Rusça, İspanyolca ve Çince gibi birçok dili öğrenme imkanları var. Bu durum, öğrencilerimizin yurt dışında iş bulma ya da iş kurma imkanlarını artırıyor. 8 dilin konuşulduğu kampüsümüzde, dünya çapında insan kaynağı yetiştiriyoruz. Tüm teknolojik hamlelerimizi ve gelecek 50 yıla ilişkin planlamamızı bu doğrultuda yaptık. Yenilikçi vizyonumuzla, katma değer yaratabilen, donanımlı gençler yetiştirmek, ülkemize ve dünyaya yeni bakış açısı ile farklı bakabilen gençler yetiştirmek için çalışıyoruz.
Fiziki yatırımların yanı sıra akademik kadronun niteliği de çok önemli. Üniversitenizi bu anlamda farklı kılan özellikler neler?
Gençlerimizi hedeflerine ulaştıracak, onları en iyi şekilde yetiştirecek akademisyen kadrosunu oluşturduk. Gururla söylüyorum ki, İzmir Ekonomi Üniversitesi bu anlamda farkını açıkça ortaya koydu. Akademisyenlerimizin tamamı yurt dışı tecrübesine sahip. Hepsi sektörlerleriyle iletişim halinde olan, tanınan ve alanına hakim olan kişiler. Öğrencilerimizin başarısında, üniversite olarak geleceği planlayarak attığımız bu adımların büyük payı var. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin diploması, dünyanın her yerinde öncelik sağlıyor. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyor, müfredatımızı da bu doğrultuda oluşturuyoruz. Eğitim stratejimizi; öğrendiğiyle yetinmeyip sürekli sorgulayan, yeniliğe açık, liderlik özelliği olan gençler yetiştirmek üzerine kurguluyoruz. Dünyanın önde gelen üniversiteleriyle akademik iş birliği sağlayarak kariyer hedeflerini “yurt dışı” olarak belirleyen gençlerimize imkanlar yaratıyoruz.
10. SIRADA YER ALDIK!
Bize birkaç örnek verebilir misiniz?
Üniversitemiz, Türkiye’deki 192 üniversitede eğitim gören 39 bin 386 öğrencinin katılımıyla yapılan memnuniyet araştırmasında, “A” sınıfında nitelendi. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın (ÜNİAR) gerçekleştirdiği çalışmaya göre üniversitemiz, Türkiye genelindeki vakıf üniversitelerinin memnuniyet sıralamasında 10’uncu oldu. Devlet üniversitelerinin dahil edildiği genel değerlendirmede ise 19’uncu sırada yer aldı. Öğrencilerimiz, üniversitemizden dünyaya açılarak ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil ediyor. 239 mezunumuz, 43 ülkede kariyerlerini başarıyla devam ettiriyor. Bunun yan sıra, henüz mezun dahi olmadan dünyanın önde gelen şirketlerinden iş teklifi alan öğrencilerimiz de mevcut. Bunun en son örneklerinden biri, Meslek Yüksekokulu’muzun Grafik Tasarımı Programı’nda eğitim gören Yağız Şenoğlu. Öğrencimiz, dünyanın teknoloji merkezi olarak gösterilen ABD’deki Silikon Vadisi’nde “artırılmış gerçeklik” alanında faaliyette bulunan bir firmada işe başladı. Öğrencimiz, firma bünyesinde online olarak çaışmaya başladı. İnanıyorum ki, başarı hikâyelerimize önümüzdeki süreçte yenileri eklenecek.
HOOSEİN: HER ÜNİVERSİTENİN HAYALİDİR!
Öte yandan İEÜ’nün İran Bilim Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı tarafından akredite edilmesinde ciddi emek harcayan Ege Bölgesi ve İran İşbirliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ariyan Hossein, “Öncelikle bu listede yer almak, her üniversite için çok değerlidir ve aynı zamanda her üniversitenin de hayalidir. İran’daki gençler üniversite okumak istediklerinde İran Bilim Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı’nın listesini referans alıp tercihlerini yapıyorlar. Zira bu listede yer alan ülkelerin üniversiteleri kayıtlı ve onaylıdır. İranlı gençler de yabancı ülkelerin üniversitelerini buradan takip ediyorlar. Dolayısıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi bu listeye girerek, çok daha fazla İranlı gencin tercihi olacak. Listede yer almanın diğer başka avantajlı bir yönü de devletin onayına ihtiyaç kalmadan 5 İran üniversitesi çok rahta bir şekilde İzmir Ekonomi Üniversitesi ile işbirliği anlaşması imzalayabilecek” dedi.
YOĞUN MESAİ HARCADIK!
İEÜ’nün İran’ın prestijli listesine girmesi için var güçleriyle ciddi bir mesai harcadıklarını söyleyen Hoosein, “İzmir Ekonomi Üniversitesi ile bu başarılı işbirliğini gerçekleştirmek için yoğun bir mesai harcadık. Bu mesainin sonunda İran Bilim Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı’na İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni güzel bir şekilde anlatarak sunduk. Üniversitenin avantajlarını, İzmir’in bir üniversite şehri olduğunu tek tek anlattık. Bütün bu çalışmalarımız sonucunda İEÜ komisyona girdi ve İran’daki bu başarılı listeye kabul edildi. Bu o kadar önemli bir liste ki İzmir Katip Çelebi Üniversitesi listeye girmek için hala çaba sarf ediyor. Türkiye’den bu listeye kayıtlı üniversite sayısı sadece 20. Ege-İran İşbirliği Derneği kendi yolunda bu projeyi kabul ederek ve bütün imkanları kullanarak bu işi başardı” ifadelerini kullandı.